De ce nu este necesară declararea epidemiei de gripă în România. Explicația unui cercetător în imunologie

Sambata, 07 Ianuarie 2023, ora 03:40
3731 citiri
De ce nu este necesară declararea epidemiei de gripă în România. Explicația unui cercetător în imunologie
Teste de sânge analizate în laborator FOTO: Pixabay.com

Numărul infecțiilor cu virusul gripal este foarte mare în acest moment și avem chiar și două decese. Însă autoritățile sanitare se feresc să declare epidemie de gripă și au luat decizia de a emite stare de alertă epidemică.

Specialiștii spun că în acest moment nu este nevoie de mai mult și că vom putea trece peste valul de infectări fără să apelăm la restricții.

Ministrul Alexandru Rafila preciza joi, 5 ianuarie, că cel mai rău va fi în perioada 15 ianuarie-10 februarie. Apoi valul de infectări va scădea în intensitate. În această perioadă este esențial să respectăm măsurile de protecție împotriva gripei chiar dacă acestea sunt doar recomandări. Astfel, nu vom pune presiune pe spitale și vom fi mai în siguranță.

Cercetătorul Ștefan Dascălu: ”Mă îndoiesc că va fi nevoie de restricții în România”

Ziare.com a dezbătut această temă cu Ștefan Dascălu cercetător în imunologie la Universitatea Oxford.

Specialistul din Marea Britanie, țară sufocată în acest moment de o triplă epidemie de infecții respiratorii și adenovirusuri, consideră că în România nu este cazul să se impună restricții pentru ceea ce se întâmplă în acest moment în sezonul gripal.

”Nu este cazul și, sincer, personal, mă îndoiesc că va fi cazul de impunere a unor restricții din cauza acestor infecții respiratorii. Din acest motiv s-a implementat practic această indicație ministerială.

Nu cred că va fi nevoie de o implementare a unor restricții sociale severe. Numărul infecțiilor este într-adevăr mare însă acest lucru ține de desensibilizarea oamenilor față de infecțiile virale respiratorii tocmai pentru că în perioada pandemiei au existat aceste măsuri de protecție sanitară care au redus expunerea oamenilor la infecțiile respiratorii nu doar la covid. Astfel, imunitatea colectivă la infecțiile sezoniere este mult mai mică.

A durat ceva timp până când masa critică a populației infectată cu acest virus să explodeze în ceea ce vedem acum și anume un număr mare de cazuri. Nu sunt mai severe decât de obicei însă, într-adevăr sunt mai multe. Dar nu cred că va reprezenta același stres asupra sistemului sanitar cum a fost în pandemia de covid, fiind necesar un lockdown. Nu cred că se va ajunge la situația respectivă.

Doar recomandările oferite de minister sunt cele mai bune în momentul de față. Într-adevăr, nu toată lumea respectă măsurile sanitare, dar sperăm că de această dată oamenii vor da dovadă de o responsabilitate mai crescută pentru că vorbim despre o populație care a trecut deja printr-o pandemie și a văzut ce se poate întâmpla când infecțiile acestea scapă de sub control”, a precizat Ștefan Dascălu pentru Ziare.com.

Ce se întâmplă dacă de această dată nu suntem conștienți că recomandările ne vor ajuta să trecem de boală?

”Ideea este că, să spunem, un individ nu face forme severe la aceste infecții respiratorii, dar dacă ne uităm în colectivitate, numărul mare de infecții pune o presiune mare asupra spitalelor iar aceasta are consecințe pentru întreaga societate. Pentru că și un bolnav cronic sau un bolnav acut cu o altă afecțiune poate suferi din această cauză deoarece spitalele pot fi copleșite. Deocamdată nu este cazul.

Există această presiune asupra sistemului sanitar dar cred că vom avea capacitatea să trecem peste ea”, a mai spus cercetătorul.

Ștefan Dascălu a mai precizat că un mare pericol poate veni pentru multe țări, tot din China unde pot apărea mutații ale virusurilor respiratorii.

”În momentul de față, politica zero covid a Chinei, cuplată cu vaccinurile foarte slab eficiente implementate acolo, apoi relaxarea măsurilor după protestele sociale, a dus la creșterea numărului de persoane susceptibile de covid dar nu putem exclude nici celelalte infecții. Din păcate toate acestea sunt dublate de decese.

Să nu uităm că ei au refuzat serurile implementate în Europa și SUA pentru a folosi doar vaccinurile dezvoltate de China, care nu au aceeași eficiență.

Ca să nu mai vorbim de riscul ca aceste infecții să cauzeze o mutație a virusului către ceva fie mai infecțios, fie mai sever.

Este necesară o monitorizare suplimentară față de China dar experiența ne-a arătat că virusurile respiratorii nu țin cont de granițe”, a mai explicat cercetătorul Ștefan Dascălu.

Primele victime ale gripei în România

Au fost comunicate joi, 5 ianuarie, primele două decese confirmate cu virus gripal din acest sezon:

1. femeie în vârstă de 25 de ani, din mun. București, fără condiții medicale pre-existente

și nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3;

2. femeie în vârstă de 50 de ani, din mun. București, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1;

În săptămâna 26.12.2022-01.01.2023 au fost raportate 154 cazuri confirmate de gripă (24 cu virus AH3, 35 cu virus AH1, 92 cu virus gripal A nesubtipat și 3 cu virus gripal B).

De la începutul sezonului au fost raportate 362 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul:

204 cazuri cu virus gripal A nesubtipat

69 cazuri cu virus gripal AH3

81 cazuri cu virus gripal AH1

8 cazuri cu virus gripal B

Până la data de 01.01.2023 au fost vaccinate antigripal 1.428.483 persoane din grupele la

risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#gripa, #epidemie gripa, #stefan dascalu, #probleme infectii respiratorii , #gripa