De ce este goală promisiunea Guvernului privind primele profesorilor: „Fondurile nici nu există”

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 04:25
4661 citiri
De ce este goală promisiunea Guvernului privind primele profesorilor: „Fondurile nici nu există”
Negocierile sindicaliștilor cu oficialii din Guvern au eșuat FOTO Facebook / Guvernul României

După ce autoritățile au făcut în urmă cu aproape o săptămână o „ofertă finală” pentru profesorii aflați în grevă, adică o primă de 1.000 de lei în luna iunie și apoi 1.500 în octombrie, specialiștii în fonduri europene acuză că acești bani nici nu există.

„Am avut o discuție fructuoasă. Am spus că nu poate fi vorba despre o creștere salarială sau acordări de sporuri. Educația va fi prioritate în noua lege a salarizării. Oferta suplimentară a guvernului pentru redefinirea demnității profesorilor va fi acordarea unei sume în luna iunie și în octombrie, un card pentru cariera profesională, Suma propusă e de 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie. Pentru personalul nedidactic va fi de 500 de lei în iunie și 500 de lei în octombrie”, a declarat secretarul general al Guvernului Marian Neacșu pe 24 noiembrie, după o discuție cu sindicaliștii. Oferta nu a fost îndeajuns însă cât să oprească protestele și mai mult decât atât, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR și fost ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea a acuzat guvernul că „își bate joc de profesori” cu aceste promisiuni.

După negocieri, ministerul Educației a prezentat, spre consultare publică, proiectul de ordonanță de urgență prin care guvernul speră să-i convingă pe profesori să renunțe la greva generală, oferindu-le câte o primă de carieră didactică și o primă de compensare salarială, de 1.500 lei, respectiv 1.000 de lei.

Prima de carieră didactică, ce ar urma să fie acordată în octombrie 2023, are drept scop „susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional”. Astfel, Ghinea remarcă faptul că prima va putea fi folosită doar pentru cursuri de specialitate și cheltuieli asimilate acestora, echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate, pentru achiziția de cărți de specialitate, și doar 450 lei vor putea fi folosiți ca salariu.

„Nu schimbă nimic”

Prima de compensare salarială, care ar urma să fie plătită în două tranșe egale, în iunie și septembrie 2023, vizează „acoperirea parțială a costurilor generate de rata inflației și tranziția spre noua grilă de salarizare”. Conform calculelor făcute de fostului ministru USR, această primă, care ar trebui să acopere lunile rămase până la aplicarea noii legi a salarizării unitare, reprezintă într-o medie lunară „cam cât voucherele acordate oamenilor aflați în risc de sărăcie”.

„Gata, au găsit soluția minune pentru banii profesorilor. Nu, nu taie pensiile speciale și nici vreo sinecură. Dă Boloș vouchere din banii europeni pe care de fapt nu-i are. Nu a prins așa ceva în Programul Educație și Ocupare abia aprobat la sfârșitul anului trecut. Ce se va întâmpla? Boloș va cere Comisiei Europene renegocierea programului - pe care tot el l-a negociat acum cinci luni. Faptul că dă OUG pentru asta e penibil și nu schimbă nimic, doar va irita Comisia care va spune, din nou: «De ce negociați cu noi ceva ce ați legiferat deja?». Dar Boloș dă OUG pe bandă pentru că e un politruc care fuge de orice răspundere”, declară Cristian Ghinea.

Fostul ministru USR al Fondurilor Europene mai atenționează că este foarte probabil ca banii dați prin noul OUG să fie refuzați la plată de Comisia Europeană.

„Dar asta va fi problema bugetului de stat la anul sau cel mai probabil după alegeri. De asta dă Boloș OUG, pentru că va fi pagubă la bugetul de stat, iar DNA nu poate ancheta OUG-uri”, concluzionează Cristian Ghinea.

Negocierile sunt în impas

Marți, 30 mai, a avut loc o nouă rundă de negocieri între sindicatele din educație și premierul Nicolae Ciucă. Acestea însă au eșuat, iar liderii din sindicate au subliniat că greva generală și protestele vor continua. Aceștia au cerut apoi din nou intervenția președintelui Klaus Iohannis.

„Oferta guvernamentală este aceeași de aseară, iar răspunsul categoric pe care îl aducem din partea sutelor de mii de salariați care protestează în țară și astăzi în București este nu. Au nevoie de salarizare decentă, au nevoie de acea creștere de 25 la sută, au nevoie de acel act normativ care să stipuleze că salariul debutantului este echivalentul salariului mediu brut pe economie”, a declarat Marian Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Promisiunea lui Iohannis

Astfel, tot marți, Klaus Iohannis s-a întâlnit la rândul său cu sindicatele din educație după ce acestea din urmă au organizat un protest amplu la Palatul Cotroceni și a declarat la finalul întâlnirii că rezolvarea blocajului din educaţie şi finalizarea grevei sunt cruciale.

Şeful statului a garantat apoi încheierea unui acord politic privind revendicările salariale ale celor din educaţie.

FOTO Presidency.ro

”În urma discuţiilor de astăzi, Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanţii sindicatelor şi Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale şi a obţinerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educaţional. Preşedintele României îndeamnă toate părţile angajate în dialogul instituţional să dea dovadă de responsabilitate şi flexibilitate în procesul de negociere şi să înţeleagă că soluţiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile şi solicitările profesorilor”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, ”preşedintele Klaus Iohannis a reiterat că educaţia este un domeniu prioritar pentru viitorul României, iar adoptarea noilor legi ale educaţiei în Parlament constituie cea mai bună dovadă în acest sens”.

”Preşedintele României şi reprezentanţii sindicali au evidenţiat că legislaţia rezultată din proiectul „România Educată” aduce o serie de îmbunătăţiri semnificative şi au agreat ca împreună să depună eforturile necesare pentru punerea în aplicare a acestor prevederi, care creează cadrul optim pentru dezvoltarea generaţiilor de azi şi de mâine. Toate aceste măsuri vor genera un sistem de învăţământ modern, care garantează cadrelor didactice statutul pe care îl merită şi care oferă tuturor elevilor condiţiile optime pentru a-şi atinge potenţialul”, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Chestiunile NATO nu se discută în public, iar negocierile nu se fac publice, a declarat, miercuri, 17 aprilie, la Bruxelles, preşedintele României Klaus Iohannis. El a precizat că,...
#Guvernul Romaniei, #prima profesori, #greva profesori, #greva sindicate, #Klaus Iohannis , #guvern