”Virusul” plagiatului în PNL: Cum va fi afectat partidul de scandalul Bode și ce șanse sunt ca el să demisioneze

Sambata, 14 Ianuarie 2023, ora 03:25
5838 citiri
”Virusul” plagiatului în PNL: Cum va fi afectat partidul de scandalul Bode și ce șanse sunt ca el să demisioneze
Voci din PNL i-au cerut demisia ministrului de Interne Lucian Bode FOTO Colaj Ziare.com / Facebook

Încă de la formarea guvernului Ciucă, Executivul a fost scena mai multor scandaluri de plagiat, toate din partea reprezentanților PNL, o parte dintre acestea ducând până la demisii de miniștri.

În cel mai recent scandal, în care este implicat ministrul de Interne Lucian Bode, acesta ar putea fi forțat de partid să demisioneze dacă costul suportat de partid va fi prea mare, arată analiștii consultați de Ziare.com.

Controversele din spatele tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode datează încă din iulie 2021, când ministrul trebuia să îşi publice lucrarea de doctorat pe o platformă administrată de Ministerul Educaţiei până pe 22 iulie 2021. Însă, cu o zi înainte de termenul-limită, Lucian Bode a trimis o adresă universităţii, anunţând că refuză să publice lucrarea. Potrivit G4Media.ro, ministrul şi-a motivat decizia prin faptul că şi-a publicat doctoratul la o editură.

După luni întregi în care cartea ministrului părea de negăsit, un exemplar al acesteia a fost găsit la Biblioteca Națională de către USR, care mai apoi a transcris lucrarea. Pe 24 noiembrie 2022, Emilia Șercan anunța că a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode și că acesta ar fi plagiat în lucrarea sa cel puţin 18,5%.

Câteva luni mai târziu, în ianuarie 2023, comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a analizat din nou lucrarea ministrului, iar de data asta a concluzionat că teza este „profund viciată” de plagiat și de „citare defectuoasă și incorectă”. Lucian Bode a reacționat într-o postare pe Facebook și spune că a folosit „norme de citare din 2018”, dar că lucrarea sa a fost analizată pe baza unor norme „folosite în 2022”.

„Când costul va fi prea mare, Bode va pleca”

Întrebat dacă există șanse ca Lucian Bode să demisioneze, la fel cum au făcut Florin Roman și Sorin Cîmpeanu, alți miniștri PNL implicați în scandaluri de plagiat, analistul politic Alfred Bulai a explicat pentru Ziare.com că depinde de partid. Acesta notează că în momentul în care costul suferit de partid va fi prea mare, ministrului i se va spune să plece.

„Faptul că s-a ajuns la reanalize sugerează s-a hotărât deja schimbarea, nu că și-ar fi dorit domnul Bode. Domnul Bode a încercat să nu aibă vreo problemă, inclusiv cu secretizări, la o universitate publică. Dacă era la Academia de Informații, ziceam, domle a vorbit despre Al-Qaeda sau ce-a mai făcut acolo.

La o susținere de doctorat poate să vină oricine pentru că e publică. Prin urmare, ideea de secretizare este o prostie. Acum, când costul e prea mare, i se va cere probabil demisia. Nu știu dacă mâine sau poimâine, că e complicat”, a notat politologul.

Ofensivă internă

Deși majoritatea celor din conducerea PNL par că merg pe mâna lui Bode și nu reacționează la scandal, există și voci din interior care l-au criticat atât pe ministru, cât și pe Nicolae Ciucă. Deputatul liberal Dan Vîlceanu a transmis miercuri, 11 ianuarie, pe Facebook, că Lucian Bode și Nicolae Ciucă ar trebui să demisioneze din funcții pentru că fac rău partidului.

”La începutul lunii aprilie 2022 mi-am dat demisia din funcţia de secretar general al Partidului Naţional Liberal şi din funcţia de ministru considerând că minima moralitate mă obligă să fiu solidar cu preşedintele partidului, care, de asemenea, demisiona, ca urmare a puciului organizat de Nicolae Ciucă şi Lucian Bode. Şi eu, şi Florin Cîţu am considerat că e mai bine să plecăm noi decât să alimentăm un scandal care ar fi afectat grav PNL.

Doi colegi de partid au demisionat din funcţia de ministru în urma unor subiecte de presă privind acuzaţii de plagiat pentru a nu face rău partidului. Există în schimb şi colegi care se agaţă de funcţii indiferent cât de mult rău fac PNL. Mă refer, evident, la Nicolae Ciucă şi Lucian Bode. De peste un an sunt subiectul unor acuzaţii de plagiat. Au avut timp suficient să facă toate demersurile de clarificare necesare. A apărut şi o poziţie oficială a UBB în legătură cu domnul Bode. Eu cred că este momentul ca domnii Bode şi Ciucă să se gândească şi la partid şi să demisioneze”, a transmis Vîlceanu.

„Dacă scandalul e prea mare, nu contează dacă mai e real sau nu”

Potrivit lui Alfred Bulai, următoarea întrebare este ce se va întâmpla dacă raportul Comisiei de Etică ajunge în Senat, iar acesta votează pentru retragerea titlului de doctor al lui Lucian Bode.

„În momentul ăla, e clar că are o problemă domnul Bode. Sigur, ca și Ponta și alții, deștept pentru el ar fi să se retragă înainte. Nu știu ce a făcut domnul Bode, nu știu ce a scris, e plagiat, nu e plagiat, dar de obicei, în politică, dacă scandalul e prea mare și durează de prea mult timp, nu mai contează câtuși de puțin dacă e real sau nu. Oricum e un cost”, a adăugat analistul. Acesta mai notează că dacă liberalii vor avea informații că se dorește aducerea raportului la votul din Senat, atunci PNL va acționa, și, cel mai probabil, îi va cere lui Bode să demisioneze. În prezent, „partidul încearcă să amâne, să spună că se va discuta, încearcă și ei să vadă până unde se va ajunge”.

Totodată, politologul arată că în cazul unor scandaluri de acest gen, politicienii trebuie să știe cum să iasă onorant de pe prima scenă, astfel încât să-și poată pregăti revenirea mai târziu.

„Dacă o duci prea mult, ies prea multe lucruri la suprafață și e în defavoarea ta. Prima regulă în politică, care nu se aplică la noi, e ca la orice scandal să-ți dai demisia. Nu contează dacă ești vinovat. Pentru că așa poți să revii oricând. Pare că ești corect, și atunci ieși frumos, fără să fie tam tam”, a conchis analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#guvernul ciuca, #plagiat Guvern, #florin roman, #Sorin Cimpeanu, #lucian bode , #stiri politice
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Ponta scapa turma. Codruta a pus oe butuci de orice speranta de a