Arestarea guvernatorului din Santa Cruz a declanşat manifestaţii violente în Bolivia. Luis Fernando Camacho este acuzat de terorism VIDEO

Sambata, 31 Decembrie 2022, ora 07:40
1890 citiri
Arestarea guvernatorului din Santa Cruz a declanşat manifestaţii violente în Bolivia. Luis Fernando Camacho este acuzat de terorism VIDEO
Cel puţin patru civili au fost arestaţi FOTO captură YouTube

Guvernatorul din Santa Cruz, Luis Fernando Camacho, unul dintre principalii opozanţi ai guvernului bolivian, a fost închis vineri, 30 decembrie, pentru patru luni, ceea ce a declanşat în regiunea sa ciocniri violente între civili şi poliţişti, notează AFP.

Judecătorul Sergio Pacheco a dispus anterior "aplicarea arestării preventive pentru acuzatul Luis Fernando Camacho" care "urmează să ispăşească patru luni în centrul penitenciar Chonchocoro", o închisoare de înaltă securitate din Anzii bolivieni, la 30 de kilometri de La Paz. El a fost transferat acolo la scurt timp după, potrivit imaginilor difuzate la televiziune.

Procuratura ceruse joi şase luni de arest preventiv împotriva lui Camacho, 43 de ani.

Camacho a fost arestat miercuri la ordinele procuraturii care îl acuză de "terorism" pentru o presupusă "lovitură de stat" împotriva fostului preşedinte de stânga Evo Morales, în noiembrie 2019.

Încarcerarea influentului lider al opoziţiei a declanşat vineri confruntări între manifestanţi şi poliţie la Santa Cruz, cel mai populat oraş din Bolivia şi motorul economic al ţării. Cel puţin patru civili au fost arestaţi, potrivit primelor informaţii.

În cursul acestor manifestaţii, tinerii au asediat birourile comandamentului departamental al poliţiei, a constatat AFP. Altercaţii la care poliţia a răspuns cu utilizarea în masă a gazelor lacrimogene.

Un jurnalist al postului de televiziune Unitel a fost rănit.

La rândul său, Camacho a negat în repetate rânduri că a pus la cale o lovitură de stat şi preferă să vorbească despre o rebeliune populară împotriva lui Evo Morales (2006-2019), pe care îl acuză că a trucat alegerile prezidenţiale din 2019 pentru a rămâne la putere.

Luis Fernando Camacho este unul dintre principalii lideri ai dreptei boliviene şi conduce cea de-a doua forţă politică de opoziţie din Parlament, Creemos, în spatele partidului Comunitatea cetăţenească (CC) al fostului preşedinte centrist Carlos Mesa.

Foştii şefi de stat bolivieni Jeanine Anez (2019-2020) şi Jorge Quiroga (2001-2002), din aceeaşi parte a eşichierului politic cu Camacho, precum şi Mesa (2003-2005) au condamnat arestarea guvernatorului.

Jeanine Anez a fost vizată de aceleaşi acuzaţii ca şi el şi condamnată la zece ani de închisoare în iunie.

Partizanii guvernului socialist condus de Luis Arce, au salutat arestarea lui Camacho. Procurorul general al statului, Wilfredo Chavez, fost ministru al lui Evo Morales, a declarat printre altele că "justiţia trebuie să-şi facă treaba".

Rusia l-a arestat în lipsă pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov sub acuzația de terorism
Rusia l-a arestat în lipsă pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov sub acuzația de terorism
Rusia l-a arestat în lipsă pe Garry Kasparov, împreună cu alți activiști, și i-au acuzat de crearea unei „comunități teroriste”, de finanțare a „activităților teroriste” și de...
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
#guvernator, #Bolivia, #manifestatii, #violente, #terorism , #stiri internationale