Drepturile maghiarilor din Romania, cu argumente - Gyorgy Frunda vs Titus Corlatean

Luni, 14 Iulie 2014, ora 09:37
3923 citiri
Drepturile maghiarilor din Romania, cu argumente - Gyorgy Frunda vs Titus Corlatean
Foto: udmr.ro

Consilierul premierului Victor Ponta pe probleme juridice, Gyorgy Frunda, sustine ca, in disputa juridica ce a dus la iesirea lui Kelemen Hunor din Guvernul Romaniei, exista o neintelegere de partea romaneasca a conceptului de autonomie, "care este opusul secesiunii".

Gyorgy Frunda a fost prezent, duminica seara, la Antena 3, unde, intr-o emisiune, a purtat un dialog cu ministrul de Externe, Titus Corlatean.

"In UE traiesc circa 50-60 milioane de minoritari. Tratatele UE nu trateaza problema minoritatilor. De aceea, comunitatile minoritare au simtit nevoia sa ceara Comisiei reglementarea la nivelul comunitatii europene a dreptului minoritar. Romania este la nivel mediu, peste mediu. Nu suntem la nivelul autonomiilor din Spania, nu avem nivelul german privind minoritatile daneze. Resping ferm sa spuneti ca suntem radicali sau extremisti prin aceasta intiativa", a spus Gyorgy Frunda.

"Calea de urmat este de obtinere a unor standarde minime pentru minoritati la nivelul Europei. Daca pentru dvs. asta este extremism, eu sunt extremistul sef", a declarat Frunda, care a adaugat ca "autonomia este opusul secesiunii. Nu este modificarea granitelor.

Este autonomie in cadrul statului. Eu nu sunt de acord cu cei din UDMR care vor un statut special pentru Tinutul Secuiesc, dar a acorda o autonomie teritoriala pentru 15 regiuni din Romania, care sa aiba aceeasi autonomie, cu cateva exceptii, este un model european de succes", spune Frunda.

Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a adus argumente in favoarea deciziei Guvernului de a interveni in procesul de la Curtea Europeana privind drepturile minoritatilor.

Kelemen Hunor demisioneaza din Guvern, dar UDMR nu pleaca de la guvernare

"Eu l-am mai rugat pe domnul Frunda sa imi dea un singur exemplu din jurisprudenta Curtii Europene care consacra drepturi colective pentru minoritati nationale. Si nu mi-a dat nici atunci si nici acuma pentru simplul motiv ca nu exista. Cata vreme nu modificam tratatele Europei, nu exista o astfel de speta", a spus Corlatean.

Ministrul de Externe a sustinut ca in Romania s-au oferit deja autotnomii administrative comunitatilor locale.

"Pana la urma, noi am construit o autonomie administrativa, prin lege. Este opusul crearii unei autonomii pe criterii etnice. Noi ne dorim continuarea descentralizarii. Harghita si Covasna sunt judete in care traiesc si romani. Or, autonomia administrativa este corecta, dar cea teritoriala nu poate fi acceptata. Trebuie clarificate conceptele foarte bine", spune Corlatean.

"Cei din Harghita si Covasna nu stiu limba romana. Care sunt sansele unei bune integrari in societatea romaneasca? Nu am fost de acord cu Legea Invatamantului a domnului Boc si Funeriu, prin care copiii maghiari invata toate materiile in limba materna, in afara de limba romana.

Consecinta e ca multi tineri maghiari isi cauta implinirea in alta parte, in Ungaria. Interesul meu ca ministru de Externe nu e sa pierd din populatia Romaniei. Nu vrem, dintr-o formula legislativa care s-a dus prea departe, sa cream un zid intre copii, intre oameni", a adaugat ministrul de Externe.

"Initiativa maghiara doreste finantarea pe baza etnice la acest capitol al coeziunii. Coeziunea are alt sens, e vorba de comunitatile locale, administrative in care traiesc si romani si unguri. Aceste lucruri gresite ne-au obligat sa fim parte intervenienta in acest proces", a mentionat Corlatean.

Gyorgy Frunda, desi consilier pe probleme juridice al insusi premierului Victor Ponta, a sustinut ca UDMR, ca parte a coalitiei de guvernare, nu a fost consultat de PSD.

"Dumneavoastra ati luat decizia de a interveni in proces fara a discuta acest lucru in Guvern. Daca suntem intr-o coalitie guvernamentala, indiferent ca suntem doi sau patru, indiferent ca suntem partidul mai mare sau mai mic, trebuia discutat din coalitie", a incheiat Frunda.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a decis sa renunte la functia pe care o avea in Executiv dupa ce Guvernul Romaniei, prin Ministerul de Externe, a intrat intr-un proces la Curtea Europeana impotriva unei initiative a UDMR prin care se cerea reglementarea statutului minoritatilor din Europa.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Frunda Corlatean disputa autonomie, #Frunta Corlatean autonomie secesiune, #Frunda Corlatean opus secesiune , #guvern