Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”

Joi, 28 Martie 2024, ora 10:32
2021 citiri
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Deputatul PNL Pavel Popescu FOTO Facebook/ Pavel Popescu

Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români.

Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali români care critică regimurile totalitare din aceste țări și care au o atitudine deschisă pro-NATO și UE, potrivit digi24.ro.

Fostul deputat PNL, Pavel Popescu, în prezent vicepreședinte la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, a declarat că au fost trimise astfel de e-mailuri politicienilor.

Informația vine în contextul în care Departamentul de Justiție al SUA a anunțat trimiterea în judecată și darea în urmărire internațională a 7 hackeri chinezi, acuzați că au făcut parte, alături de zeci de ofițeri de informații ori angajați ai guvernului chinez - dintr-o rețea globală care în ultimii 14 ani a țintit mii de instituții și persoane, inclusiv trei deputați din România, scrie sursa citată.

„Începând cu anul 2019, pe parcursul întregii discuții privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G (vestita Lege 5G) am primit probabil sute sau chiar mii de mailuri malițioase, am fost ținta unor tentative de spargere/resetare a conturilor de social media sau alte metode de compromitere a device-urilor pe care le-am folosit”, a declarat Pavel Popescu.

China și Rusia

„Sincer, eu nu-mi mai aduc aminte de vreun email particular, dar este evident că anumiți actori statali - și aici vorbim de China și probabil și de Rusia - folosesc astfel de metode și le-au folosit pe multe persoane, mai ales cele care au fost vocale împotriva acestor regimuri totalitare”, a spus Cătălin Teniță pentru digi24.ro.

„Am observat de mai multe ori încercări de penetrare a conturilor mele de emailuri, de Dropbox-uri și așa mai departe. Nu-mi aduc aminte de un email anume, dar am avut mai multe semnale. Nu cred că au reușit să intre în conturile mele”.

Politicienii nu au spus dacă au fost avertizați cu privire la aceste atacuri de serviciile secrete din România.

„Trebuie să înțelegem că astfel de acțiuni și agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor din statele democratice mai ales a demnitarilor vocali din acest grup interparlamentar. Mulți din colegii mei au avut parte nu numai de genul acesta de atacuri digitale ci și de lucruri mai puțin plăcute”, a adăugat Teniță.

Și în alte țări au fost probleme

Hackerii de elită legaţi de serviciile secrete ruseşti au vizat luna trecută mai multe partide politice germane, pentru a pătrunde în reţelele lor şi a fura date, potrivit unei alerte lansate de agenţia germană de securitate cibernetică şi de cercetătorii de securitate care lucrează pentru proprietarul Alphabet, proprietarul Google, transmite Reuters.

Într-un raport publicat vineri, unitatea cibernetică Mandiant a Alphabet a declarat că a prins grupul de hacking cunoscut sub numele de APT29, despre care serviciile de informaţii occidentale presupun că acţionează în numele agenţiei de spionaj străin SVR a Rusiei, încercând să păcălească ”personalităţi politice cheie germane” să deschidă un e-mail cu o invitaţie la o cină de 1 martie găzduită de Uniunea Creştin Democrată (CDU), partidul politic de centru-dreapta din Germania.

O alertă difuzată de agenţia cibernetică BSI din Germania şi analizată de Reuters se referea la acelaşi incident, spunând că spionii cibernetici susţinuţi de stat vizează partidele politice germane în efortul de a construi un acces pe termen lung şi de a filtra date.

Într-o declaraţie, CDU a spus că a fost expus de mult timp la atacuri digitale din partea actorilor interni şi străini.

Guvernul Regatului Unit a asociat luni un atac cibernetic prin care hackerii au accesat datele a milioane de alegători britanici şi ale parlamentarilor cu statul chinez, relatează CNBC.

”Pot confirma astăzi că actorii afiliaţi statului chinez au fost responsabili pentru două campanii cibernetice rău intenţionate care vizează instituţiile democratice şi parlamentarii noştri”, a declarat luni vicepremierul britanic Oliver Dowden, într-un discurs în faţa Parlamentului.

Acuzaţiile erau legate de un atac asupra Comisiei Electorale, agenţia independentă însărcinată cu stabilirea standardelor privind modul în care ar trebui să se desfăşoare alegerile din Regatul Unit. S-a spus că acele campanii au avut loc între 2021 şi 2022.

Atacul a fost identificat de Comisia Electorală în octombrie 2022, dar nu a fost dezvăluit până anul trecut.

Hackerii au accesat numele şi adresele oricărei persoane din Marea Britanie înregistrată pentru a vota între 2014 şi 2022, a declarat Comisia Electorală într-un anunţ public din 2023.

Dowden a spus că Regatul Unit consideră că China se află în spatele încercărilor de recunoaştere a parlamentarilor britanici care au avut loc în 2021.

El a spus că Statele Unite şi alţi parteneri internaţionali ai Regatului Unit vor emite declaraţii similare menite să expune această activitatea şi să tragă China la răspundere pentru modelele în curs de activitate ostilă care vizează democraţiile noastre colective”.

”Şi în acest caz, am primit informaţii foarte prompte despre atac. Nu a existat nicio cină oficială a CDU pe 1 martie, evenimentul a fost fictiv”, se arată în comunicat.

Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#hackeri Rusia, #politicieni, #Rusia, #China , #stiri politice