Câți români vor să își mai facă vaccinul antigripal, după ”psihoza” COVID. ”Reticența este dată de neîncrederea în autorități”

Marti, 27 Septembrie 2022, ora 23:11
2334 citiri
Câți români vor să își mai facă vaccinul antigripal, după ”psihoza” COVID. ”Reticența este dată de neîncrederea în autorități”
FOTO: Unsplash.com

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la sezonul gripal. Va fi unul cu foarte multe cazuri de îmbolnăviri, iar cei mai afectaţi vor fi copiii.

În general, însă românii sunt reticenți atunci când vine vorba de vaccinarea antigripală.

Pentru Ziare.com, Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București și Ilfov, a explicat de unde vine refuzul pentru imunizare.

Sunt aceeași pacienți care se vaccinează an de an

"Dacă vorbim despre vaccinul contra gripei, în ceea ce îi privește pe pacienții mei, aproximativ aceeași se vaccinează constant în fiecare an.

E vorba despre pacienți care au boli cronice, gravidele sau copiii care au vârsta de 6 luni. Sunt familii care se vaccinează în fiecare toamnă", a spus Sandra Alexiu.

Nu s-a înregistrat un trend descendent în privința vaccinului antigripal

"Să știți că acest obicei s-a păstrat în ciuda pandemiei. Am avut pacienți care au refuzat să se vaccineze împotriva Covid-19 din diverse motive, dar s-au vaccinat contra gripei. Nu putem să spunem că este un trend descendent", a subliniat medicul de familie.

În România, populația se vaccinează în număr mic

În România, acoperirea generală nu a trecut niciodată de 8%. În situația în care în alte țări depășește 75%.

Anii trecuți, vaccinul livrat de ministerul Sănătății venea destul de târziu și în cantități destul de mici. Anul acesta, vaccinul a ajuns mult mai repede și ne-am apucat deja să vaccinăm. Cred că vom avea o acoperire puțin mai mare", a punctat Sandra Alexiu.

De ce sunt reticenți românii

"Reticența la vaccinare antigripală este dată de neîncrederea în autorități. Pentru multe lucruri românii nu au încredere în autorități și în ceea ce privește vaccinarea, s-au făcut suficiente greșeli în comunicare.

Nu au existat campanii, nu au fost vaccinuri la timp pentru copii, de exemplu. România nu are un program de vaccinare al adultului față de toate celelalte țări europene. Ceea ce înseamnă că oamenii nu sunt obișnuiți să fie chemați periodic la vaccinare atunci când sunt adulți", a explicat specialistul.

Va fi un sezon de gripă complicat

"Ne așteptăm la un sezon de gripă puțin mai complicat și o să vă și explic de ce. Există mai multe motive. În primul rând, pentru că noi urmărim ce se întâmplă în emisfera sudică, acolo unde iarna e mai repede decât la noi. Practic, când la noi este vară la ei este iarnă. Și așa putem să urmărim care este circulația virusurilor gripale ca să știm la ce să ne așteptăm. În 90% din cazuri, lucrurile se întâmplă la fel. Asta înseamnă că urmărim rapoartele din Australia, din Brazilia.

Și acolo a fost un sezon gripal realmente greu, în care virusul gripal a circulat mult mai devreme. Au fost foarte multe cazuri, mai ales la copii și multe cazuri grave cu spitalizare", a explicat medicul.

Imunitatea oamenilor este scăzută

"În al doilea rând, suntem după doi ani de pandemie, doi ani în care au fost tot felul de restricții. S-a învățat online, s-a purtat mască, s-a păstrat distanța și în aceste condiții, nu am avut virus gripal circulant. Știm că în ultimii 2 ani nu prea am avut cazuri de gripă. Să nu uităm că anul trecut s-au înregistrat doar 4 cazuri de gripă față de câteva mii câte se înregistrau în alți ani.

Și pe lângă toate acestea, faptul că am stat izolați a făcut să circule mai puțin virusul respirator de sezon. Și din cauza că au fost puține infecții respiratorii, imunitatea, forma de apărare împotriva virusurilor de iarnă, a scăzut.

Așa că acum ne aflăm în fața unui sezon când noi ne-am întors la toate activitățile. Refuzăm să mai purtăm mască, deși ni se recomandă. Până și răcelile de toamnă și de iarnă la care ne așteptam sunt mult mai intense decât în alți ani", a concluzionat Sandra Alexiu.

Ministerul Sănătății a achiziționat până acum 1.500.000 de doze de vaccin și urmează să mai cumpere și altele.

Cei care trebuie să își cumpere vaccinul trebuie să plătească 64,5 lei.

Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul Judeţean Târgu-Jiu anunţă, miercuri, 24 aprilie, că numărul de paturi în secţiile de Chirurgie a fost redus pentru reabilitarea energetică a Secţiei Chirurgie Generală 1 şi a...
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
#gripa, #pacienti, #medici, #vaccinare, #reticenta , #gripa