Iohannis, aparat de un consilier al lui Ponta: Poate fi presedinte, indiferent ce zice CCR

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 11:33
3054 citiri
Iohannis, aparat de un consilier al lui Ponta: Poate fi presedinte, indiferent ce zice CCR
Foto: UDMR

Gyorgy Frunda, in prezent consilier onorific al premierului Victor Ponta, spune ca liderul ACL Klaus Iohannis isi va putea prelua mandatul de presedinte fara nicio problema, chiar si in cazul in care va fi declarat incompatibil.

"Din punct de vedere juridic, indiferent ce stabileste Curtea, daca domnul Iohannis ar fi ales, decizia potrivit caruia este incompatibil n-are niciun efect juridic asupra alegerii lui", a declarat Gyorgy Frunda, la Digi 24.

Victor Ponta: Iohannis va fi declarat incompatibil

"Potrivit legii, dansul nu poate sa fie in functia in care l-a stabilit incompatibilitatea sau o functie similara. Evident ca functia de presedinte a Romaniei nu este nici aceeasi, nici similara cu cea de primar a unui municipiu din Romania", a argumentat consilierul premierului Ponta.

In plus, el a remarcat si ca, in prezent, legea in baza careia a fost dat in judecata candidatul ACL la prezidentiale "se bate cap in cap" cu o alta lege in vigoare, prin urmare sunt necesare unele modificari de legislatie.

Iohannis, judecat la doua zile dupa prezidentiale: ICCJ a respins cererea ANI

"Este vorba de articolul care este atacat la Curtea Constitutionala si stabilieste incompatibilitatile si este vorba despre articolul din Legea administratiei publice locale, care obliga primarii si institutia primariei sa aiba un reprezentant in aceste consilii de administratie ale apelor, pietelor si asa mai departe", a aratat Frunda.

In opinia sa, aceasta contradictie trebuia de mult rezolvata, iar dupa alegeri "legea ANI trebuie discutata, calm, relaxat si trebuie aduse niste solutii care sa permita aplicarea unitara a legii".

Pe 4 noiembrie, CCR ia o decizie importanta

Un element care n-a fost adus in discutie si e foarte important e faptul ca la Curtea Constitutionala, pe 4 noiembrie, se va judeca constitutionalitatea articolului pe baza caruia Agentia Nationala de Integritate a stabilit incompatibilitatea domnului Iohannis, a mai aratat Frunda.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca in cazul procesului dintre ANI si contracandidatul sau la alegerile prezidentiale "rezultatul e cel stiut de toata lumea: Iohannis va fi declarat incompatibil". "Asa a fost practica unitara a Inaltei Curti", a argumentat candidatul PSD pentru Cotroceni, aminitind de decizii de incompatibilitate luate in cazul altor primari.

ICCJ a stabilit ca recursul ANI in dosarul in care il acuza pe Klaus Iohannis de incompatibilitate se va judeca pe 18 noiembrie, la doua zile dupa turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

G.F.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Gyorgy Frunda incompatibilitate Iohannis, #Frunda consilier Ponta, #Frunda UDMR , #UDMR