Decizia grăbită a guvernului de la Atena pentru a potoli mânia grecilor, după catastrofa feroviară din luna februarie

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 07:38
1583 citiri
Decizia grăbită a guvernului de la Atena pentru a potoli mânia grecilor, după catastrofa feroviară din luna februarie
Tinerii, în special studenţii, se află în fruntea listei de alegători nemulţumiţi FOTO Twitter

La trei săptămâni de la catastrofa feroviară care a stârnit revolte în Grecia, premierul Kyriakos Mitsotakis anunță când vor avea loc alegeri generale.

"Pot să vă spun cu certitudine că alegerile vor avea loc în luna mai", a declarat liderul partidului conservator Noua Democraţie într-un interviu acordat postului privat de televiziune Alpha, în contextul accidentului feroviar care a provocat moartea a 57 de persoane, la 28 februarie.

El nu a precizat data exactă a scrutinului legislativ, care ar urma să aibă loc până în iulie, când expiră actualul mandat al guvernului său.

Premierul a deschis, însă, calea pentru organizarea ulterioară a unui alt scrutin, dacă primul nu reuşeşte să producă o majoritate absolută sau dacă partidele cu cele mai mari scoruri nu reuşesc să formeze o coaliţie.

"Un al doilea vot ar putea fi necesar. Este foarte probabil", a mai declarat el.

Guvernul conservator, care se află la putere din 2019, se află sub presiune de la catastrofa care a zguduit ţara şi a trimis zeci de mii de greci furioşi în stradă.

Deşi accidentul a fost pus pe seama unei erori a şefului de gară, el a scos la iveală şi gravele disfuncţionalităţi ale căilor ferate greceşti, starea de degradare a reţelei şi întârzierile flagrante în modernizarea acesteia, în special în ceea ce priveşte siguranţa şi semnalizarea. Premierul a fost, de asemenea, puternic criticat pentru modul în care a gestionat accidentul, mai ales atunci când a declarat de la bun început că acesta s-a datorat unei "tragice erori umane".

De atunci, el a încercat să rectifice situaţia, cerând în mai multe rânduri iertare familiilor victimelor şi promiţând o transparenţă absolută în ancheta judiciară în curs de desfăşurare pentru stabilirea responsabilităţilor, dar, în cadrul procesiunilor care scandează "criminali" şi cer responsabilitate din partea autorităţilor acuzate de neglijenţă sau chiar de neglijenţă, se înmulţesc apelurile la demisia lui Kyriakos Mitsotakis.

Pe 8 martie, la "vârful" mobilizării, cel puţin 65.000 de persoane au ieşit în stradă pentru a-şi exprima frustrarea, dintre care 40.000 în capitală. După întreruperi ale lucrului în mai multe sectoare, Grecia a cunoscut o grevă aproape generală la 16 martie, cu o paralizie aproape completă a transporturilor.

Amploarea protestelor aminteşte de manifestaţiile de la începutul anilor 2010, când Greciei, zguduită de criza financiară, i-au fost impuse măsuri drastice de economisire de către creditorii săi, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

"Demonstraţiile de după tragedia de la Tempé sunt comparabile cu cele din 2011", a declarat Institutul pentru Probleme Publice într-o analiză recentă.

Mulţi greci sunt alarmaţi de declinul serviciilor publice într-o ţară care a fost nevoită să privatizeze secţiuni întregi din sectorul public pentru a-şi achita datoriile, inclusiv transportul feroviar de pasageri şi de marfă, care a fost vândut în 2017 companiei de stat italiene Ferrovie Dello Stato Italiane (FS).

Ultimele sondaje realizate după accident arată că diferenţa în intenţiile de vot se reduce între Noua Democraţie şi stânga radicală Syriza, condusă de Alexis Tsipras, predecesorul lui Kyriakos Mitsotakis. Cu între 28,5% şi 30,2% din intenţiile de vot, ND are acum un avans de numai 3,5 până la 4,1 puncte faţă de principalul său rival, potrivit institutelor.

Tinerii, în special studenţii, se află în fruntea listei de alegători nemulţumiţi, în timp ce mass-media şi analiştii consideră că aceştia au fost adesea sacrificaţi în ultimii zece ani.

În timpul mandatului său, Kyriakos Mitsotakis a fost, de asemenea, criticat pentru încălcarea libertăţilor, în special a celor ale presei. El se află şi în centrul unui scandal de interceptări telefonice care a afectat sute de personalităţi, inclusiv pe liderul partidului socialist Pasok-Kinal. Atena a negat întotdeauna că ar fi folosit programul israelian de spionaj Predator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#Grecia, #alegeri, #revolta, #accident, #feroviar , #Grecia