„Stânga adună, dreapta cheltuiește”. Bilanțul subiectiv al bugetelor din ultimii 20 de ani făcut de noua consilieră a lui Ciolacu

Miercuri, 19 Iulie 2023, ora 21:50
3379 citiri
„Stânga adună, dreapta cheltuiește”. Bilanțul subiectiv al bugetelor din ultimii 20 de ani făcut de noua consilieră a lui Ciolacu
Consilierul de stat al Victoria Stoiciu pune la îndoială „mitul propagandei liberale” FOTO Guvernul României / Facebook

Într-un editorial publicat pe economica.net, consilierul de stat al premierului, Victoria Stoiciu, pune la îndoială „mitul propagandei liberale” cum că „dreapta e cea care agonisește și stânga e cea care risipește”.

În realitate, argumentează Stoiciu pentru sursa citată, „lucrurile stau fix pe dos – în România, stânga agonisește și dreapta risipește”. Consilierul indică apoi execuțiile bugetare ale României din 2004 până în prezent, arătând că în 2004, la încheierea unui ciclu de guvernare social-democrată, „veniturile totale la bugetul de stat ajunseseră la 31,5% din PIB”.

„Au urmat ani buni de guvernare de dreapta, în care Tăriceanu și Boc nu doar că nu au crescut veniturile totale, așa cum era normal într-un stat proaspăt devenit membru al Uniunii Europene, ci le-au scăzut. E adevărat, criza economică globală din 2008 a jucat un rol și România nu a fot singurul stat care s-a confruntat cu probleme bugetare. Cert e că în 2011, cu câteva luni înainte ca premierul social-democrat Victor Ponta să preia guvernarea, încasările statului erau de 31% din PIB, iar deficitul bugetar ajunsese la -4,1%”, mai notează Victoria Stoiciu.

Consilierul precizează apoi că în următorii patru ani sub guvernare social-democrată, veniturile s-au ridicat la 32,8% din PIB, iar deficitul a fost redus la 1,4, însă apoi guvernarea de dreapta a „reușit 'performanța' de a scădea veniturile la nici mai mult nici mai puțin de 29,8% din PIB, mai rău decât pe vremea lui Boc. Și spre deosebire de Boc, Cioloș nici măcar nu putea invoca pretextul unei recesiuni economice globale – scăderea încasărilor era exclusiv 'meritul' guvernării pe care o conducea”, mai notează oficialul care amintește și că în guvernarea Cioloș deficitul bugetar a ajuns la finalul lui 2016 la -2,4%.

„Social-democrații care au venit la putere în 2017 au trebuit să se apuce iar de reparat oalele sparte de dreapta, asta în timp ce corul dreptei îi acuza de risipă. În 2018, după doi ani de guvernare social-democrată, veniturile totale la visteria statului au ajuns la 30,8%. Totuși, de remarcat că deficitul bugetar nu a putut să fie ținut sub control, apropiindu-se periculos de limita de -3%. Din păcate, social-democrații au alunecat, ca și dreapta, pe panta tăierilor de taxe, iar facilitățile și tratamentele fiscale s-au înmulțit. Chiar dacă colectarea s-a îmbunătățit ușor, banii de la buget nu au fost suficienți pentru a susține pachetul de politici economice și sociale. Orice program de dezvoltare are nevoie de finanțare adecvată, iar aici eroarea guvernărilor din acea perioadă, de la Grindeanu la Dăncilă, a fost încercarea simultană de a tăia taxele și de a crește cheltuielile publice, ceea ce nu se poate nicăieri în lume. Nu poți să ai și lupul sătul și mielul nevătămat”, mai afirmă consilierul lui Ciolacu.

Începând cu 2021 și 2022, Victoria Stoiciu afirmă că dreapta a reușit să crească încasările la 32,2% din PIB, însă a fost „mai degrabă un noroc, pentru că de fapt creșterea veniturilor s-a datorat în special majorării veniturilor nefiscale – a încasărilor suplimentare din energie și fonduri europene. De fapt și de drept, veniturile fiscale, adică cele din taxe și impozite, erau în 2022 de doar 16,1% din PIB – față de 18,1% în 2004! În ciuda acestor încasări mai mari decât de obicei, guvernul liberal nu a reușită să țină în frâu cheltuielile, așa cum se bate cu pumnul în piept și fără dovezi dreapta, astfel încât deficitul bugetar a atins pragul critic de -5,68% în 2022.

Guvernului actual îi revine misiunea dificilă de a repara gaura bugetară creată de guvernările precedente și de a repune pe picioare bugetul statului. Această reparație nu se poate face peste noapte – și mai ales nu poate fi făcută la fel ca în epoca Dragnea, când cheltuielile statului au crescut, iar facilitățile fiscale s-au înmulțit, creând privilegii și inechități. Este necesar ca revigorarea bugetară să se facă în paralel cu restabilirea echității și eliminarea privilegiilor, astfel încât să se creeze premisele unei sustenabilități bugetare și sănătăți fiscale fără de care nici o țară nu se poate moderniza și dezvolta”, conchide consilierul.

Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero,a declarat luni, 22 aprilie, la Arad, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a mai răspuns la telefon din...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#Guvernul Romaniei, #consilier de stat, #bugetul Romaniei, #executie bugetara , #PSD