Unde sunt îngropate leșurile curcanilor sacrificați la Codlea. ”Ca să le incinerăm, trebuia să le transportăm 250 de kilometri” VIDEO

Luni, 30 Ianuarie 2023, ora 19:32
10106 citiri
Unde sunt îngropate leșurile curcanilor sacrificați la Codlea. ”Ca să le incinerăm, trebuia să le transportăm 250 de kilometri” VIDEO
Groapă unde sunt aruncate cadavrele păsărilor omorâte pe platforma de la Codlea FOTO: captură video amator

Virusul gripei aviare a fost confirmat luni, 30 ianuarie, de ANSVSA și într-o a treia fermă de pe platforma Codlea. Ca urmare, autoritățile au anunțat măsuri stricte pentru a evita răspândirea virusuui în întreaga țară.

Aceste focare au fost notificate la Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (WOAH), au fost informate Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România.

O echipă de specialiști condusă de vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Dănuț Păle, s-a deplasat la exploatația respectivă pentru a face ancheta epidemiologică și a supraveghea aplicarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii virusului.

Datele preliminare ale anchetei epidemiologice arată că între cele trei ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje și pentru colectarea cadavrelor, scrie economica.net.

Păsările sunt îngropate în zona platformei de la Codlea

SURSA: VIDEO AMATOR

A fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB)

Vicepreședintele ANSVSA, Dănuț Păle, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com că ”toate măsurile au ca scop jugularea bolii pe platforma Codlea numai să nu o scăpăm în țară în marile ferme comerciale”.

Expertul a spus că în prezent atutoritățile se vor focusa pe suplimentarea măsurilor de biosecuritate.

”În primul rând am exclus transportul păsărilor de pe platformă. Ca să le incinerăm, trebuia să le transportăm până la Ialomița 250 de kilometri. Astfel, s-a hotărât în CLCB sub coordonarea Prefecturii, ca locul pentru neutralizare să se facă în jurul fermei luând toate măsurile ca să nu avem impact de mediu.

Apoi se fac dezinfecții riguroase la tot ceea ce intră în fermă și ce iese. Personalul care lucrează aici nu se mai plimbă de la o fermă la alta. Fiecare fermă are personalul propriu care gestionează activitatea doar în ferma respectivă”, a mai spus vicepreședintele ANSVSA.

În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie şi de supraveghere, astfel încât pe o rază de minim 10 km s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.

ANSVSA a transmis într-un comunicat de presă că păsările sunt ucise și îngropate.

„În acest moment, se realizează uciderea păsărilor (cu respectarea normelor de protecţie a animalelor) şi îngroparea cadavrelor din Ferma 2, focarul primar, iar finalizarea acţiunii se preconizează a fi în data de 31.01.2023, urmând ca în următoarele 3-4 zile să fie finalizată uciderea şi îngroparea păsărilor din Ferma 1, şi ulterior a celor din Ferma 5”, se arată în comunicat.

În zona de protecție mai sunt 9 exploataţii comerciale de păsări, din care 5 ferme sunt cu profilul de creștere curcani (la data prezentei 2 nefiind populate) și 4 ferme de broiler (din care 2 sunt depopulate), iar în zona de supraveghere se mai găsesc alte 17 exploatații comerciale, din care 3 ferme de creștere curcani, 3 ferme de broiler, o fermă de găini de reproducție, 10 de găini ouătoare, toate fiind monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe.

De asemenea, în zonele de restricții se află 2 abatoare și o stație de incubație.

Serviciile sanitare veterinare împreună cu Inspectoratul Județean de Poliţie și Inspectoratul Județean de Jandarmerie Brașov, au restricţionat drumurile de acces către ferme.

Măsurile prevăzute în decizia CLCB se vor menţine cel puţin 30 de zile de la data încheierii operaţiunilor preliminare de curăţare şi dezinfecţie a exploataţiilor infectate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă.

Ce se întâmplă cu produsele aflate în magazine

O cantitate de carne provenită de la o fermă din localitatea Codlea, judeţul Braşov, în legătură cu care există suspiciunea unui focar de gripă aviară, a fost retrasă de la comercializare din două magazine din judeţul Vaslui.

Potrivit conducerii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui, este vorba despre un magazin din municipiul Vaslui şi un magazin din municipiul Bârlad, în care s-au dispus, pe lângă retragerea cărnii şi distrugerea acesteia, măsuri de dezinfecţie.

"În două măcelării din judeţul Vaslui a fost identificată carne provenită din ferma din Braşov cu suspiciune de gripă, întreaga cantitate fiind retrasă şi dispusă neutralizarea. Carnea a fost distrusă, chiar dacă avem de-a face cu o suspiciune. Magazinele nu au fost închise, s-a dispus doar retragerea cărnii şi dezinfecţia locului în care a fost depozitată", a declarat, pentru Agerpres, directorul DSVSA Vaslui, Mihai Ponea.

Vicepreședintele ANSVSA, Dănuț Păle a explicat pentru Ziare.com că s-a dispus sechestrarea cărnii produse la de la începutul lunii ianuarie.

”Toată catitatea de carne produsă cu 21 de zile înaintea datei de 27 ianuarie când s-a confirmat boala este sechestrată în abatorul de pe platformă.

Lucrurile sunt sub control. Nimic nu va pleca din fermă. Deja analizăm foarte serios acest aspect. Nu a pelcat lotul de carne care provine din perioada în care a fost suspiciunea de gripă aviară”, a mai spus expertul.

Peste 223.500 de curcani din fermele Peneș Curcanul vor fi sacrificați.

Cum va fi despăgubit producătorul de la Codlea?

”Acest lucru rămâne să se analizeze. Sunt regulamente europene. Le vom discuta”, a mai spus vicepreședintele ANSVSA.

Măsurile prevăzute în decizia CLCB se vor menţine cel puţin 30 de zile de la data încheierii operaţiunilor preliminare de curăţare şi dezinfecţie a exploataţiilor infectate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă.

Au fost notificate ţările vecine din afara spaţiului comunitar (Serbia, Republica Moldova şi Ucraina).

Ce este gripa aviară

Gripa aviară este o boala infecțioasă a pasărilor cauzată de mutația de tip A a virusului gripal. Boala, care a fost descoperită acum mai mult de 100 ani în Italia, s-a răspândit în întreagă lume, conform unui material publicat pe site-ul gov.ro.

Toate pasările sunt considerate predispuse la infecție cu gripa aviară, deși unele specii sunt mai rezistente la infecție decât altele.

Sunt cunoscute 15 subtipuri de viruși gripali ce pot infecta pasările, provocând astfel o plajă întinsă de potențiali viruși gripali care circulă în cadrul populațiilor de pasări. Toate izbucnirile formelor foarte patogenice au fost cauzate de virusul gripal de tip A subtipurile H5 și H7.

Pasările migratoare - rațele sălbatice, în mod special - sunt sursă naturală de gripă aviară, iar aceste pasări sunt de asemenea cele mai rezistente la infecție. Pasările domestice, inclusiv găinile și curcanii sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripă fatală.

În absența măsurilor prompte de control susținute de o bună supraveghere, epidemiile pot dura ani.

Pentru că virușii gripali suporta schimbări genetice frecvente este nevoie de o monitorizare permanentă a situației gripei la nivel global și ajustări anuale în compoziția vacinurilor antigripale. Ambele activități au fost prioritare pentru Programul Global de Gripa al OMS încă de la începutul lui în 1947.

Infectarea omului cu gripă aviară

În mod normal virușii gripei aviare nu afectează și alte specii decât pasările și porcii. Prima infecție cu un virus de gripă aviară înregistrată la om a apărut în Hong Kong în 1997, când tulpina de tip H5N1 a cauzat boli respiratorii acute la 18 persoane, dintre care 6 au murit.

Infecția la oameni a coincis cu o epidemie de gripă aviară, cauzată de aceeași tulpina, la populația de pasări domestice din Hong Kong.

Investigațiile izbugnirii epidemiei au stabilit că sursa infectării oamenilor a fost contactul direct cu pasările afectate. Studiile efectuate ulterior la nivel genetic au arătat virusul a trecut direct de la pasări la oameni. Transmiteri s-au înregistrat și la lucrătorii de asistență medicală, dar nu au cauzat boli acute.

Temerile experților: Epidemie de gripă aviară

Virusologii trag un semnal de alarmă și spun că virusul H5N1, cel care dă gripa aviară se transmite și printre mamifere.

De zeci de ani, oamenii de știință au avertizat că gripa aviară este cel mai probabil concurent pentru declanșarea următoarei pandemii, conform Dailymail.uk.co.

Experții spun că acest lucru se datorează amenințării recombinării - cu niveluri ridicate de tulpini de gripă umană crescând riscul ca un om să devină co-infectat cu gripa aviară.

Acest lucru ar putea vedea o tulpină mortală de gripă aviară se îmbină cu o gripă sezonieră transmisibilă.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#gripa aviara codlea, #penes curcanul, #masuri gripa aviara, #focare gripa aviara brasov , #stiri economice
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Bine ca nu aveti ferme de pangolini.