Frunda: Amanarea codurilor, o greseala. In dictaturi abuzezi de interceptari!

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 14:28
3481 citiri
Frunda: Amanarea codurilor, o greseala. In dictaturi abuzezi de interceptari!

Gyorgy Frunda, consilierul premierului pe probleme juridice, internationale si de minoritati, e de parere ca amanarea intrarii in vigoare a codurilor penal si de procedura penala ar fi o eroare si ca cele aflate acum in functiune au fost gandite ca "instrumente ale statului dictatorial" in 1968, iar in ultimii ani prin ele s-au facut abuzuri in domeniul interceptarilor.

"Aceste coduri au fost finalizate in 2010, acum 4 ani. S-a facut publicitate, Ministerul Justitiei a trimis-o Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti si verticala in jos pana la ultimele judecatorii, s-a trimis la parchete, la Ministerul de Interne. Nu se poate spune ca nu se cunosteau aceste coduri. Ca de obicei, in Romania oamenii nu le-au prea studiat sau doar in mica masura, cu exceptiile Inalte Curte si CSM.

Daca fac dubla analiza, politica si juridica, cred ca neaplicarea codurilor sau amanarea aplicarii lor ar da rau, ar fi o greseala si un semn de neseriozitate, indecizie, de lipsa a autoritatii. Daca sunt cateva observatii de facut, cred ca trebuie sa le aplici un an-doi, se cristalizeaza o practica si pe urma modifici acolo unde trebuie modificat. Daca sunt cateva lucruri strigatoare la cer, care se cer a fi corectate, alea le putem corecta si acum, dar nu inainte de intrarea in vigoare", a spus Frunda pentru Ziare.com.

Fostul senator UDMR, desi nu a putut raspunde daca vor scapa politicienii corupti de interceptari, el spune ca acestea ar trebui regandite, intrucat se comit abuzuri.

"In Romania de azi, in ultimii ani, toata lumea a fost interceptata! Am ajuns in situatia hilara in care oamenii nu mai au curaj sa vorbeasca - ba ca se fac publice interceptari din viata privata, ba ca sunt cuvinte spuse intr-o anumita conjunctura pot fi folosite politic sau juridic contra lor. Trebuie sa facem ceva pentru a elimina aceasta posibilitate. Doar intr-un stat dictatorial abuzezi de interceptari. Interceptarile telefonice sunt inceputuri de probe, nu sunt probe, trebuie sa demonstrezi cu alte probe ce ai aflat la telefon", a mai comentat consilierul premierului Ponta.

El spune ca exista si alte metode de a-i prinde pe corupti fara a afecta viata privata a cetatenilor nevinovati: "Exista conventii internationale - cand e vorba de criminalitate organizata, de acte de terorism, de chestiuni grave, aceste interceptari se fac si se vor face de acum incolo. La coruptie nu e ca nu am suficiente articole, problema e alta - impotriva coruptiei trebuie dusa mai departe lupta juridica, dar coruptii trebuie bagati la puscarie in asa fel incat oamenii de buna credinta sa nu fie hartuiti si sa nu mai exista o frica generala ca oricine poate fi bagat la puscarie."

El a reamintit ca aceste coduri au fost elaborate de specialisti, cu asistenta de la institutiile europene si ca vor aduce o gandire mai moderna in privinta infractionalitatii.

"Nu e chestie de guvernarea X sau Y. Aceste coduri au fost redactate de comisii din care au facut parte cei mai buni specialisti din Romania la nivel teoretic, academic, universitar, reprezentantii Inaltei Curti, a curtilor de apel, la Parlament s-a discutat cu oamenii de specialitate, plus expertii de la Comisia Europeana si Consiliul Europei.

Nu e o lucrare facuta 'la mare grabeala', fara sa vezi in profunzime. Adevarul e ca noile coduri au o viziune penala noua fata de cele vechi. Cele vechi au fost adoptate in 1968, erau instrumente ale statului dictatorial. Aceste coduri pun accent mai mare pe cetatean, pe drepturile cetateanului, pe preventia infractiunii. Pedeapsa vine doar in cazuri grave, ii dai sansa sa se integreze, doar in cazuri deosebite sa intre in puscarie", a mai spus Frunda.

Institutii precum DNA si ICCJ, dar si o parte a politicienilor si a societatii civile, au cerut Guvernului sa modifice codurile prin ordonanta de urgenta, inainte de 1 februarie, intrucat acestea contin niste prevederi care vor favoriza infractorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Frunda interceptari coduri, #Frunda amanare modificare coduri , #stiri Gyorgy Frunda