Locotenenții lui „Rechinu”, românul care a terorizat Mexicul, ani grei de pușcărie. Pedepsele însumate - 61 de ani de închisoare

Duminica, 26 Martie 2023, ora 16:49
4218 citiri
Locotenenții lui „Rechinu”, românul care a terorizat Mexicul, ani grei de pușcărie. Pedepsele însumate - 61 de ani de închisoare
Florian Tudor zis „Rechinu” așteaptă după gratii să fie extrădat din Mexic. FOTO: Știrile ProTv

Oamenii lui Florian Tudor, zis „Rechinu”, au primit la Curtea de Apel București pedepse însumate de 61 de ani de închisoare pentru mai multe infracţiuni, printre care o tentativă de omor în Mexic şi patru infracţiuni de şantaj în România, decizia instanţei fiind definitivă.

Printre cei condamnați se numără „locoteneții” lui „Rechinu”, respectiv Gabi - Alin Poenaru, zis „Patrian”, Răzvan - Alin Ghiță și Mihai - Adrian Mincă, zis „Piciu”, aceștia fiind implicați în tentativa de asasinat asupra lui Sorinel Marcu, un fost membru al bandei, potrivit Organized Crime an Corruption Report Project (OCCRP). Victima a supraviețuit atacului, dar a fost ucisă ulterior.

Liderul grupării care acționa pe Riviera Maya, Florian Tudor zis „Rechinu”, a fost arestat în Mexic în 2021, iar în prezent avocații lui contestă cererea de extrădare formulată de autoritățile române.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a transmis, duminică, printr-un comunicat de presă, că şase cetăţeni români fuseseră trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de de constituirea unui grup infracţional organizat, tentativă la comiterea infracţiunii de omor calificat, şantaj, conducerea unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Tribunalul Bucureşti a dispus în urmă cu un an condamnarea acestora la pedepse rezultante cuprinse între 3 ani, 4 luni şi 20 de zile şi 10 ani şi 4 luni. De asemenea, a fost obligat un inculpat la plata unor daune morale în cuantum de 4.000 de euro.

Pedepse majorate față de cele pronunțate de Tribunalul București

DIICOT a precizat că hotărârea instanţei a rămas definitivă prin decizia Curţii de Apel Bucureşti din urmă cu câteva zile, prin care au fost majorate pedepsele aplicate unora dintre inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de:

  • constituirea unui grup infracţional organizat (de la 4 ani la 6 ani),
  • tentativă la omor calificat (de la 9 ani la 11 ani, respectiv de la 8 ani la 10 ani) şi
  • conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a avea permis de conducere (de la un an la doi ani)

Instanța de control judiciar a majorat și pedepsele rezultante (pedeapsa cea mai mare fiind majorată de la 10 ani şi 4 luni la o pedeapsă de 13 ani).

Potrivit DIICOT, pedepsele însumate ajung la 61 de ani de închisoare:

  • „Pedepsele stabilite prin decizia penală a Curţii de Apel Bucureşti în sarcina celor şase inculpaţi pentru comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, tentativă la comiterea infracţiunii de omor calificat, şantaj, conducerea unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor însumează 61 de ani de închisoare.
  • Prin aceeaşi decizie s-a dispus şi achitarea a doi dintre inculpaţi sub aspectul comiterii infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat şi încetarea sub aspectul comiterii infracţiunii de ameninţare de către unul dintre inculpaţi.
  • Precizăm faptul că faţă de un inculpat, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la omor calificat (urmarea fiind comiterea unei tentative la omor calificat), instigare la şantaj şi şantaj, s-a dispus arestarea preventivă în lipsă, acesta aflându-se în custodia autorităţilor mexicane, în cadrul procedurii de extrădare iniţiate de autorităţile române”, precizat DIICOT.

Anchetatorii au stabilit că în 2015, pe teritoriul Mexicului, doi dintre inculpaţi împreună cu alte persoane au constituit un grup infracţional organizat, la care pe parcursul anilor 2015 – 2019, au aderat alţi trei inculpaţi, al cărui scop a fost comiterea de infracţiuni de violenţă, respectiv şantaj şi omor calificat.

Membrii grupului infracţional organizat au comis la data de 02 aprilie 2018, în Mexic, o tentativă la infracţiunea la omor calificat şi, în perioada 2017 – 2019, patru infracţiuni de şantaj pe teritoriul României, a mai menţionat DIICOT.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#grup infractional organizat, #Rechinul, #Mexic, #condamnari, #curtea de apel bucuresti, #DIICOT , #justitie
Comentarii
H
HoriaBrezean
rank 1
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Cei cu 3 ani si ceva scapa repede. Bine ca nu se prescriu. Noroc ca