Frunda critica blocarea Serbiei: Nu asa se face politica!

Joi, 01 Martie 2012, ora 14:32
3727 citiri
Frunda critica blocarea Serbiei: Nu asa se face politica!

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a criticat decizia Romaniei de a se opune, la Consiliul Afaceri Generale din UE, acordarii statutului de candidat la integrare pentru Serbia, in ciuda faptului ca acuza probleme in modul in care Belgradul trateaza minoritatea romana.

"Nu se face asa politica - la nivelul Uniunii Europene, toate statele membre discuta inainte, la diferite nivele, incepand de la cel al comisiilor de specialitate si se hotaraste in consens daca accepti invitarea statului respectiv sa inceapa procedurile de aderare sau nu.

Actiunea asta mi s-a parut partizana, insuficient pregatita, iar eu cred ca presedintele republicii nu va bloca aderarea Serbiei si atunci cei de la Consiliu (al ministrilor Afacerilor Externe din UE-n.red.) au gasit aceasta formula de a "recomanda invitarea" Serbiei, care e un sofism, tocmai pentru a rezolva aceasta problema la Consiliul European. Serbia va fi invitata, cred eu", a declarat Frunda pentru Ziare.com.

"Nu uitati prin ce a trecut Serbia, ce a fost Iugoslavia, ce e Serbia, iar una din motivatiile politice ale Serbiei in acceptarea situatiei in care se afla e tocmai aderarea la Uniunea Europeana", a adaugat Frunda.

Problema: unii vlahi nu vor sa fie romani

Gyorgy Frunda, care a si introdus un amendament referitor la Serbia si minoritati, alaturi de Titus Corlatean si Viorel Badea, acceptat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, spune ca Belgradul divizeaza artificial comunitatea romaneasca, dar exista o problema in faptul ca unii se declara vlahi, nu romani.

"Pe de o parte, sunt un sustinator ferm al drepturilor minoritatilor nationale. Pe de alta parte, am vorbit cu cei doi raportori pe Serbia si mi-au spus ca ei nu pot trece peste vointa vlahilor din Serbia care se declara vlahi si vor sa ramana vlahi. Atunci eu nu pot interveni din afara sa-i oblig sa redevina romani.

Cu toate ca si domnul Corlatean si altii au dreptate si-i sustin - impartirea intre vlahi si romani este artificiala si e o politica de divizare a acestora de catre statul sarb, o politica consecventa si lunga. Dar eu nu pot sa intervin din afara si sa-i spun vlahului "tu de maine vei fi roman". Trebuie sa gasim solutii de a-i convinge, de a merge spre acest lucru, pentru ca limba e unica, religia e aceeasi, traditiile sunt aceleasi, dar din punct de vedere al politicilor Consiliului Europei nu exista o posibilitate de a-i determina", ne-a mai declarat Frunda.

El a amintit si faptul ca, in urma cu 4 ani, a mai incercat sa introduca un amendament la APCE in privinta respectarii drepturilor minoritatilor de catre Serbia, dar ca acesta a fost respins din cauza votului gresit al unui parlamentar roman.

Toate minoritatile, discriminate

Intrebat daca se poate face o paralela intre lupta UDMR pentru drepturile minoritatilor de la inceputul anilor '90 si cea a romanilor din Valea Timocului, Frunda a raspuns: "Intre minoritati intotdeauna exista paralelisme, pentru ca toate minoritatile lupta pentru drepturi si problema sa pune cat sunt ele discriminate, nu exista nicio minoritate in Europa, poate cu exceptia catalanilor, care sa spuna ca nu are niciun fel de discriminare.

Exista anumite asemanari, dar diferenta e mare, noi nu suntem impartiti, nu se face o diferenta intre secui si unguri cum nu se face intre romani si olteni."

Am blocat Serbia

Romania a decis sa blocheze acordarea statutului de candidat la UE pentru Serbia, la Consiliul Afaceri Externe din 28 februarie, din cauza modului in care aceasta trateaza minoritatea romaneasca de pe teritoriul sau.

Romania joaca dur cu Serbia: Diaconescu - Partenerii sa se obisnuiasca cu o Romanie activa

Romania inca blocheaza Serbia pentru UE - surse

Secretarul de stat MAE pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca Serbia ii discrimineaza pe romanii de pe teritoriul sau si se comporta cu minoritatile ca pe vremea cand era un stat totalitar, motiv pentru care Romania i-a blocat accesul la UE.

Nu exista minoritate vlaha. Serbia, ca pe vremea dictaturii - Interviu Ziare.com

"Serbia de azi nu intelege ca minoritatile nu mai pot fi neglijate si tratate superficial cum se intampla in epoca dictatoriala, totalitara si inainte de Milosevici", ne-a spus Eugen Tomac.

Oficialul de la Bucuresti a afirmat ca Romania, desi isi doreste statul vecin in UE, iar relatia e "exceptionala", are o mare problema cu faptul ca Serbia imparte comunitatea romaneasca in doua - romani si vlahi - pe ultima considerand-o o etnie inventata.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Frunda blocare Serbia, #Romania blocare Serbia , #UDMR