Gripa va face ravagii. Medic epidemiolog: "Ne putem aștepta ca tulpina gripală să fie mai agresivă decât cea din anii trecuți"

Miercuri, 14 Septembrie 2022, ora 23:39
3037 citiri
Gripa va face ravagii. Medic epidemiolog: "Ne putem aștepta ca tulpina gripală să fie mai agresivă decât cea din anii trecuți"
FOTO: Pixabay.com

După o pauză de doi ani în care gripa a fost aproape inexistentă, în această toamnă, sezonul gripal se anunță unul mai serios, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Și virusologii spun că datele internaționale sugerează că gripa ar putea fi cea mai gravă din ultimii ani. În plus, sezonul acesteia va dura mai mult decât oricând, potrivit publicației TheHealthy.com.

Ce ce întâmplă în alte locuri

Australia își încheie cel mai dur sezon de gripă din ultimii ani. S-au înregistrat de două ori mai multe cazuri decât în anii precedenți, potrivit Departamentului pentru Sănătate și Îngrijire a Vârstnicilor.

În condițiile în care virusul se extinde cu rapiditate, experții avertizează că ar trebui să ne pregătim pentru un sezon de gripă dur și în SUA, dar și în alte părți.

"Să ne uităm foarte atent la ce s-a întâmplat în Australia", spune Ryan Maves, profesor de boli infecțioase la Wake Forest School of Medicine. "Ce s-a întâmplat la ei, ne oferă indicii despre ceea ce va urma și la noi", adaugă acesta. "Cred că ar trebui să fim pregătiți pentru un sezon de gripă cu multe cazuri."

De ce să ne așteptăm la multe cazuri de gripă

Pentru Ziare.com, Ana-Maria Dobrotă, medic infecţionist la Institutul Matei Balş, a dat mai multe explicații despre gripă.

"De obicei, tot ce circulă în emisfera nordică a fost anterior în emisfera sudică, (cazurile de gripă din Australia). Pentru că virusurile gripale au o capacitate mare să se modifice genetic, iar tulpinile să se înmulțească.

Mereu ne putem aștepta ca o tulpină gripală să fie mult mai agresivă decât cea din anii trecuți. Totul ține de cazurile raportate în emisfera sudică", a spus Ana-Maria Dobrotă.

Ce este gripa

"Gripa este o infecție sezonieră. Primele cazuri încep să apară la jumătatea lui octombrie și până la jumătatea lui aprilie vor circula aceste tulpini de virus gripal.

Trebuie să fim atenți să respectăm igiena mâinilor, indiferent că vorbim de un virus sau de bacterii care ne pot infecta. Asta este cea mai importantă metodă de protecție. Să aruncăm șervețelele pe care le folosim direct la gunoi", adaugă medicul epidemiolog.

Să stăm acasă dacă avem simptome

"Dacă suntem răciți, avem simptome, avem febră, nas înfundat, tușim sau strănutăm, cel mai bine este să rămânem acasă, pentru 3-4 zile. Și dacă chiar e necesar să mergem în colectivitate, trebuie să purtăm mască", spune epidemiologul.

Cum să prevenim gripa

"Încă putem să ne creștem imunitatea. Să fim atenți la ce mâncăm, să avem un regim echilibrat și un aport crescut în vitamine din fructe și legume. Să ne hidratăm corespunzător.

Putem lua și suplimente. Vitamina C, un complex de B-uri, magneziu sau zinc. Să ne ajute să fim rezistenți. Și să facem sport. Toate contribuie la un sistem imunitar pregătit să confrunte germenii din mediul înconjurător", concluzionează medicul epidemiolog.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
Un tânăr din Mureș era cât pe ce să-și piardă viața din cauza unui joc banal. Ce recomandă reprezentanții IGSU FOTO
Un tânăr din Mureș era cât pe ce să-și piardă viața din cauza unui joc banal. Ce recomandă reprezentanții IGSU FOTO
Un tânăr din Mureș a fost la un pas să-și piardă viața în timp ce se juca cu un zmeu, asta pentru că vântul a dus zmeul către firele de înaltă tensiune. În urma descărcării,...
#gripa, #sezon, #toamna, #recomandari, #sfaturi, #epidemiolog , #gripa