Grânele ieftine din Ucraina şi agricultorii din România

Autor: Vlad Draghicescu (DW) - Jurnalist Deutsche Welle
Luni, 30 Ianuarie 2023, ora 19:03
3129 citiri

Agricultorii din zona de frontieră a României cu Ucraina se plâng că afacerile le sunt stricate de cerealele ieftine din Ucraina. Ei fie îşi vând recoltele la prețuri dezavantajoase, fie nu mai recoltează deloc.

Nu puține au fost dezbaterile din ultimele luni privind efectele sancțiunilor împotriva Rusiei. Însă măsurile de solidaritate cu Ucraina ar putea avea și ele consecințe nefericite asupra economiilor europene, scrie DPA.

Un exemplu sunt cerealele ieftine din Ucraina, care creează din ce în ce mai multe probleme agricultorilor. Comerțul cu Ucraina, facilitat în urma războiului de agresiune rusesc, a dus la o cantitate mult mai mare de furaje și alimente pe piețele din Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, după cum relevă un document comun al acestor șase țări UE, citat de agenția germană de presă.

”Dacă nu este limitată, această creștere ar putea duce la dificultăți serioase pentru producătorii agricoli din blocul comunitar", se arată în raport.

În ediţia sa de vineri, 27 ianuarie 2023, ziarul Die Welt constată la rândul lui că fermierii sunt victimele unor politici UE bine intenționate, dar care pot avea consecințe neprevăzute și costisitoare pentru afacerile acestora.

Die Welt: ”Fermierii români avertizează de multă vreme!”

După invazia rusă în Ucraina și blocarea porturilor ucrainene de către Rusia, UE a dorit să ajute producătorii ucraineni să vândă cereale în străinătate. La momentul respectiv, blocada rușilor împotriva exporturilor amenința să excludă de pe piața mondială Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori agricoli din lume. Amintim că, potrivit Comisiei Europene, înainte de război, Rusia și Ucraina furnizau împreună aproximativ 34% din grâul pentru piețele mondiale.

În luna mai a anului trecut, UE a înlesnit exportul recoltelor agricultorilor ucraineni prin intermediul țărilor vecine Polonia, România și Ungaria - scop în care au fost create așa-numitele coridoare ale solidarității.

În centrul atenției s-a aflat mai ales scutirea exporturilor ucrainene de furcile caudine ale birocrației. Astfel, până la mijlocul anului acestuia, toate tarifele vamale la produsele agricole din Ucraina sunt suspendate, iar statele membre sunt obligate să permită livrările din Ucraina în cel mai scurt timp și într-un mod nebirocratic.

”Importurile de cereale lovesc în piețele naționale, în special în România”

Die Welt notează: ”Aceste facilități au rolul să garanteze că Ucraina își poate vinde cerealele către țări terțe, în special către Orientul Mijlociu. Dacă, înainte de război, marfa era în mare parte livrată pe cale maritimă, ea este acum transportată pe șosele, pe calea ferată și pe râuri, iar o mare parte din încărcătură ajunge în regiunile de graniță, unde nu era vândută înainte și unde strică afacerile fermierilor din zonă. Încă de anul trecut, fermierii români au avertizat în legătură cu pericolul de falimente”.

Publicația germană atrage atenția că noile rute de livrare devin o problemă serioasă în Polonia și România. ”Regiunile afectate sunt deosebit de sărace, iar agricultura reprezintă o ramură esențială a economiei din cele două țări”, scrie ziarul.

Potrivit deputatului creștin-democrat Norbert Lins, președintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, coridoarele de solidaritate au fost și sunt necesare pentru transportarea cerealelor din Ucraina pe cale rutieră și feroviară. ”Însă nu putem ignora faptul că aceste coridoare au un impact negativ asupra agriculturii din regiunile de frontieră”, a declarat el pentru Die Welt.

Agricultorii din zonele afectate se plâng că sunt forțați pur și simplu să iasă de pe piață, cerealele din Ucraina fiind mai ieftine decât cele cultivate pe plan local. De pildă, grâul ucrainean este cu până la 20% mai ieftin decât cel cultivat în Polonia, fiind mai atrăgător pentru administratorii morilor și alți clienți mari.

”O mare parte din livrări ar trebui să fie încărcată pe calea ferată, de pildă către porturile de la Marea Baltică”, explică eurodeputatul ecologist Martin Häusling, membru al Comisiei pentru Agricultură. Însă, din cauza faptului că extinderea căilor ferate nu funcționează, reîncărcarea rămâne defectuoasă. Astfel o mare parte din cereale este transportată cu tiruri și ajunge în țările vecine, unde aceste importuri lovesc în piețele naționale, în special în România”, admite Häusling.

De remarcat și că livrările care ajung în Polonia sau România nu sunt întotdeauna atractive pentru clienții tradiționali. Un exemplu: în mod tradițional, fermierii ucraineni își vindeau porumbul în principal în Italia, Spania, Portugalia și Olanda - unde era folosit ca hrană pentru animale. Acum, cantitățile care trec granița ucraineană cu tiruri și trenuri sunt aparent prea mici pentru angrosiștii care anterior cumpărau încărcături întregi de nave.

Costuri crescute pentru români și polonezi

Un alt neajuns pentru fermierii din regiunile de frontieră este și creșterea costurilor de transport cauzată de cantitățile suplimentare de cereale care vin din Ucraina. În situația în care vagoanele de marfă și tirurile sunt greu de găsit, măsurile UE pentru coridoarele de solidaritate prevăd inclusiv ca operatorii porturilor și căilor ferate să acorde un tratament preferențial livrărilor de cereale din Ucraina.

Deși fermierii se plâng de probleme de luni de zile, Comisia Europeană a ignorat multă vreme situația. La sfârșitul lunii septembrie, comisarul responsabil pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, afirma că livrările prin intermediul coridoarelor nu vor avea niciun impact asupra agricultorilor din regiunile de frontieră, relatează Die Welt.

Publicația germană vede posibilă modificarea cel puțin a unora dintre norme - de pildă să fie reimpuse tarife vamale pentru anumite produse agricole. Un atare gest ar fi, pe de altă parte, un semnal politic delicat.

”Soluția care se conturează este majorarea sumelor alocate pentru cei afectați. Wojciechowski a declarat la Berlin că, în anumite circumstanțe, ajutorul ar putea proveni dintr-un fond de criză. Pentru aceasta este însă nevoie de acordul tuturor țărilor UE. Or, acesta nu este de la sine înțeles”, conchide Die Welt.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#grane ucraina, #gau, #Ucraina, #Romania , #agricultura