Cum creează PSD și PNL noi sinecuri în aparatul bugetar. Instituțiile care au posturi noi cu salarii babane și parcuri auto

Miercuri, 18 Ianuarie 2023, ora 03:25
8081 citiri
Cum creează PSD și PNL noi sinecuri în aparatul bugetar. Instituțiile care au posturi noi cu salarii babane și parcuri auto
Numărul bugetarilor din România crește de la o lună la alta în ciuda posturilor aparent „înghețate” FOTO gov.ro

În ciuda reformei administrative promise de guvernanți, posturile la stat cresc de la lună la alta în loc să scadă, în contextul în care angajările sunt „înghețate”. Mai mult, unele reorganizări de ministere vin la pachet cu noi sinecuri într-o agenție guvernamentală.

Concret, pe 28 octombrie 2022 era publicat în monitorul oficial Ordonanța de Urgență 147/2022, prin care se înființează organizarea și funcționarea Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior. Aceasta trebuia să vină ca răspuns al guvernului după reorganizarea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. În practică însă, au apărut zeci de posturi noi iar la minister au rămas același număr de secretari de stat.

Pe hârtie, noua Agenție a preluat cele 207 posturi de la ministerul Antreprenoriatului și Turismului, însă acesta din urmă rămâne tot cu cinci secretari de stat, în ciuda reorganizării. Totodată, pe lângă cele 207 de posturi luate de la ministere, Agenția vine cu încă 43 de posturi noi, ajungând astfel la un total de 250 de posturi. Pe lângă acestea se vor regăsi și demnitarii - un președinte cu rang de secretar de stat, un vicepreședinte cu rang de subsecretar de stat, un secretar general și un secretar general adjunct - și cabinetele lor.

Agenția are deja plănuită și o primă cheltuială importantă - un parc auto de 125 de autovehicule, adică o mașină la doi angajați.

„Din cele 250 de posturi, 76 sunt pentru „atașați economici” cu grade diplomatice și pensie specială. Ca să vedeți cât de mult vor ei, de fapt, să desființeze pensiile speciale. Cine sunt acești atașați? Fiica unui fost șef de stat, consiliera unui ministru demis, alt consilier și naș de cununie pentru un ministru, fosta soție a unui viceprimar, fost director de cabinet al ministrului, fosta soție a unui deputat PSD și așa mai departe. Înțelegeți de ce PSD-PNL nu dorește desființarea pensiilor speciale?”, a precizat deputatul USR Claudiu Năsui.

La preluarea mandatului de ministru al Economiei, Claudiu Năsui a desființat 40 de posturi cu pensie specială aferente așa-zisei rețele de promovare turistică externă și a început reorganizarea ministerului, care ar fi tăiat, doar în prima etapă, 30% din totalul posturilor.

Angajări la stat pe bandă rulantă

În ciuda dificultăților cu care s-a confruntat România în ultimul an dar și a posturilor aparent „înghețate” de la stat, numărul bugetarilor a continuat să crească de la o lună la alta. Potrivit ultimelor date publicate de ministerul de Finanțe, numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în noiembrie anul trecut, de 1.280.003. În septembrie 2022, numărul de posturi ocupate era de 1.255.323.

Din cele mai recente date, din totalul celor 818.217 de angajaţi din administraţia publică centrală, 602.622 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat.

Cel mai mare număr de posturi ocupate se regăsește la Ministerul Educaţiei - 294.207, Ministerul Afacerilor Interne - 125.370, Ministerul Apărării Naţionale - 74.276, Ministerul Finanţelor - 24.861 şi Ministerul Sănătăţii -18.270,

Astfel, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu peste 60% în ultimii 5 ani. În 2017, costurile erau de 70 miliarde de lei, iar în 2021, acestea au ajuns la 112 miliarde de lei. În primele 10 luni din 2022, statul a cheltuit peste 97 de miliarde de lei pentru salariile bugetarilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#Guvernul Romaniei, #sinecuri de partid, #coalitie pnl psd, #agentie de stat, #Ministerul Turismului , #guvern