Incident grav la granița Ucrainei cu Transnistria: Un bărbat a murit și altul rănit într-un schimb de focuri

Miercuri, 07 Februarie 2024, ora 07:29
4711 citiri
Incident grav la granița Ucrainei cu Transnistria: Un bărbat a murit și altul rănit într-un schimb de focuri
Faptul că incidentul s-a soldat cu un mort a fost anunţat mult mai târziu FOTO google

Incidentul s-a petrecut la începutul lunii ianuarie în apropierea frontierei Transnistriei cu Ucraina, unde doi cetăţeni din Transnistria ar fi trecut graniţa şi au deschis focul, în timp ce Tiraspolul susţine că au fost răpiţi de ucraineni.

Unul dintre bărbaţi ar fi murit, celălalt a fost rănit. Chişinăul spune că este gata să ofere sprijin atât autorităţilor de la Kiev, cât şi Tiraspolului în investigarea cauzei.

Faptul că incidentul s-a soldat cu un mort a fost anunţat mult mai târziu decât s-au petrecut faptele.

Iniţial, Tirasplul a declarat la 10 ianuarie că în apropierea frontierei cu Ucraina ar fi avut loc un incident, cu utilizarea armelor de foc, în urma căruia doi cetăţeni transnistreni ar fi fost răpiţi şi duşi pe teritoriul Ucrainei.

O zi mai târziu, Ucraina a negat declaraţiile Tiraspolului. Ofiţerul de presă al Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei, Andrei Demcenko, a declarat într-un comentariu pentru RBC-Ucraina că nu ştie despre nici un incident pe segmentul transnistrean al frontierei cu Moldova şi a catalogat declaraţiile de la Tiraspol ca fiind „de natură provocătoare”. Contactat atunci pentru o reacţie, nici Biroul pentru politici de reintegrare de la Chişinău nu a confirmat incidentul, scrie NewsMaker.

Totuşi, la începutul lunii februarie, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Şevcenko a confirmat, într-un interviu, incidentul armat. Diplomatul a declarat că doi cetăţeni ai regiunii transnistrene ar fi trecut ilegal graniţa cu ţara vecină. Mai mult, potrivit ambasadorului, aceştia ar fi deschis focul spre forţele de ordine ucrainene, care au răspuns, la rândul lor, cu tiruri. Drept consecinţă, un cetăţean din stânga Nistrului a decedat, iar altul a ajuns la spital, a anunţat diplomatul.

„La începutul lunii ianuarie a avut loc un incident, când doi locuitori din Transnistria, unul – „grănicer” sub egida „MGB” (instituţia nerecunoscută de la Tiraspol, responsabilă de securitate - n.r.), altul spun că a fost civil, dar eu presupun că nu a fost civil, ci doar îmbrăcat în civil, au trecut graniţa ucraineană ca să discute ceva cu grănicerul ucrainean. Ei au fost aşteptaţi de către forţele de ordine ucrainene, pentru că cei doi transnistreni, după toate informaţiile, au fost implicaţi în trafic ilegal”, a declarat ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Marko Şevcenko într-un interviu. Ambasadorul a susţinut că în acel moment, unul dintre cetăţenii din regiunea transnistreană „a luat un pistol şi a început să tragă către forţele de drept ale Ucrainei”.

„Ei (grănicerii ucraineni - n.r.) au deschis focul drept răspuns. Unul dintre transnistreni a fost ucis, altul este rănit şi acum este în spital”, a dezvăluit Marko Şevcenko.

Diplomatul a refuzat să comenteze poziţia Tiraspolului, dar a ţinut să reamintească că Ucraina consideră regiunea transnistreană „o potenţială ameninţare” la adresa securităţii sale naţionale, din cauza militarilor ruşi care staţionează ilegal în regiune de peste 30 de ani.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne de la Chişinău, Olivia Melnic, a declarat pentru NewsMaker că Ucraina se ocupă de investigarea incidentului armat de la frontiera sa cu regiunea transnistreană. Potrivit purtătoarei de cuvânt, Chişinăul este gata să ofere sprijin atât autorităţilor de la Kiev, cât şi Tiraspolului, în investigarea cauzei.

„După cum a declarat ambasadorul Ucrainei la Chişinău, incidentul a avut loc pe teritoriul Ucrainei, astfel jurisdicţia este a Ucrainei în cercetarea cauzei date. Dacă această variantă nu e împărtăşită de autorităţile ilegale din stânga Nistrului, Poliţia Naţională este dispusă să meargă la locul faptei declarat de Tiraspol pentru a asigura cercetarea la faţa locului. Totodată vom oferi suport ucrainenilor în elucidarea tuturor circumstanţelor, dacă vom fi solicitaţi”, a precizat Olivia Melnic pentru NewsMaker.

MAI nu a răspuns, însă, la întrebarea NewsMaker despre motivele pentru care până acum autorităţile nu au anunţat public că un om a murit în timpul incidentului, notează publicaţia de la Chişinău.

Cum poate rezolva Republica Moldova problema Transnistriei. Politolog: „Trebuia făcut acest lucru de multă vreme”
Cum poate rezolva Republica Moldova problema Transnistriei. Politolog: „Trebuia făcut acest lucru de multă vreme”
Republica Moldova face pași siguri către integrarea în Uniunea Europeană, aspect întărit de către ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care s-a aflat într-o vizită de lucru în...
Imagini ale vehiculelor blindate Bradley care așteaptă la granița Ucrainei. Ajutorul SUA, în semnătura lui Joe Biden VIDEO
Imagini ale vehiculelor blindate Bradley care așteaptă la granița Ucrainei. Ajutorul SUA, în semnătura lui Joe Biden VIDEO
La granița Ucrainei cu Polonia există mai multe platforme încărcate cu zeci de vehicule americane de luptă Bradley, gata de transport. Acest lucru este confirmat de un videoclip filmat de...
#granita ucraina, #Transnistria, #schimb de focuri, #barbat mort, #ranit , #Transnistria