Liderul unei celebre rețele de hackeri din Ucraina, arestat. A produs pagube de sute de milioane de euro în 71 de țări

Marti, 28 Noiembrie 2023, ora 13:05
2447 citiri
Liderul unei celebre rețele de hackeri din Ucraina, arestat. A produs pagube de sute de milioane de euro în 71 de țări
Liderul unei celebre rețele de hackeri din Ucraina, arestat FOTO Pixabay

Forţele de poliţie din Ucraina, Franţa, Germania, Norvegia şi Statele Unite l-au arestat, într-un efort comun, pe liderul unei reţele de hackeri care operează din Ucraina şi care s-a aflat în spatele unor atacuri cibernetice menite să extragă sute de milioane de euro de la victimele lor, a anunţat marţi Europol, potrivit AFP.

Forţele de ordine au efectuat marţi seară operaţiuni la 30 de proprietăţi din vestul şi centrul Ucrainei, printre care Kiev şi Cerkasî, pe râul Nipru, dar şi Viniţa şi Rivne, a precizat Europol, cu sediul la Haga.

Un bărbat de 32 de ani suspectat că ar fi liderul bandei, precum şi patru complici au fost arestaţi în timpul acestor operaţiuni. Peste 20 de anchetatori din Franţa, Germania, Norvegia şi Statele Unite au fost trimişi la Kiev pentru a ajuta poliţia locală.

"Într-un efort fără precedent, autorităţile poliţieneşti şi judiciare din şapte ţări şi-au unit forţele cu Europol şi Eurojust pentru a destructura şi reţine figuri cheie din Ucraina din spatele unor operaţiuni majore de cerere de răscumpărare", a precizat organizaţia într-un comunicat.

"Operaţiunea vine într-un moment critic, când ţara se confruntă cu provocările agresiunii militare a Rusiei asupra teritoriului său", a adăugat Europol.

În acelaşi timp, Europol a înfiinţat un post de comandă virtual în Olanda pentru a analiza în timp real datele confiscate în cadrul percheziţiilor din Ucraina.

Acest grup de hackeri a atacat organizaţii din 71 de ţări, infectând aproximativ 250 de servere şi "ducând la pierderi de câteva sute de milioane de euro". "Aceşti actori cibernetici sunt cunoscuţi pentru faptul că vizează în mod specific companiile mari şi le paralizează afacerile", a precizat Europol.

Cele mai recente arestări urmează unei acţiuni a poliţiei din 2021, în care 12 presupuşi membri ai unei bande ransomware au fost arestaţi în Ucraina şi Elveţia.

Atacurile ransomware permit accesul la sistemele informatice vulnerabile şi criptarea sau furtul de date, după care se trimite o notă de răscumpărare, solicitând o plată în schimbul decriptării datelor sau nedezvăluirii acestora publicului.

Membrii bandei au jucat roluri diferite, unii pătrunzând în reţele, alţii spălând plăţile cu criptomonede efectuate de victime pentru ca fişierele lor să fie decriptate.

"Odată ajunşi în reţele, atacatorii au trecut nedetectaţi şi au obţinut acces suplimentar folosind alte instrumente, pentru a compromite cât mai multe sisteme posibil înainte de a dezlănţui atacuri ransomware", a explicat Europol.

Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
Rusia l-a arestat în lipsă pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov sub acuzația de terorism
Rusia l-a arestat în lipsă pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov sub acuzația de terorism
Rusia l-a arestat în lipsă pe Garry Kasparov, împreună cu alți activiști, și i-au acuzat de crearea unei „comunități teroriste”, de finanțare a „activităților teroriste” și de...
#hackeri, #lider, #Ucraina, #atac cibernetic, #arestare , #arestare