Frunda, despre Rosia Montana, cazul Borbely si sansele UDMR de a intra in Parlament

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 22:26
4194 citiri
Frunda, despre Rosia Montana, cazul Borbely si sansele UDMR de a intra in Parlament
Foto: B1 Tv

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat ca discursul presedintelui Traian Basescu, de marti, referitor la exploatarile miniere din Romania, a fost "o analiza de prim-ministru".

"Pe de o parte, discursul presedintelui republicii a fost o analiza de prim-ministru, cu avantajele si dezaventajele unei privatizari. Presedintele Romaniei nu are atributii de a trasa linii politice si economice Guvernului, este o campanie agresiva. Pe de alta parte, sunt de acord sa nu tinem partenerii de investitie in incertitudine", a precizat senatorul.

Basescu acuza guvernantii de lasitate in cazul Rosia Montana, la juramantul lui Korodi

Acesta este de parere ca "asa trebuie sa facem si noi - sau da, sau nu", precizand ca "daca ai bogatia tarii si o tii in pamant, nu e bogatie".

"Companiile romanesti nu au infrastructura necesara pentru a exploata aceste bogatii", a sustinut Frunda, notand ca investitia necesara unei exploatari miniere este mult mai mare de 500 de milioane de euro.

"Este in interesul statului ca aceste resurse sa fie extrase rational si statul sa primeasca o redeventa. Procentul prea mic trebuie discutat intr-un termen destul de scurt", a explicat senatorul UDMR, completand ca un procent de la 6% pana la 11% este unul mic.

Vorbind despre investirea lui Attila Korodi in functia de ministru al Mediului, Frunda a spus ca acesta va continua pe linia inceputa de fostul ministru Laszlo Borbely, care nu trebuie sa-si dovedeasca nevinovatia in cazul acuzatiilor de trafic de influenta.

Borbely, dovada de demnitate atunci cand a spus ca nu este vinovat

"Domnul ministru Borbely a dat dovada de demnitate atunci cand a spus ca nu este vinovat. Nu domnul Borbely trebuie sa-si dovedeasca nevinovatia. Dupa parerea mea, este nevinovat, este cinstit si corect 100%. Este un demers politic, este vorba despre decapitarea politica a domnului Borbely", a mentionat senatorul UDMR.

Acesta a subliniat ca partidul sau este plasat intr-o lumina proasta "pentru a distrage atentia publicului de la problemele actuale".

"In Romania, in multe cazuri, sustinerile procurorilor nu sunt confirmate de instantele judecatoresti. La noi, DNA este un bau-bau, daca DNA sustine ceva, respectivul este stampilat indiferent de ce se intampla in continuare. Este un abuz de drept impotriva lui Borbely si a oricui atunci cand nu este invitat sa-si spuna punctul de vedere", a completat udemeristul.

Frunda a mentionat ca scopul ANI este sa verifice modul in care sunt dobandite averile, nu sa acuze public si sa condamne, si ca Borbely se bucura in continuare de sprijinul liderilor partidului si al organizatiei Mures.

"Ce este omul? Carpa cuiva sa-si stearga picioarele pe el si apoi sa spuna 'nu ne intereseza'? Lui Atanasiu i-a cerut cineva scuze ca l-au tarat prin tribunale? Scopul ANI in lege nu este sa acuze public si sa condamne pe cineva, ci sa verifice daca averea este dobandita legal.

Este un caz care ne afecteaza politic, dar ce m-a linistit este ca organizatia Mures si liderii UDMR i-au luat apararea lui Borbely pentru ca il consideram un om corect", a conchis Gyorgy Frunda, care s-a declarat totodata sceptic ca partidul sau va intra in Parlament.

"USL va fi castigatoarea alegerilor, pentru ca trecerea timpului este in favoarea USL.

Nu sunt sigur ca vom intra in Parlament, ceea ce este o pierdere pentru comunitatea maghiara. Daca ungurii mei nu vin la vot si nu voteza, daca romanii voteaza cu 2% mai mult decat ungurii, UDMR ramane sub 5%", a explicat senatorul.

Deputatii din Comisia Juridica au dat, marti, un aviz favorabil pentru inceperea procedurilor de urmarire penala impotriva fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely.

Laszlo Borbely, aviz de urmarire penala in Comisia Juridica - plenul va decide

Dintre cele zece voturi exprimate, sapte au fost "pentru" si trei "impotriva". Fostul ministru al Mediului este cercetat pentru trafic de influenta.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Frunda Basescu Rosia Montana, #Frunda investire Korodi Ministerul Mediului, #Frunda urmarire penala Borbely, #Basescu exploatare Rosia Montana, #Gyorgy Frunda exploatare Rosia Montana , #UDMR