Ministrul Educației avertizează asupra riscului prelungirii anului școlar: ”Profesorii ar trebui să revină în clase”

Joi, 01 Iunie 2023, ora 15:20
1995 citiri
Ministrul Educației avertizează asupra riscului prelungirii anului școlar: ”Profesorii ar trebui să revină în clase”
Ministrul Educației, Ligia Deca FOTO gov.ro

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat joi, 1 iunie, că, dacă greva din învățământ va continua, nu vor mai putea fi evitate consecinţe precum reprogramarea examenelor sau prelungirea anului școlar.

Deca a susținut, la finalul şedinţei de guvern, că executivul a adoptat două acte normative care răspund solicitărilor cadrelor didactice.

„Cred că, având în vedere că aceste două acte normative răspund solicitărilor cadrelor didactice enunţate pe aproape întreg parcursul de discuţii, este momentul ca toţi să reuşim să prioritizăm copiii, încheierea anului şcolar în bune condiţii şi posibilitatea ca toţi elevii din clasa a VIII-a, clasa a XII-a să poată să dea examenele naţionale. Considerăm că această soluţie găsită împreună de către guvern şi federaţiile sindicale răspunde şi nevoii de echitate în sistem, pentru că pentru debutanţi creşterea este de 25%, pentru celelalte categorii fiind creşteri variabile, dar nu mai mici de 18%. Sunt creşteri importante care arată angajamentul guvernului pentru ca salarizarea în educaţie să fie într-adevăr motivantă şi cred că astăzi, de Ziua Copilului, trebuie să ne gândim cu toţii la interesul lor”, a explicat Ligia Deca.

Ea a fost întrebată dacă a discutat cu sindicaliştii despre posibilitatea suspendării grevei.

„Am discutat astăzi despre reîntoarcerea în clase şi am făcut apel la înţelegerea domniilor lor. Răspunsul a fost că şi dumnealor îşi doresc acelaşi lucru şi că vor duce înspre membrii de sindicat, textul ordonanţei urmând a fi analizat şi că speranţa lor este că de marţi se va reveni în clase. (…) Cred că orice formulă care permite continuarea procesului educaţional, încheierea mediilor şi susţinerea examenelor naţionale este una de analizat. În opinia noastră, practic, această ordonanţă de urgenţă, răspunzând solicitărilor lor, ar trebui să genereze această întoarcere în clase”, a transmis ministrul Educaţiei.

Întrebată dacă ia în calcul atacarea grevei în instanţă, Lidia Deca a răspuns: „Guvernul României a preferat dialogul cu federaţiile sindicale, înţelegând importanţa solicitărilor. Nu am procedat în acest sens şi nu intenţionăm să mergem în această direcţie”.

Aceasta a mai fost întrebată ce se întâmplă cu înscrierea pentru Evaluarea Naţională.

„Perioada de înscriere pentru Evaluarea Naţională are loc, într-adevăr, între 6 şi 9 iunie. În funcţie de resursa umană disponibilă în fiecare unitate de învăţământ, la momentul 6 iunie vom decide, similar cu perioada de înscriere pentru examenul de bacalaureat, dacă este nevoie să extindem sau nu calendarul existent”, a răspuns Deca.

Ministrul Educaţiei a mai fost întrebat ce se va întâmpla în cazul în care profesorii nu se vor întoarce marţi la ore.

„Cred că este important de subliniat faptul că Ministerul Educaţiei a făcut tot posibil astfel încât să se reuşească parcurgerea tuturor proceselor educaţionale sau recadrarea lor din punct de vedere al calendarului fără modificarea calendarului examenelor naţionale şi mai ales fără prelungirea duratei cursurilor în anul şcolar. În cazul în care, în baza tuturor angajamentelor luate de către guvern, se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tip reprogramare examene sau prelungire an şcolar. Şi cred că nu ne dorim niciunul dintre noi astfel de consecinţe. Sunt convinsă că se va putea găsi înţelepciunea şi formula pentru ca toţi copiii să poată să dea examenele la timp şi să îşi poată urma mai departe parcursul educaţional”, a concluzionat Deca.

După negocieri, liderii de sindicate au anunțat că greva va continua și că resping oferta guvernului. În ședința de guvern care a avut loc înaintea întâlnirii, premierul Nicolae Ciucă afirma că OUG adoptată joi prevede ”o schimbare radicală” a modului de salarizare în educație.

Majorările salariale decise de guvern

Ministrul Educaţiei a explicat şi care va fi cuantumul salariilor nete pentru cadrele didactice, după adoptarea ordonanţei de urgenţă a guvernului care prevede majorări salariale pentru personalul din învăţământ.

„Dacă ne referim la bază, deci fără creşterile legate de dirigenţie, învăţământ special, un profesor cu studii superioare debutant are acum, fără niciun fel de alt spor, 2.376 pe net şi ar ajunge la 2.956 tot pe net. Un profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experienţă între cinci şi zece ani, ar primi de la salariul actual fără niciun fel de spor, de la 2.713 va primi 3.365 net. Asta înseamnă de la 4.678 la 5.802 pe brut, iar un profesor studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime, va trece de la 3.985, din nou fără niciun spor, fără nicio creştere, fără gradaţie la 4.707 net”, a explicat Ligia Deca, întrebată la finalul şedinţei de joi a Executivului cât vor câştiga cadrele didactice după adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă care prevede majorări salariale în educaţie.

„Să reţinem însă că, în cele mai multe cazuri, sporurile se aplică”, a mai spus ministrul Deca.

„De exemplu, sporul de dirigenţie se aplică la 70% din personalul didactic şi venitul este mai mare, mulţi profesori au şi plata cu ora, deci vorbim dacă este să vorbim pe venituri deja este o altă conversaţie”, a continuat ea.

Executivul a adoptat, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă care prevede creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Şi cadrele didactice auxiliare vor avea o majorare tot de 1.000 de lei. Pentru personalul nedidactic din invăţământ, creşterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar. Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă sunt aplicate de la 1 iunie.

Ministra Educației, despre cazul elevului violat în toaleta școlii: ”Suntem în proces de elaborare a sesizării”
Ministra Educației, despre cazul elevului violat în toaleta școlii: ”Suntem în proces de elaborare a sesizării”
Ligia Deca, mininstra Educației a afirmat, luni, 25 martie, că înregistrările de la Şcoala Nicolae Titulescu din Bucureşti, unde un elev ar fi fost violat de două ori în toaletă, au fost...
Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și Bacalaureatul anul acesta. Anunțul făcut de ministra Educației VIDEO
Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și Bacalaureatul anul acesta. Anunțul făcut de ministra Educației VIDEO
Ligia Deca, ministra Educației a declarat luni, 25 martie, că Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul nu se vor modifica anul acesta, rămânând în forma cunoscută. Tot ministra Educației...
#greva educatie legea salarizarii, #Ligia Deca, #ministru educatie, #majorari salariale profesori, #risc, #prelungire an scolar , #invatamant