Volbura în livezi: simptome și combatere

Advertorial
Joi, 23 Iunie 2022, ora 17:19
10786 citiri
Volbura în livezi: simptome și combatere
FOTO: Shutterstock.com

În ciuda aspectului său plăcut, volbura (Convolvulus arvensis sau rochița rândunicii) este o plantă extrem de invazivă, care poate cauzaprobleme serioase în livadă. Iată cum o recunoști, care sunt efectele sale și cum o poți combate.

Când apare volbura

Volbura se caracterizează printr-o perioada lungă de înflorire, extinsă practic pe toată durata sezonului cald, din primăvară până în luna septembrie. Este și perioada în care devine foarte vizibilă, deși în mod ideal ea ar trebui combătută înainte, când încă nu a apucat să afecteze pomii.

Longevitatea extremă a semințelor, care își păstrează puterea de germinare pentru zeci de ani, face din combaterea acestei plante o luptă permanentă.

Metode eficiente de combatere

Atunci când discutăm despre volbura, combaterea se recomandă a fi făcută cu erbicide adecvate aplicate postemergent, conform indicațiilor și cu respectarea dozelor omologate.

Pentru combatere se pot folosi erbicide totale, cu condiția aplicării acestora în zile fără vânt, pe frunzele buruienilor. Lipsa vântului face ca tratamentul sa fie mult mai eficient.

Timpul de absorbție prin frunze este de aproximativ 6-8 ore, motiv pentru care tratamentul va fi aplicat în zile fără ploaie, preferabil seara, pentru a se evita uscarea rapidă a produsului.

Cum sunt afectați pomii de volbură

Deși mai rezistenți decât culturile de graminee, și pomii au de suferit în urma atacului invaziv al volburii. Ea se extinde în sus pe trunchiuri și favorizează apariția bolilor și dăunătorilor. Însă ea este, în primul rând, un consumator foarte activ de nutrienți și sufocasolul.

Fiind atât de rezistentă, se înmulțește rapid și se extinde mult. În plus, semințele au o longevitate atât de mare, încât putem discuta despre o veritabilă contaminare a solului în zona în care sunt împrăștiate.

Ce alte culturi sunt afectate de volbură

Volbura nu este periculoasă doar în livezi, ci atacă și o serie de alte culturi, unde exercită o competiție acerbă pentru resursele naturale. Printre cel mai frecvent infestate culturi enumerăm:

  • grâul;
  • porumbul;
  • orzul;
  • ovăzul;
  • triticale;
  • porumbul;
  • floarea-soarelui;
  • orezul;
  • soia;
  • vița de vie.
  • Legume (tomate, salate, cartof, etc.)

Pentru că sufocă rapid plantele în jurul cărora se extinde, volbura necesită o combatere promptă și eficientă cât mai repede după momentul apariției. Daca inculturile de cereale, volbura poate determina rapid pierderi de 20-50%, inculturile de legume, pagubele sunt și mai mari, de aproximativ 50-80%.

Cum se recunoaște volbura

Volbura este una dintre cele mai cunoscute plante, florile ei frumoase, albe și delicate fiind frecvent observate, inclusiv în orașe, și adesea denumite rochița rândunicii.

Planta este erbacee, perenă, cățărătoare sau târâtoare, deloc pretențioasă, putând crește în orice tip de sol, dar preferându-le pe cele ușoare, permeabile, uscate și calde.

Rădăcina pivotantă pătrunde foarte adânc în sol, sub forma unui fir greu de îndepărtat complet prin metode mecanice. Rizomul acoperit cu numeroși muguri determină înmulțirea rapidă a plantei, care se extinde pe sol și pe orice vegetație întâlnește în cale.

Tulpina aeriană este fie târâtoare, fie cățărătoare, în funcție de resursele pe care le are la dispoziție. Subțire și ramificată, ea poate ajunge la 120 cm sau chiar mai mult.

Cotiledoanele sunt susținute de pețioli lungi și nu au perișori. Nici frunzele nu prezintă perișori: sunt glabre și au pețioli de 1-3 cm. Distribuția lor, în spirală, și dimensiunile reduse (lungimea e de maximum 5 cm) fac planta ușor de identificat.

Florile au formă caracteristică de trompetă, diametrul de cel mult 3 cm și sunt albe, alb-roz sau roz. Exteriorul prezintă striații roz închis.

Atunci când este recunoscută precoce în livezi și in alte culturi, volbura poate fi combătută eficient. În absența unei intervenții rapide, ea poate determina pierderi mari, sufocând plantele în jurul cărora se dezvoltă.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#gradina, #combatere volbura, #volbura , #gradina