Mesaje înşelătoare pe teme umanitare legate de Ucraina. Utilizatorii din România, vizați direct

Luni, 07 Martie 2022, ora 12:22
2064 citiri
Mesaje înşelătoare pe teme umanitare legate de Ucraina. Utilizatorii din România, vizați direct
Hacker în fața calculatorului FOTO Pixabay

Hackerii speculează situaţia din Ucraina cu campanii false pentru ajutoare umanitare, iar 1 din 25 de mesaje trimise la nivel global vizează România, avertizează cercetătorii în securitate informatică ai Bitdefender.

"E-mail-urile încearcă să emoţioneze destinatarii şi invocă impactul asupra comunităţilor din Ucraina şi numărul tot mai mare de refugiaţi care fug din ţară şi au nevoie de provizii şi locuinţe. Escrocheriile caritabile prin e-mail au atins un vârf pe 2 martie, potrivit Bitdefender. O anumită campanie, care folosea ca subiect "Fiţi alături de poporul ucrainean.

Acceptăm acum donaţii în criptomonede. Bitcoin, Ethereum şi USDT", provenind de la adrese IP din China, a ajuns la zeci de mii de căsuţe de e-mail pe 2 martie. 25% dintre e-mailurile înşelătoare au fost direcţionate către utilizatori din Marea Britanie, 14% din SUA, iar unul din 25 de mesaje a vizat ţinte din România", notează specialiştii.

Potrivit sursei citate, încă din data de 25 februarie, laboratoarele antispam ale Bitdefender au raportat primele semne ale escrocilor care exploatează invazia Ucrainei de către Rusia şi ştirile despre cetăţenii ucraineni care fug din ţară.

"La câteva ore după invazie, Guvernul ucrainean a anunţat că acceptă donaţii în criptomonedele Bitcoin şi Ethereum, iar comunitatea globală nu a dezamăgit. Potrivit celei mai recente analize a tranzacţiilor blockchain, portofelul ETH a primit peste 18.524 de tranzacţii în valoare totală de peste 9,7 milioane de dolari, în timp ce portofelul BTC arată peste 9.300 de tranzacţii cu o valoare de 9,4 milioane de dolari.

Acesta este principalul motiv pentru care infractorii cibernetici şi-au intensificat eforturile pentru a redirecţiona către propriile conturi orice ajutor financiar venit de pe mapamond", se menţionează în comunicat.

Cercetătorii Bitdefender subliniază că monitorizează în mod activ e-mailurile frauduloase de donaţii care îi ademenesc pe destinatari să trimită bani.

"Escrocii se dau drept Guvernul ucrainean, agenţia umanitară internaţională Act for Peace, UNICEF şi alte proiecte de strângere de donaţii, cum ar fi Ukraine Crisis Relief Fund, pentru a transmite rugăminţile lor de asistenţă financiară către armata ucraineană şi milioanele de civili şi copii prinşi în conflictul militar.

Temele frecvent întâlnite sunt următoarele: Stand with the people of Ukraine. Now accepting cryptocurrency donations. Bitcoin, Ethereum and USDT; HELP UKRAINE stop the war!; Ukraine Humanitarian Donation; Donate to Ukraine, Help save a life: Please read; Urgent! Help Children in Ukraine", explică specialiştii.

Ca răspuns la atacurile cibernetice asupra Ucrainei, Bitdefender, în parteneriat cu Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), oferă gratuit soluţii de securitate informatică cetăţenilor, companiilor şi instituţiilor din ţara vecină.

Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă a interceptat 68 de drone ucrainene, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, în regiunea Krasnodar (sud) şi în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, anunţă Ministerul...
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Războiul declanșat de președintele rus în Ucraina a depășit 790 de zile, însă deznodământul acestuia rămâne unul imprevizibil, chiar și pentru experți. Dar acum, un diplomat...
#hackeri, #Mesaje, #inselatorii, #campanii umanitare, #razboi Rusia Ucraina , #stiri sociale