Ce n-ar trebui să facă Simona Halep

Autor: Calin Nicolescu - redactor-șef Ziare.com
Miercuri, 26 Octombrie 2022, ora 18:15
8636 citiri
Ce n-ar trebui să facă Simona Halep

În siajul scandalului iscat de acuzația de dopaj a Simonei Halep a izbucnit un cor de sfetnici mioritici, toți gata să o învețe ce are de făcut ca să iasă basma curată.

Dincolo de ridicolul povețelor în privința unei situații pe care n-o cunosc în detaliu, ceea ce m-a frapat este că soluțiile propuse au la bază păcăleala. Cum să ocolească sau să șmecherească, dacă e posibil, regulile.

Habar nu avem ce s-a întâmplat efectiv și dacă Simona e o victimă a unei erori. Nu știm nici măcar dacă eroarea e a ei sau a altcuiva. Sau, în cel mai urât scenariu, dacă a făcut ceva cu bună știință. Deocamdată, e cert că probele prelevate la US Open au ieșit pozitive la respectiva substanță.

Însă, ideea că există subterfugiu X sau Y la care ar trebui să recurgă avocații e o gândire tipică Balcanilor. Și, în fond, tocmai ceea ce este reproșabil inclusiv lui Djokovic în cazul excluderii de la Australian Open. Pentru că Djokovic avea tot dreptul să refuze vaccinarea, iar fiecare dintre noi aveam tot dreptul la propria opinie privind regulile australiene în domeniu. Poate au fost exagerate sau poate au fost corecte, la momentul respectiv. Nu asta e imputabil marelui campion sârb, ci faptul că a încercat să șmecherească regulile. Să le ocolească, în stil balcanic.

Iar asta-i tocmai ceea ce Simona n-ar trebui să facă. Ceea ce sper să nu facă, ca și admirator sincer al campioanei din Constanța. Am fost un fan al Simonei de când a irupt pe scena marelui tenis. Și consider mai mult decât meritorie cariera ei, în condițiile datelor fizice ale Simonei.

Rezultatele obținute în circuit fără să beneficieze de forța naturală a unei Serena Williams sau statura unei Petra Kvitova sunt remarcabile. Și-a depășit limitările fizice și și-a învins și demonii interiori. A avut forța să o ia de la capăt când jocul sau rezultatele erau proaste și a rămas cu picioarele pe pământ când juca la superlativ. În general, a judecat și gestionat corect, fie și post factum, situațiile grele pe care soarta i le-a scos în cale.

Sincer, ceea ce am admirat cel mai mult la Simona a fost tocmai capacitatea de a înfrunta realitatea și de a lua deciziile corecte, oricât de dificile. Într-un fel, mi s-a părut că succesul ei a fost hrănit tocmai de faptul că nu e viciată de matricea asta balcanică a șmecherelii. De boala furatului căciulii sau a pretextelor imaginare. Că mentalitatea și etica ei sunt cele corecte. Și, tocmai de aia, că este idolul perfect pentru societatea românească tributară șmecheriilor de doi bani care mai devreme sau mai târziu se întorc împotriva noastră.

Ajunsă la 30 de ani, cu o carieră sportivă de excepție în spate și, presupun, asigurată din punct de vedere financiar, Simona mai are doar un lucru important de rezolvat. Reputația. Eu sper să o clarifice fără șmechereli. Indiferent care-i adevărul, să-l spună! Pentru oamenii de bun simț, cred că e preferabil adevărul, indiferent care este el.

Ranchiunoșii de profesie oricum deja au concluziile clare. Ei nu au dubii, cunosc adevărul absolut și sunt atât de perfecți încât l-ar face și pe Isus să crape de invidie. Cu ăștia oricum bătălia e pierdută.

Trofeele nu i le poate lua nimeni. Până și contestatarii bezmetici cred că pot înțelege că a fost testată și paratestată de-a lungul carierei și că rezultatele de până la US Open nu pot fi contestate.

Mai sunt, însă, și oameni cu bun simț și nu mă îndoiesc că o vor privi pe Simona cu admirație, în continuare, în măsura în care va reuși să se apere de acuzații fără să recurgă la chichițe. Indiferent care-i adevărul și care vor fi consecințele. E prea mult, poate, să-i cerem Simonei să fie doar ea perfectă în mijlocul mocirlei noastre morale, dar sunt optimist, pentru că a mai demonstrat în trecut că ea poate!

Probleme pentru ultima adversară a lui Halep! A învins-o pe Simona, dar vrea să se retragă
Probleme pentru ultima adversară a lui Halep! A învins-o pe Simona, dar vrea să se retragă
Paula Badosa este ultima jucătoare cu care s-a confruntat Simona Halep pe care a învins-o după ce a pierdut primul set cu 6-1. Badosa a intrat la idei după meciul cu Halep și spune că vrea...
Românca este aproape de tabloul final! Este noua înlocuitoare a Simonei Halep
Românca este aproape de tabloul final! Este noua înlocuitoare a Simonei Halep
Chiar dacă Simona Halep a renunțat în ultima clipîă la participarea la turneul de la Madrid, o altă tenismenă română este aproape de calificarea pe turneul final. Jaqueline Cristian,...
#halep, #dopaj, #tenis, #Djokovici , #stiri Simona Halep
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Ce n-ar trebui să facă Simona Halep ?