Frunda se apara: Nu vreau desfiintarea CCR. Or fi parlamentarii ingusti la minte, dar...

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 13:16
3563 citiri
Frunda se apara: Nu vreau desfiintarea CCR. Or fi parlamentarii ingusti la minte, dar...
Foto:Evenimentul Zilei

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda s-a aparat de acuzatiile ca ar dori desfiintarea in fapt a Curtii Constitutionale, prin propunerile de modificare a atributiilor institutiei, pe care le facuse presedintele CCR, Augustin Zegrean.

"Pe mine ma acuza? N-am cerut desfiintarea Curtii niciodata, sunt un sustinator al ei, e nevoie de Curtea Constitutionala (...)Dupa modificarea atributiilor sale, in 2003, nu mai pot fi modificate deciziile Parlamentului cu votul a doua treimi din parlamentari. Am transformat Curtea Constitutionala in a treia camera a Parlamentului, o majoritate de 5 oameni de acolo poate schimba orice lege. Fie trebuie revizuita regula cu doua treimi, fie trebuie gasita alta solutie", a spus Frunda pentru Ziare.com.

"Or fi ei parlamentarii mai ingusti la minte, insa o majoritate de doua treimi inseamna o majoritate importanta", a adaugat senatorul, ironic.

Gyorgy Frunda spune ca modificarile propuse nu inseamna ca parlamentarii nu vor lua in discutie problemele sesizate de CCR, dar ca se va putea trece peste ele.

Frunda declarase, vineri, ca Legea fundamentala ar trebui modificata, astfel incat Parlamentul sa poata trece peste deciziile Curtii Constitutionale "cu o majoritate substantiala". "Fie o readuc la situatia de dinainte de 2003, cand toate hotararile ei pot fi modificate de Parlament cu majoritate parlamentara substantiala, fie a doua varianta - sa o fac parte a sistemului judiciar si sa o duc undeva pe plaja ICCJ", a spus Frunda.

"Mutarea Curtii Constitutionale la Inalta Curte de Casatie si Justitie inseamna de fapt desfiintarea ei", a spus Zegrean pentru Evenimentul Zilei.

Zegrean spune ca, prin posibilitatea ca Parlamentul sa treaca o lege neconstitutionala, cu doua treimi, aceasta institutie dobandeste puterea de a incalca si Constitutia.

"Intrebati-l pe domnul Frunda daca o lege este neconstitutionala in functie de procentul cu care este votata de Parlament. Ce spune de fapt dl. Frunda? O lege e adoptata cu 50% din voturi si e declarata neconstitutionala. Legea respectiva este neconstitutionala si daca e votata cu 70% din voturile parlamentarilor."

Potrivit lui Zegrean, "rolul Curtii este de a stabili daca o lege care a trecut de Parlament este sau nu constitutionala, indiferent cu cate voturi a fost adoptata. Noi verificam daca se respecta Constitutia si veghem, in principal, ca drepturile fundamentale ale omului sa nu fie incalcate. Incalcare e incalcare, fie ca legea e votata cu 50% sau cu 100%. Tot aia e!".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Gyorgy Frunda desfiintare CCR, #Gyorgy Frunda parlamentari ingusti , #UDMR