Greta Thunberg: Menţinerea combustibililor fosili este o "condamnare la moarte"

Marti, 13 Iunie 2023, ora 20:43
2961 citiri
Greta Thunberg: Menţinerea combustibililor fosili este o "condamnare la moarte"
Greta Thunberg participă la o conferință privind schimbările climatice care se desfășoară la Bonn FOTO Hepta

A continua exploatarea combustibililor fosili înseamnă a "condamna la moarte" secţiuni întregi ale populaţiei din întreaga lume, a avertizat marţi, 23 iunie, activista pentru schimbările climatice Greta Thunberg, cerând autorităţilor publice să ia măsuri mai ambiţioase, relatează AFP.

Va fi "imposibil" să se respecte limita de 1,5 grade de încălzire globală fără o eliminare "rapidă şi echitabilă a combustibililor fosili", a declarat militanta pentru climă în faţa presei la Bonn, unde are loc până la 15 iunie o conferinţă privind schimbările climatice, în pregătire pentru COP28 care va vea loc în decembrie.

Dacă nu eliminăm treptat combustibilii fosili, "aceasta va fi o condamnare la moarte pentru nenumărate persoane". Aceasta este deja o condamnare la moarte pentru nenumăraţi oameni care trăiesc în prima linie a crizei climatice", a avertizat suedeza în vârstă de 20 de ani.

Militanţi pentru climă, oameni de ştiinţă şi negociatori cer un calendar pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili pentru a contribui la limitarea încălzirii globale, în momentul în care emisiile de gaze cu efect de seră ating niveluri record.

Acest subiect va fi unul dintre cele mai discutate la COP28 care va avea loc în decembrie la Dubai.

"Naţiunile producătoare de combustibili fosili trebuie să se angajeze la COP28 să identifice în mod colectiv cum să alinieze producţia de combustibili fosili" cu obiectivul de 1,5 grade al Grupului de experţi interguvernamental privind evoluţia climei (IPCC), a cerut Tina Stege, militantă pentru schimbările climatice din Insulele Marshall.

"Banii sunt acolo pentru cei 1,5 Terawatti de energie solară şi eoliană (care urmează să fie instalaţi) pe an de care avem nevoie", a adăugat ea.

În materie de reducere a gazelor cu efect de seră, există două tabere majore: Uniunea Europeană (în special Germania), Marea Britanie, numeroase ţări în curs de dezvoltare şi ţări insulare mici care vor să renunţe rapid la petrol, gaz şi cărbune.

Dar marile ţări petroliere şi cu resurse de gaze preferă să se concentreze pe reducerea emisiilor, fără a renunţa la combustibili fosili.

Sultan al-Jaber, directorul companiei naţionale de petrol din Abu Dhabi, va fi preşedinte al COP28. Pentru militantul kenyan Eric Njuguna, alegerea acestei personalităţi înseamnă a permite ca "un ţânţar să conducă lupta împotriva malariei", a declarat el presei.

Al-Jaber a admis săptămâna trecută că o reducere a utilizării de combustibili fosili este "inevitabilă".

Acesta doreşte să prezinte o foaie de parcurs pentru COP28 care include un "obiectiv global de a tripla energiile regenerabile, a dubla eficienţa energetică şi a dubla hidrogenul curat, toate până în 2030".

Cu toate acestea, planul nu include o menţiune explicită a eradicării utilizării combustibililor fosili.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#Greta Thunberg, #incalzire globala, #combustibili fosili , #incalzire globala