Greva profesorilor continuă luni. Mesajul sindicaliștilor după întâlnirea cu premierul Ciucă

Duminica, 11 Iunie 2023, ora 10:07
8554 citiri
Greva profesorilor continuă luni. Mesajul sindicaliștilor după întâlnirea cu premierul Ciucă
Sindicaliști în Piața Victoriei FOTO / Facebook Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

Sindicaliştii din educaţie au anunţat duminică, 11 iunie, după discuţiile cu premierul Nicolae Ciucă, că luni, 12 iunie, greva continuă. Răspunsul la oferta Guvernului va fi dat după consultarea proiectului de majorare a salariilor.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, anunţă că Guvernul a propus, duminică, majorări salariale pentru angajaţii din educaţie în două tranşe, o tranşă de la 1 ianuarie 2024 şi o a doua tranşă din anul 2025. Acesta a precizat că propunerile Guvernului vor fi aduse la cunoştinţa angajaţilor din sistem şi că reprezentanţii acestora se vor pronunţa luni, la ora 10.

„Este logic că primească colegii noştri proiectul actului normativ şi în funcţie de conţinutul acestuia ne vor da un răspuns până mâine, răspuns pe care îl comunicăm. Până atunci, greva continuă”, a afirmat Marius Nistor.

Marius Nistor a precizat că prim-ministrul i-a anunţat că proiectul actului normativ va fi pus în dezbatere publică.

Întrebat dacă vor fi recuperate cursurile care nu au fost predate în perioada grevei vor fi recuperate, liderul FSLI, Simion Hancescu, a răspuns: „Şcoala nu este magazin. Nu poţi să pui lacătul. În mod logic, lecţiile care au fost predate trebuie recuperate”.

Nicolae Ciucă: ”Conflictul de muncă se va încheia”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat duminică, după discuţiile cu sindicaliştii din educaţie, că Executivul a dat dovadă că ceea ce a promis a făcut, precizând că luni, după răspunsul sindicaliştilor, va avea loc o nouă şedinţă de Guvern pentru aprobarea OUG privind salariile şi astfel conflictul de muncă se va încheia.

”Am dorit să înţelegem cu toţii că este vorba de seriozitate şi angajament şi nu am dorit să venim cu măsuri polpuliste care să ducă la dereglarea sistemului. Am dat dovadă că ceea ce am promis am făcut şi sunt convins că toţi dascălii vor avea încredere că ne ţinem promisiunile. Pentru mâine, după ce azi vorm pune în transparenţă conţinutul proiectului de ordonanţă, toţi cei care lucrează în sistemul de învăţământ vor înţelege demersul nostru, vor lua o decizie. Ulterior, vom avea o nouă şedinţă de Guvern în care vom apropba OUG şi în felul acesta conflictul de muncă se va încheia”, a anunţat prim-ministrul.

Nicolae Ciucă a participat la o nouă rundă de consultări cu sindicaliștii duminică dimineața. Sâmbătă seara, Guvernul a venit cu o nouă ofertă pentru profesori, printre care se numără o creştere salarială de 25%, 1.500 lei anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar şi 500 de lei anual pentru personalul nedidactic până în 2027, 50% prima tranşă din noua grilă de la 1 ianuarie 2024.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicuşor Dan, actualul primar al Capitalei se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, cu 31% din opţiuni, urmat de Gabriela Firea cu 24% şi...
#greva profesori, #greva invatamant, #nicolae ciuca, #negocieri, #mariri salarii profesori , #greva invatamant