Cartile, invinse de Internet?

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 07:36
5102 citiri
Cartile, invinse de Internet?
Foto: Arhiva

In SUA, vanzarile de carti digitale au crescut cu 120% intr-un an, iar editura franceaza Hachette - una din cele mai cunoscute din lume - a semnat cu Google un parteneriat pentru editarea de carti digitale.

Aceste scurte informatii amintesc de anii '30 ai secolului trecut, cand parerea unanima era ca radioul este sfarsitul patefonului, si de anii imediat postbelici, cand televizorul parea sa fie groparul radioului.

Pe piata, este loc si pentru Internet, si pentru biblioteci

Este firesc sa ne intrebam in ce masura Internetul este, si el, groparul hartiei scrise: a cartilor, ziarelor, revistelor, a agendelor, caietelor, a registrelor din institutii, a actelor contabile si a tot ce mai foloseste hartia altfel decat pentru ambalaj.

Nu incape indoiala ca Internetul va inlocui, in buna masura, hartia tiparita, dar este la fel de sigur ca nu o va dobori de tot. Televiziunea n-a doborat cinematografia si nici cinematografia n-a doborat teatrul. Internetul nu poate inlocui placerea de a citi o carte intr-un fotoliu confortabil sau intr-o sala de asteptare.

In plus, trebuie sa observam ca majoritatea textelor prezentate astazi pe ecrane au fost mai intai scrise si, bineinteles, tiparite. Asa cum claviatura n-a eliminat pixul, este foarte probabil ca nici Internetul sa nu elimine prea curand hartia tiparita.

Ba chiar, ar fi de observat ca cele doua procedee se complementeaza reciproc. Bibliotecile pun la dispozitia Internetului un tezaur de lucrari tiparite, iar Internetul pune la dispozitia autorilor un tezaur de informatii, necesar pentru conceput si scris.

Publicitatea are loc peste tot

Ca urmare, editorii de carti pot sta linistiti, cu atat mai mult cu cat nici principalii producatori de programe si softuri pentru lectura on line nu si-au propus desfiintarea cartilor. Ei isi cunosc rolul de a da acces la lectura, ceea ce nu este acelasi lucru nici cu scrisul insusi, nici cu editarea.

Problema aceasta, a razboiului dintre editura si Internet, s-a pus pentru prima oara foarte serios prin 2007, cand firma americana Amazon a lansat a treia generatie de cititor e-Book reader, foarte performant, Amazon Kindle.

Performantele nu sunt neglijabile: capacitate de stocare pana la 4 GB, memorie 256 MB, afisaj 91 mm/102 mm. Pretul (in SUA) era, atunci, de 399 de dolari.

Astazi, la performante imbunatatite, pretul noului tip Amazon Kindle 3G/Wi-Fi a scazut la 114 dolari. Scaderea spectaculoasa a pretului, in conditiile cresterii performantelor, sta la baza strategiei comerciale a producatorului, care introduce in ecran pachete publicitare.

Evitand sa deranjeze cititorul, dar si pentru a satisface interesul comercial, furnizorul nu intrerupe ecranul in timpul publicitatii, inserand-o in bannere mobile, pe partea inferioara a ecranului.

Concurenta se doboara cu pretul

Fireste, reducerea pretului la 114 dolari nu este un act filantropic in favoarea cititorului. Este numai un mod de a stopa concurenta pe care, in aceasta afacere prospera, au lansat-o cu succes alte doua firme de profil: lantul de librarii Barnes & Noble si Apple, cu tabletele sale iPad.

Ambii concurenti au incercat sa acroseze clientii lui Amazon oferind, pe langa lectura cartilor, alte activitati: jocuri sau programe video. Lupta s-a declansat recent, in aceasta vara, si inca nu se cunoaste in ce masura clientii sunt atrasi de jocuri sau de un pret mai scazut.

De altfel, pentru a rezista concurentei, Amazon nu si-a propus multe solutii. Conteaza pe pretul scazut, care desfide concurenta, dar si pe faptul ca, odata aparatul cumparat, vizionarea cartilor se face fara abonament, iar accesul la Internet fara fir.

Triplarea cifrei de afaceri in trei ani

In aceste conditii, Amazon, chiar daca stie ca nu va elimina concurentii, isi propune sa ia partea leului, iar cartile citite virtual pe aparatele sale ii vor tripla afacerea pana in 2015, ajungand la 2,8 miliarde de dolari.

Asemenea cifra o editura nici n-o poate visa, dar, pentru ea, afacerea lecturilor digitale deschide drumul unei colaborari bine platite, daca stie sa-si fructifice cu folos copyright-ul disponibil.

Ca urmare, nu se prevede disparitia editurilor, dar, in viitor, ele vor trai in colaborare cu difuzorii de carte digitala, care le sunt de folos ca sa supravietuiasca, dupa cum acestia vor colabora cu editurile, care le-au fost de folos, ca sa se nasca.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#carti digitale, #Amazon Kindle, #Apple iPad , #stiri Google