Conflict deschis între Guvernul de la Atena și Parlamentul European: ”Un complot politic”

Joi, 08 Februarie 2024, ora 21:07
2319 citiri
Conflict deschis între Guvernul de la Atena și Parlamentul European: ”Un complot politic”
Atena FOTO Pixabay

Guvernul grec condus de premierul de dreapta Kyriakos Mitsotakis a calificat joi, 8 februarie, drept ”calomnioasă” şi un ”complot politic împotriva Partidului Popular European” (PPE) o rezoluţie a Parlamentului European care atrage atenţia asupra ”ameninţărilor foarte serioase asupra valorilor UE în Grecia” şi asupra mediului ostil pentru mass-media în această ţară, relatează AFP.

”Grecia este calomniată (...) Obiectivul este de a diminua prestigiul generat de succesul Greciei din ultimii ani”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena, a doua zi după adoptarea rezoluţiei în Parlamentul European.

”Este evident că este vorba despre un complot politic împotriva Partidului Popular European înaintea alegerilor pentru Parlamentul European”, a mai susţinut acelaşi reprezentant al guvernului grec. Partidul Noua Democraţie al premierului Kyriakos Mitsotakis face parte din Partidul Popular European (PPE).

În rezoluţia adoptată cu 330 de voturi ”pentru”, 254 ”împotrivă” şi 26 de abţineri, eurodeputaţii şi-au exprimat ”îngrijorarea profundă cu privire la ameninţările foarte grave care planează asupra democraţiei, statului de drept şi drepturilor fundamentale în Grecia”.

Rezoluţia a enumerat ”un mediu ostil pentru mass-media şi jurnalişti”, folosirea unor programe spion împotriva acestora, interceptarea convorbirilor opozanţilor politici şi folosirea excesivă a forţei de către poliţie, precum şi lipsa progreselor în ancheta asupra asasinării jurnalistului Giorgos Karaivaz în aprilie 2021.

Având în vedere toate acestea, eurodeputaţii au cerut Comisiei Europene să reevalueze accesarea fondurilor europene de către Grecia.

În noiembrie, organizaţia ”Jurnalişti fără Frontiere” a afirmat că autorităţile din Grecia sabotează o anchetă asupra rolului pe care l-ar fi jucat guvernul de la Atena în folosirea programului spion Predator pentru interceptarea convorbirilor telefonice ale unor jurnalişti şi politicieni. ”Ancheta este într-un punct mort şi instituţiile greceşti par hotărâte să nu o lase să avanseze”, a remarcat această organizaţie.

Politicieni greci, printre care şi un eurodeputat devenit ulterior lider al Partidului Socialist grec, au reclamat în 2022 că au fost supravegheaţi de serviciile de informaţii, care sunt subordonate premierului grec.

Eurodeputaţii şi-au exprimat în aceeaşi rezoluţie bănuiala asupra lipsei de imparţialitate politică a anchetei parlamentare asupra accidentului feroviar în urma căruia 57 de persoane au murit în februarie 2023.

Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 afirmă despre Marcel Ciolacu că de fiecare dată când deschide gura, asistăm la un fel de stand-up comedy plătit (fără să vrem) din banii noştri şi...
Răzvan Lucescu a învins liderul și speră în continuare la titlu. Lupta e dramatică
Răzvan Lucescu a învins liderul și speră în continuare la titlu. Lupta e dramatică
Echipa greacă PAOK Salonic, condusă de tehnicianul român Răzvan Lucescu, a învins duminică seara, pe teren propriu, scor 3-2, gruparea AEK Atena, în etapa a opta a play-off-ului...
#Grecia, #stat de drept, #democratie, #rezolutie, #Parlamentul European, #interceptari, #jurnalisti, #politicieni , #Grecia