Ce ar trebui să facă urgent România pentru ca școlile să nu devină focare de gripă. ”Este cea mai mare greșeală că nu se permite”

Luni, 09 Ianuarie 2023, ora 22:01
4046 citiri
Ce ar trebui să facă urgent România pentru ca școlile să nu devină focare de gripă. ”Este cea mai mare greșeală că nu se permite”
Elevi la școală FOTO: Pixabay.com

România este în stare de alertă epidemică. Există deja decese provocate de gripă și foarte multe infectări însă autoritățile spun că nu este cazul pentru măsuri restrictive drastice.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că nu există diferenţă între declararea stării de epidemie, care a avut loc în sezonul rece 2018-2019 şi declararea stării de alertă epidemiologică, măsură luată săptămâna trecută. El a spus că, în urma unei modificări legislative generate de pandemia de COVID-19, dacă s-ar declara stare de epidemie, ar fi impuse măsuri precum izolarea sau carantina.

În concluzie, școlile au început luni, 9 ianuarie în regim normal, cu unele recomandări de bun simț care ar trebui să prevină transformarea unităților de învățământ în focare de infecție. Însă, este foarte posibil ca acestea să nu fie întocmai respectate, mai ales că sunt ”doar” recomandări.

Soluția care ar ”proteja” elevii de gripă

Ar fi însă o soluție ca elevii cu simptome de răceală și gripă să nu ajungă în școli și nici să nu piardă materie.

Zeno Daniel Șuștac, doctor în filozofie și coordonatorul grupului "Părinții Elevilor din România", grup cu peste 16.000 de membri, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com ce ar putea ușura situația părinților, elevilor și profesorilor în astfel de perioade grele.

”În niciun caz nu s-ar justifica închiderea școlilor însă cea mai mare greșeală în acest moment este că nu se permite online-ul pentru copiii vulnerabili sau mai puțini vulnerabili care vor să se protejeze pe ei, să își protejeze familiile și să evite răspândirea gripei și a celorlalte virusuri care circulă acum.

În plus cei care au simptome de gripă sau alte infecții respiratorii și au recomandarea de la medic să rămână acasă în izolare, ar trebui să aibă posibilitatea, dacă starea de sănătate le-o permite, să poată urma cursurile online pentru a nu pierde din materie.

Recomandarea de purtarea a măștii este doar praf în ochi. A fost făcută fără niciun fel de șansă de reușită pentru că în realitate, în unitățile de învățământ nu se vor purta măști. De asemenea, nu există instrumente legale ca părintele unui copil care tușește, strănută sau îi curge nasul să fie obligat să vină să-l ia acasă.

Eu cred că peste o săptămână lucrurile vor sta mult mai rău. Spitalele sunt acum foarte aglomerate, medicamentele lipsesc, iar măsurile de prevenție nu există”, a spus Zeno Daniel Șuștac.

De ce nu avem medicamente

Ministrul Sănătății s-a întâlnit luni cu producătorii de medicamente, în contextul în care multe medicamente lipsesc din farmacii, iar România se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de infecții respiratorii.

"(Producătorii n.r.) ne-au asigurat de disponibilitate și că transmit către firmele de distribuție toate cantitățile de medicamente cerute ca să nu fie lipsă din farmacii și la spitale.

Singura problemă este legată de o anumită discontinuitate care e generată de creșterea exponențială a consumului și de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China, și mai mulți producători au invocat asta, este legată de unele peniciline și de penicilina cu administrare orală.

Se speră că problema se poate rezolva până la finalul acestei luni.

Întârzierea apariției pe piață e din cauza livrărilor întârziate din China, care a îngreunat livrările de materii prime. În rest nu sunt probleme", a declarat Rafila, conform Digi 24.

Ministrul a mai spus că marți, 10 ianuarie, va discuta cu distribuitorii de medicamente ca să avem o politică coerentă și ca să trecem cu bine peste această perioadă în care valul de viroze se manifestă în România și în restul Europei.

Rafila a adăugat că până la sfârșitul acestei săptămâni este așteptat un răspuns de la Bruxelles pentru limitarea exportului timp de șase luni pentru anumite produse care lipsesc de pe piață.

România se confruntă cu două crize medicale simultan – de gripă și de coronavirus. Sunt pacienți care au fost confirmați pozitiv pentru ambele boli. Există și un nume pentru astfel de cazuri: flurona.

Cercetătorii avertizează că anumite medicamente pentru contracepție pot crește riscul de tumori cerebrale
Cercetătorii avertizează că anumite medicamente pentru contracepție pot crește riscul de tumori cerebrale
Milioane de femei din întreaga lume care utilizează anumite medicamente hormonale pentru contracepţie şi pentru a gestiona afecţiuni precum endometrioza pot prezenta un risc crescut de tumori...
Guvernul ar avea „planuri mari” pentru noi investiții în Antibiotice Iași. Ce spune un deputat PSD despre viitorul companiei
Guvernul ar avea „planuri mari” pentru noi investiții în Antibiotice Iași. Ce spune un deputat PSD despre viitorul companiei
Deputatul PSD Silviu Macovei susţine că guvernul are "planuri mari" pentru noi investiţii la compania ieşeană Antibiotice, el adăugând că producătorul ieşean de medicamente are...
#gripa scoli cursuri suspendate, #invatamant online, #medicamente, #Alexandru Rafila, #daniel sustac , #stiri invatamant