Cine este Hadi Matar, tânărul care l-a atacat pe Salman Rushdie: "A fost nevoie de cinci bărbați pentru a-l imobiliza și el încă ataca"

Sambata, 13 August 2022, ora 08:38 18236 citiri
Atacatorul Hadi Matar, imediat după ce a fost reținut FOTO CBS News

Poliția începe să adune informații despre Hadi Matar, tânărul de 24 de ani care l-a înjunghiat pe Salman Rushdie în statul New York.

Matar s-a născut în California, dar s-a mutat recent în New Jersey, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor. Ultima sa adresă a fost în Fairview, un cartier din comitatul Bergen, chiar peste râul Hudson, în Manhattan. Oficialii FBI au fost văzuți intrând în casa lui Matar vineri, după atac.

Sursele din ancheta mai spun că Matar a intrat la eveniment cu un permis de conducere fals pe numele unui lider Hezbollah aliat cu generalul iranian Qassim Soleimani, ucis în 2020 în Bagdad, la capătul unui atac aerian coordonat de Statele Unite.

Motivul înjunghierii era neclar. O analiză preliminară a conturilor de pe rețelele de socializare ale lui Matar arată că acesta simpatiza cu extremismul șiit și cu cauzele Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (grupare din Iran condusă de generalul Soleimani), a declarat pentru NBC News o persoană care are cunoștință directă despre anchetă.

Nu există legături clare cu IRGC, dar evaluarea inițială indică că acesta simpatizează cu grupul guvernamental iranian, spune oficialul din Poliție.

O spectatoare pe nume Kathleen Jones a spus că atacatorul era îmbrăcat în negru, cu o mască neagră.

„Ne-am gândit că poate face parte dintr-o cascadorie pentru a arăta că există încă multe controverse în jurul acestui autor. Dar a devenit evident în câteva secunde că era vorba despre ceva foarte grav”, a spus ea.

O altă spectatoare a povestit pentru New York Times că atacatorul a tot încercat să-l atace pe Rushdie chiar și după ce a fost reținut.

„A fost nevoie de cinci bărbați pentru a-l imobiliza și el încă ataca”, a spus doamna Abrams. „Era doar foarte foarte furios. Extrem de puternic și de rapid”, a adăugat aceasta.

Atacul s-a produs la câteva momente după ce Rushdie și intervievatorul acestuia au urcat pe scenă și a durat aproximativ 20 de secunde, după care spectatorii au fost scoși din amfiteatrul în aer liber.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza Gerbeldir
Gerbeldir
rank 5
import 3rd wold, break your borders, sleep
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Hadi Matar, nume predestinat de asasin.