Netanyahu cu acuzații de corupție nerezolvate revine premier al Israelului: Reacții diferite ale lui Biden și Putin

Vineri, 30 Decembrie 2022, ora 22:59
3024 citiri
Netanyahu cu acuzații de corupție nerezolvate revine premier al Israelului: Reacții diferite ale lui Biden și Putin
Noul guvern din Israel a fost investit pe 29 decembrie 2022 FOTO: Times of Israel

Benjamin Netanyahu, care se confruntă cu acuzații de corupție, luare de mită și fraudă într-un proces început în mai 2020, a revenit joi, 29 decembrie 2022 în funcția de prim-ministru al Israelului.

Reacția lui Joe Biden la investitură a fost una cordială, spunând că Netanyahu este ”prietenul meu de decenii”, dar reiterând cererea SUA pentru soluția cu 2 state. În schimb, Vladimir Putin speră că noul guvern ”va continua linia cooperării strânse dintre Rusia și Israel”.

Netanyahu a depus jurământul joi și a preluat mandatul de premier al Israelului, pentru a șasea oară în cariera sa politică. Există îngrijorări că guvernul de coaliție condus de el, cu membri ai cabinetului care îi includ pe Itamar Ben-Gvir, care a fost condamnat pentru rasism și Bezalel Smotrich, susținătorul colonizării și al anexării zonelor din Cisiordania, potrivit Sky News.

Benjamin Netanyahu revine ca prim-ministru al Israelului, după ce partidul său Likud a format o coaliție cu aliații evrei ultranaționaliști și ultraordocși. Noul cabinet, al 37-lea guvern din istoria țării, va cuprinde 31 de ministere și doar 5 femei.

Profesor american, absolvent al unei universități din Moscova: ”Este cuiul din sicriul Imperiului lui Putin” VIDEO

Cel mai în vârstă membru al guvernului este ministrul Agriculturii Avi Dichter, 75 de ani, iar cel mai tânăr Yitzhak Wasserlauf, 30 de ani. Ministrul Apărării a fost numit Yoav Gallant, un fost general de top.

Ministru de Externe a fost desemnat Eli Cohen, care a fost ministrul economiei. El va ocupa funcția prin rotație cu Israel Katz, care fusese anunțat favorit pentru acest post, dar care a primit ministerul Energiei. Yariv Levin este ministrul justiției, iar Otzma Yehudit a preluat portofoliul Securității naționale.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden l-a felicitat pe Benjamin Netanyahu pentru numirea sa ca prim-ministru al Israelului. ” Aștept cu nerăbdare să lucrez cu prim-ministrul Netanyahu, care a fost prietenul meu de zeci de ani, pentru a aborda împreună numeroasele provocări și oportunități cu care se confruntă Israelul și regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv amenințările din partea Iranului, dar și o soluție cu două state”, a spus Biden.

În același timp, Biden a semnat legea bugetului federal pentru 2023, care include și 3,3 miliarde de dolari ajutor pentru Israel, asistență de securitate oferită de Washington, conform The Times of Israel.

Fostul comandant al forțelor SUA din Europa prezice sfârșitul războiului Rusiei: Cine va câștiga lupta și când

În schimb, președintele rus Vladimir Putin a salutat revenirea lui Benjamin Netanyahu ca șef al guvernului din Israel, cel mai de extremă dreaptă cabinet din istoria țării. ”Sper că noul guvern, sub conducerea dumneavoastră, va continua linia de consolidare a cooperării ruso-israeliene în toate domeniile în beneficiul popoarelor noastre, în interesul asigurării păcii și securității în Orientul Mijlociu”, a spus Putin.

Să menționăm faptul că, potrivit The Washington Post, Benjamin Netanyahu s-a întors ca prim-ministru al Israelului, dar fără să scape de acuzațiile de corupție. El se confruntă cu acuzații de laure de mită și fraudă, după ce Poliția a recomandat oficial ca el să fie urmărit penal în februarie 2018.

În noiembrie 2019, el a fost pus sub acuzare, iar procesul a început în mai 2020. Tribunalul districtual din Ierusalim și-a început ancheta cu o listă de peste 300 de martori.

Dar procesul, care inițial se aștepta să dureze un an sau mai mult, a fost amânat de mai multe ori din diverse motive, inclusiv o dată când un martor central a invocat „motive personale” în 2021, altă dată din cauza restricțiilor legate de coronavirus și din nou în februarie anul acesta, când judecătorul din dosar a fost testat pozitiv pentru Covid. Iar procesul va mai dura probabil câțiva ani până când se va finaliza cu un verdict definitiv.

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
Soția premierului Netanyahu, ”întinerită” cu 20 de ani într-o fotografie oficială. „Nu e amuzant. Mă sperie” FOTO
Soția premierului Netanyahu, ”întinerită” cu 20 de ani într-o fotografie oficială. „Nu e amuzant. Mă sperie” FOTO
La Ierusalim a avut loc un eveniment cu participarea personalului militar israelian și a familiei prim-ministrului Benjamin Netanyahu. La sfârșitul serii, soția premierului, Sara Netanyahu, a...
#guvern Israel, #Benjamin Netanyahu, #Benjamin Netanyahu Israel, #Benjamin Netanyahu premier Israel, #Israel guvern, #Joe Biden, #Putin netanyahu , #Israel