Ce gust are greierele de casă și cum se prepară. Insecta a fost introdusă oficial pe lista alimentelor permise în UE

Sambata, 12 Februarie 2022, ora 21:02
12541 citiri
Ce gust are greierele de casă și cum se prepară. Insecta a fost introdusă oficial pe lista alimentelor permise în UE
Greierele de casă este a treia insectă aprobată pentru consum în Uniunea Europeană FOTO Pixabay

Comisia Europeană a autorizat recent introducerea greierilor de casă pe lista alimentelor care pot fi consumate în Uniunea Europeană.

Insecta a fost autorizată pentru consum în UE joi, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a stabilit că acesta este sigur.

Potrivit Organizației Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), insectele au un conținut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale.

Cum poate fi mâncat greiele de casă

Greierele de casă va putea fi găsit în magazine integral, congelat, uscat sau măcinat.

Fondatoarea unui lanț de restaurante, Dinh Thi Binh Minh, venită acum 16 ani din Vietnam, a explicat pentru Știrile PROTV că greierii pot fi prăjiți, făcuți la cuptor sau presărați într-o salată.

”Prindeam lăcuste și greieri și îi găteam, pe grătar sau prăjiți într-o baie de ulei, să fie crocanți, îi mâncam ca aperitiv sau gustare. E crocant, ca un chips, poți să faci și sos picant. Poate în viitor, dacă cer clienții, atunci putem să folosim și în meniu”, a povestit femeia care, în copilărie, obișnuia să meargă la cules de insecte în Asia.

În țări din Africa, Asia și America de Sud, sunt folosite în alimentație, de secole, aproape 2.000 de specii de insecte.

Greierele de casă poate fi folosit și ca făină în batoanele proteice sau în diverse rețete ușor de gătit.

”Această făină proteică provenită de la insecte nu prea are gust, gustul pe care îl simțim noi e adăugat de alte alimente sau arome. Insectele în general sunt considerate alimente alternative pentru hrana obișnuită. Ele nu sunt luate din natură, ci sunt crescute în ferme de insecte”, a explicat Elena Iorga, cercetător la Muzeul Antipa.

Pâine din făină de greieri preparată în țara noastră

O pâine cu făină de greiere, pentru care au fost folosite 70 de insecte, a fost preparată la Universitatea de Științe Agricole din Iași. Cei care au încercat-o spun că gustul nu diferă de cel al unei franzele obișnuite, potrivit sursei citate.

Greierele de casă este a treia insectă aprobată pentru consum în Uniunea Europeană. În iulie 2021 a fost introdus pe lista alimentelor viermele galben uscat, iar în noiembrie, lăcusta călătoare.

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#greiere de casa, #aliment, #UE, #insecta pentru consum , #alimente