Calificare istorică, după 28 de ani, pentru naționala de handbal masculin a României

Duminica, 30 Aprilie 2023, ora 20:42
4014 citiri
Calificare istorică, după 28 de ani, pentru naționala de handbal masculin a României
Nationala de handbal s-a calificat la turneul final FOTO facebook

Naţionala de handbal masculin a României va juca la Campionatul European după 28 de ani de la ultima participare, tricolorii antrenaţi de Xavi Pascual obţinând calificarea duminică, în pofida înfrângerii cu Ucraina, scor 26-31 (13-12), în ultimul meci din grupa preliminară 4.

Meciul s-a jucat în Germania, iar principalii marcatori ai României au fost Stanciuc 6 goluri, Negru 6, Humet 5.

Minutul 11 a adus eliminare direct cu cartonaş roşu pentru Alexandru Tărîţă, care l-a lovit direct în cap pe portarul advers, de la 7 metri. Tot Tărîţă a bifat negativ şi prima aruncare de la 7 metri pentru România, el călcând linia de la care trebuia să execute, iar golul a fost anulat.

În cealaltă partidă a ultimei etape, Austria – Insulele Feroe, scor 38-33.

Ca urmare, Austria încheie grupa neînvinsă (12 puncte), iar România pe locul 2 (4 puncte), ambele fiind calificate la turneul final al CE2024. Pe locul 3 se află Ucraina (4) şi pe ultimul, Insulele Feroe (4).

Rezultatele României în grupa 4 sunt: 26-28 şi 25-17 cu Insulele Feroe, 32-36 şi 30-35 cu Austria, 34-26 şi 26-31 cu Ucraina.

Din cele 32 de echipe naţionale aflate la startul calificărilor, 20 obţin ”biletul” pentru turneul final din 2024, găzduit de Germania, între 10-28 ianuarie. Primele două clasate din cele opt grupe preliminare, plus alte patru echipe de pe locul 3 cu cea mai bună linie de clasament se vor afla între cele 32 de echipe de la turneul final.

Patru echipe sunt calificate direct: gazda Germania, alături de medaliatele din 2022 - Suedia, Spania şi Danemarca. Franţa a obţinut şi ea calificarea, sâmbătă seară, după 30-27 cu Polonia, urmând să evolueze la turneul final pentru a 16-a oară consecutiv.

Naţionala României a participat ultima dată la un turneu final de Campionat European la ediţia din 1996, când s-a clasat pe locul 9 din 12 echipe participante.

Programul României la Europeanul din Ungaria. Când putem întâlni țara gazdă
Programul României la Europeanul din Ungaria. Când putem întâlni țara gazdă
EHF a anunţat, miercuri, programului meciurilor din grupele preliminare la Campionatul European din 2024. România va debuta cu Cehia, în 29 noiembrie, în grupa B, de la Debrecen. Programul...
Un jucător de la CFR Cluj, propus lui Edi Iordănescu ca o soluție pentru națională! A contribuit la victoria contra CSU Craiova
Un jucător de la CFR Cluj, propus lui Edi Iordănescu ca o soluție pentru națională! A contribuit la victoria contra CSU Craiova
Florin Prunea, fostul portar al naționalei României, a remarcat unul dintre jucătorii celor de la CFR Cluj. Prunea crede că acesta ar putea să reprezinte o soluție pentru echipa...
#handbal, #nationala, #turneu final, #romania calificare , #stiri handbal