Cine a fost Elena Caragiani-Stoenescu, românca celebrată de Google pe 13 mai

Vineri, 13 Mai 2022, ora 12:28
4897 citiri
Cine a fost Elena Caragiani-Stoenescu, românca celebrată de Google pe 13 mai
Elena Caragiani-Stoenescu este prima femeie aviator din România FOTO Captură

Google și-a modificat logoul pentru a o celebra pe Elena Caragiani-Stoenescu, reporter, corespondent de război şi prima femeie aviator din România.

Doodle-ul Google marchează 135 de ani de la naşterea Elena Caragiani-Stoenescu şi este ilustrat de artistul român Dariana Ilie, din Cluj-Napoca, conform Pagina de Media.

Caragiani-Stoenescu s-a născut pe 13 mai 1887, la Tecuci. La vârsta de 25 de ani aceasta a zburat pentru prima oară cu avionul, pilotat de fostul ei instructor de hipism. În acelaşi an, s-a înscris în Liga Aviatică, o şcoală de pilotaj din România.

Conform sursei citate, Elena Caragiani-Stoenescu era singura femeie care urma cursuri de pilotaj. Ministerul Educaţiei şi Apărarea Civilă i-au respins licenţa de pilot civil, în ciuda faptului că a absolvit cursurile.

Şi-a urmat pasiunea pentru zbor şi s-a înscris la Şcoala de Aviaţie Civilă din Franţa. La vârsta de 27 de ani a primit licenţa de pilot, aceasta fiind a 12-a licenţă internaţională de zbor acordată unei femei în istorie. A devenit astfel prima femeie din România care deţinea o licenţă de zbor.

Ţara noastră nu i-a permis să participe la evenimente aeronautice, astfel că Elena Caragiani-Stoenescu a devenit reporter la un cotidian francez, zburând pe distanţe lungi către zona Caraibelor şi America de Sud. De asemenea, ea a fost şi corespondent de război pentru un trust de presă din Mexic.

După ce România a intrat în primul război mondial, ea a vrut să participe ca pilot, dar a fost din nou refuzată. Caragiani-Stoenescu a muncit ca asistent medical în Crucea Roşie Română pe durata războiului.

După război şi-a deschis o clinică medicală în Tecuci şi a continuat să activeze ca jurnalist, specializată în evenimente aeronautice.

Astăzi, un liceu din Tecuci poartă numele Elenei Caragiani-Stoenescu, iar activitatea ei este studiată la cursurile de aeronautică din România.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#Google, #doodle google, #logo Google , #stiri Google