Razboiul Rece din Romania (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 21:04
7489 citiri
Razboiul Rece din Romania (Opinii)

Nu este normal ca Romania sa aiba atatia politicieni si judecatori in inchisoare. Aceste sentinte duc la o frica generalizata la nivelul administratiei centrale. Are loc o dictatura a justitiei asupra statului de drept. Sunt vorbe rostite de Gyorgy Frunda.

Ca persoana privata, la domnia sa acasa sau la un pahar de vorba cu prietenii, dl. Frunda are dreptul, desigur, la orice opinie. Doar ca domnia sa nu este doar un politician reprezentativ pentru o formatiune aflata acum la guvernare, UDMR, ci si consilier al premierului Romaniei, ceea ce da acestor vorbe o cu totul alta greutate. Terifianta, as zice.

Pentru ca reflecta o mentalitate profund viciata la nivelul puterii din Romania. Ca dl. Frunda este exponentul acestei mentalitati, nu doar o exceptie, ne-o arata voturile impotriva ridicarii imunitatii parlamentarilor impotriva carora DNA a incercat sa declanseze ancheta penala, ultimul dintre ele in cazul Chitoiu.

Eu ii dau dreptate intr-un fel d-lui Frunda - numarul politicienilor si judecatorilor aflati in inchisoare este anormal de mare pentru un stat de drept. As merge chiar mai departe si as spune ca este anormal sa avem asa de multi parlamentari cu dosare penale, unii urmariti penal, altii aflati deja in judecata.

Este complet anormal ca un ministru sa fi primit condamnarea penala in timpul mandatului, in scaunul de ministru. Este complet anormal sa avem un vicepremier judecat penal. Este complet anormal ca Parlamentul sa ignore hotararile Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cazul parlamentarilor incompatibili.

Dar pentru anormalitatea aceasta de vina nu este Justitia. Daca judecam in aceasta paradigma, ar insemna ca de vina pentru numarul foarte mare de cazuri de cancer sunt medicii care au pus acest diagnostic.

Dimpotriva, in aceasta situatie complet anormala, singura care aduce un strop de normalitate este tocmai reactia ferma a Justitiei care ataca fenomenul coruptiei oriunde il dibuie. Ceea ce este cu adevarat anormal este ca avem atat de multi politicieni corupti, atat de multi politicieni ale caror fapte justifica actiuni penale si condamnari.

Anormala este sustinerea de care se bucura acesti oameni din partea partidelor politice, anormala este dominatia lor asupra propriilor partide si, in primul rand poate, cred ca anormala este toleranta la coruptie a cetatenilor Romaniei care voteaza fara rezerve candidati controversati cu scandaluri si dosare la activ.

Daca dl. Frunda cauta anormalitatea, ar trebui sa o gaseasca in dinamica si extinderea fenomenului coruptiei, nu in diagnosticele puse de Justitia care identifica acest cancer. Si daca numarul politicienilor si judecatorilor corupti este anormal de mare, ma intreb care ar fi numarul normal, in conceptia d-lui Frunda. Exista o norma de condamnari pentru fiecare magistrat, pentru fiecare partid, pentru fiecare institutie?

Dl. Frunda acuza frica raspandita in administratia centrala. Frica de ce? Frica de lege? Teama ca nu poti fura fara sa risti ani de puscarie? Teama ca in fiecare plic ar putea sa fie bani marcati? Ca fiecare mituitor ar putea purta pe el microfoane? Ca fiecare convorbire telefonica in care se negociaza spaga ar putea fi interceptata?

Temerile acestea mi se par inca prea mici. Si niciodata nu vor fi exagerate. Da, orice demnitar, orice functionar ar trebui sa fie terifiat de mana lunga a legii. Orice functionar sau demnitar corupt sau cu tentatii de coruptie ar trebui sa viseze noapte de noapte numai catuse. Teama aceasta este principala garantie a integritatii.

Nemtii au o vorba - nu exista popor civilizat, exista doar popor amendat. Puterea corupe, lacomia tine de natura umana. Nu toti reusesc sa lupte prin resurse etice proprii impotriva acestor tentatii. Frica ii ajuta, iar frica nu poate fi generata si mentinuta decat prin reactia foarte dura a legii.

Cat despre dictatura Justitiei asupra statului de drept, o asemenea formulare este o aberatie perfecta, mai ales pentru un jurist. Justitia este fundamentul statului de drept. Este principala garantie a acestuia. Dictatura legii este singura nu numai de dorit, ci absolut necesara, fara de care nu e de conceput civilizatia.

Ceea ce sugereaza dl. Frunda este, de fapt, ca pentru actuala clasa politica Justitia, legea sunt dusmani de moarte. Vorbele domniei sale trag cortina de fier dintre statul de drept si Justitie, pe de-o parte, si clasa politica de cealalta. Sunt declaratii care oficializeaza razboiul rece dintre Justitie si politic.

Si tare ma tem ca, fara presiunea constanta a UE si SUA, acest razboi ar deveni rapid incandescent si devastator.

Este o lupta dura, de uzura, care pana la urma trebuie sa aiba un invins si un invingator. Singura sansa a acestei tari este ca invinsul sa nu fie Justitia, in numele normalitatii d-lui Frunda.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#imunitate Daniel Chitoiu, #Frunda stat de drept, #Frunda justitie , #UDMR