Cum să te pregătești pentru Google Analytics 4

Advertorial
Vineri, 30 Septembrie 2022, ora 16:19
11349 citiri
Cum să te pregătești pentru Google Analytics 4
FOTO: digitalclimbers.ro

În contextul actual de măsurare, atât companiile, cât și specialiștii din domeniu sunt nevoiți să treacă prin noi provocări pentru a înțelege drumul complex, multi-platform al clienților lor, acordând, in acelasi timp, o importanță deosebită confidențialității datelor utilizatorilor.

Tocmai pentru că nevoile și standardele de măsurare au evoluat în ultimii ani, Universal Analytics (UA) este înlocuit de Google Analytics 4 (GA4) printr-un proces de migrare în jurul căruia s-a iscat multă vâlvă în industrie, cele mai afectate și prinse în discuții deloc lămuritoare fiind companiile care nu dețin control pe acest subiect și nu colaborează cu specialiști. Mai mult, o parte dintre acestea sunt deschise ideii de a oferi acces unor terți la conturi și date pentru a primi ajutor cu acțiunile pre migrare pe care trebuie să le facă, fără să înțeleagă pe deplin contextul, nevoia, importanța și implicarea părților.

In acest context, agentia de digital media Digital Climbers, vine în ajutorul companiilor care vor să migreze de la UA către GA4 cu mai multe informații și pași concreți despre cum pot da startul acestui proces.

O introducere în GA4. Care sunt noutățile?

Dacă ne uităm la modul în care Google Analytics a evoluat de-a lungul timpului, înțelegem că GA4 a luat naștere pentru a răspunde nevoilor și standardelor actuale de măsurare a datelor, astfel că există diferențe majore între cele două.

UA a fost creat pentru o generație de măsurare online ancorată în desktop web, sesiuni independente de vizitare website și date mai ușor de observat din cookie-uri. În schimb, GA4 operează cross device si multi-platform, nu se bazează exclusiv pe cookie-uri și folosește un model de date bazat pe evenimente pentru a furniza măsurători centrate pe utilizator. Mai simplu de înțeles, GA4 captează date din diverse device-uri, browsere sau din sesiuni de vizitare multiple pe care le omogenizează și le atribuie utilizatorului în concordanță cu eventul setat. Astfel, cei din platformă au acces la date și insight-uri prin care pot înțelege mai bine complexitatea traseului și comportamentul de achiziție al utilizatorului, pot explora funneluri, cohorte, pot face overlap de segmente, așa cum se poate observa în imaginea de mai jos.

"Lucrurile devin complexe când ne uităm în detaliu la capabilitățile GA4, iar odată cu această migrare apare și nevoia de a colabora cu specialiști. Aici intervenim noi prin interpretarea și transpunerea datelor în decizii de business și abordări de marketing digital." spune Loredana Neagu, Head of Paid Media la Digital Climbers.

Cum să pornești migrarea de la UA către GA4?

Pentru că GA4 se bazează pe modele diferite de date, nu mai este posibil un upgrade automat, ci este necesar un proces de migrare pe care, dacă nu l-ai început încă, ar fi bine să-l pornești cât de repede posibil, altfel pierzi date prețioase.

În primă fază, vorbim despre dual-setup, adică este necesar să creezi și să instalezi proprietatea GA4, dar poți continua să folosești și proprietatea UA, datele de măsurare fiind trimise concomitent către ambele proprietăți. În acest fel, te bucuri de experiența GA4, poți conecta conturile Google Ads și Search Console, dar și alte tool-uri de data analytics, poți seta events și colecta date specifice business-ului tău, poți integra noi dashboards, înveți să lucrezi cu noile funcționalități. Cu alte cuvinte, te acomodezi și te pregătești pentru migrarea completă ce va avea loc în 2023.

În cazul în care ai un setup simplu, tot ceea ce trebuie să faci este să creezi și să instalezi un nou property GA4. Migrarea către GA4 devine un proiect amplu atunci când deții un magazin online sau un website al cărui performanță și scalare depind de o strategie sofisticată de măsurare, bazată pe variabile custom, eventuri și conversii.

În cazul setup-urilor avansate și customizate, Digital Climbers recomandă următorii pași:

● Fă un audit al proprietății actuale UA - crucial pentru a înțelege configurarea UA, iar dacă nu te pricepi la asta apelează la un specialist, lucru valabil pentru oricare dintre pașii următori;

● Planifică structura contului GA4 - în funcție de natura business-ului se decide câte proprietăți și fluxuri trebuie configurate. GA4 îți permite să colectezi date web și aplicații într-o singură proprietate, ceea ce necesită o planificare atentă și o strategie eficientă;

● Implementarea efectivă GA4 care presupune 3 pași:

  1. Crearea proprietății GA4;
  2. Acordarea permisiunii de colectare a datelor;
  3. Migrarea setărilor de configurare UA sau a setărilor noi stabilite în funcție de cerințele de business. Poți vedea momentul ca pe o oportunitate de upgrade in measurement.

● Recuperarea datelor istorice - din păcate, nu este posibil un simplu import al datelor istorice din UA în GA4, deoarece ambele instrumente au modele diferite de colectare a datelor, însă cu ajutorul specialiștilor, acestea se pot recupera înainte de a fi șterse.

În concluzie, cu cât pornești mai repede procesul de migrare, cu atât vei avea mai multe date la dispoziție, șansele să le pierzi fiind mai mici.

“GA4 e o schimbare de mindset. Nu ne mai uităm la sesiuni, ci la utilizatori. Mai exact, ajungem să privim cohorte de useri și să înțelegem user behaviour. Și asta doar din basic setup. Într-adevăr e un proiect amplu pentru cei cu setup avansat, cu datalayer complex, variabile custom și un întreg ecosistem de reporting bazat pe UA. Mai ales aceștia sunt cei ce trebuie să fie pregătiți din timp.” explică Ioana Ciudin, Managing Partner la Digital Climbers.

Digital Climbers, agenție de digital media reinventată, te ajută să obții o creștere a business-ului printr-o combinație echilibrată de tehnologie, teste și îmbunătățire continuă.

Fără a se plafona într-o abordare standardizată, echipa Digital Climbers lucrează deja cu peste 15 companii din diverse domenii precum automotive, oil & gas, laundry & home care, ecommerce, startup investment, pharma, healthcare, insurance, financial services.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Google Analytics, #Google Analytics instrumente noi, #Google Analytics 4 , #stiri afaceri