Moldova, atacată de „gruparea pentru hoție și război”

Autor: Vitalie Ciobanu (DW) - Scriitor si jurnalist Deutsche Welle
Miercuri, 12 Octombrie 2022, ora 19:47
3739 citiri

Republica Moldova este sfidată și batjocorită de forțele pro-ruse, penale, din interior, iar de când rachetele lui Putin au survolat, neautorizat, teritoriul ei național, se află și sub amenințarea directă a Moscovei.

Toate aceste pericole au crescut de la o zi la alta și au fost generate, pe de o parte, de evoluțiile din Ucraina, pe de altă parte, de atitudinea guvernării care mult timp s-a aflat într-un blocaj de viziune, într-un fel de „paralizie democratică” în raport cu aceste pericole.

Duminică, 9 octombrie, după o altă manifestare zgomotoasă, protestatarii lui Șor și-au instalat corturile pe carosabil, între Parlament și Președinție, blocând circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare. A doua zi, luni dimineața, a fost dată peste cap circulația rutieră, transportul public a avut întârzieri de până la 40 de minute, a fost perturbată intervenția ambulanțelor, mii de angajați au întârziat la serviciu, iar copiii la școală. Cine va răspunde pentru acest dezmăț?

Drepturi pentru delincvenți, frustrări pentru cetățeni

„Guvernarea ar trebui să respecte nu numai dreptul la protest al 'șoriștilor' plătiți cu 'bani negri', ci și drepturile noastre, ale cetățenilor onești. De ce o minoritate criminalizată își bate joc de noi, majoritatea, iar guvernarea se îngrijește doar să nu li se încalce 'lor' dreptul la protest? Și noi suferim, și nouă ni-e greu, și pentru noi prețurile sunt o povară, dar nu vrem să-i aducem la putere pe bandiți în Moldova. Nouă, cei care am votat schimbarea, pe Maia Sandu și PAS, de ce nu ni se apăra drepturile, de ce nu suntem respectați?”

Auzi aceste voci indignate peste tot: pe stradă, în troleibuz, în cozile de la policlinică, în alimentară... Oamenii vorbesc ceea ce și autoritățile știu foarte bine: "greviștii lui Șor sunt plătiți, zilnic, cu 400 de lei de căciulă. Pentru fiecare persoană transportată la protest, șoferii de microbuz încasează o sută de lei. Dacă petreci o noapte în corturile din fața Parlamentului primești chiar până la o sută de dolari. Nopțile sunt reci, dar merită. Îți pui un pulovăr mai gros, îți iei un sac de dormit și într-o săptămână aduni 700 de dolari. De ce să nu vii și tu? De ce să nu strigi 'Jos Maia Sandu!' dacă se plătește frumos pentru asta? Că doar nu ești prost să muncești, nimeni nu-ți dă atâția bani la cules struguri, la tăiat lemne sau la măturat strada!”

Impostura acestui protest organizat de hoții care pentru a scăpa de pușcărie vor să instaleze o guvernare favorabilă Rusiei rănește grav sentimentele moldovenilor, discreditează însăși ideea de protest, de manifestare legitimă a nemulțumirilor sociale. Mai mult: Șor și delincvenții lui ne profanează și memoria.

Cu trei decenii în urmă, aici, în perimetrul Pieței Marii Adunări Naționale și pe bulevardul Ștefan cel Mare, basarabenii au pledat pentru limba română, pentru tricolor, pentru valorile naționale, interzise sub ocupația sovietică. Nu „le-a plătit” nimeni curajul, nimeni nu le-a dat baxuri de apă și mâncare la pachet, nu li s-a pus la dispoziție transport gratuit din provincie spre capitală. Dimpotrivă, au fost persecutați de regimul comunist.

Tot aici, în centrul Chișinăului, în anii 2015-2019, basarabenii au luptat împotriva regimului oligarhic Plahotniuc-Dodon, o luptă care s-a încununat prin schimbarea din 2020 și 2021. Azi, o parte din concetățenii noștri protestează, contra cost, în favoarea hoților care i-au furat, a hoților care vor să închine Moldova rușilor. Ce-am făcut noi 31 de ani, încotro a mers țara asta, cum s-a ajuns la această rușine?

Când statul e slab, sare mafia să „te ajute”

Răspunsul e știut: prin dispreț față de valoare, față de lege, față de moralitate. Când statul nu-și îndeplinește obligațiile constitutive, apar forțe care îl suplinesc. Natura are oroare de vid. Șor nu doar fură, „el dă și la alții”: asfaltează drumuri, deschide magazine ieftine, oferă distracții la „Orhei-Land”. Unde nu există lege, legea o fac tâlharii, săracilor li se aruncă un os și li se asigură circul, și nimeni nu-și pune problema „purității” mijloacelor, important e că se dă pe gratis. Pe gratis?...

„Aici sunt banii dumneavoastră! zâmbește Ilan Șor. Aici, în tot ce fac eu pentru voi. OK, nu doar aici, dar și eu, care vă port de grijă, trebuie să am un beneficiu, nu-i așa?!” Ei, noii feudali, ei, samsarii tranziției, sunt „eroii” moldovenilor, ei le asigură protecția socială. Puțin mai lipsește ca să-și facă și propriile forțe de securitate, o poliție, o armată privată. Că pe judecători i-au cumpărat de mult.

Spiritul legalist al actualei guvernări pro-europene a fost luat drept slăbiciune, rigoarea procedurilor anticorupție drept ezitare, ca urmare, mafioții au ajuns să-i râdă în față, să o înjure în plin centrul Chișinăului.

Marți, 11 octombrie, la un briefing de presă, președinta Maia Sandu a solicitat acțiuni mai hotărâte de combatere a „grupării pentru hoție și război”. Nu mai e loc de tatonări, amânări, politețuri, jumătăți de măsură. Parcursul proeuropean al Moldovei nu este ireversibil, o recunoaște și puterea.

Trebuie accelerate toate procesele: fortificat sectorul de apărare, întărită ordinea publică, pronunțate sentințe de mult așteptate, efectuate reforme care trenează. Și să nu se facă simple declarații, guvernanții să nu se mai joace cu vorbele. Dacă ai spus că „trădarea de patrie va fi sancționată dur”, chiar asta să se întâmple, altfel nimeni nu te va mai lua în serios. Și atunci vom plăti cu toții.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Gerhard Schröder, fostul cancelar german susţine în continuare că prietenia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina, notează joi, 28...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#gruparea pentru hotie si razboi, #pro rusi, #Ilan Sor, #coruptie, #destabilizare, #Moscova, #putin , #Republica Moldova