Alimente care îți cresc nivelul zahărului din sânge. Sfaturile nutriționiștilor: "Acestea nu trebuie consumate în exces"

Joi, 08 Septembrie 2022, ora 01:55
9879 citiri
Alimente care îți cresc nivelul zahărului din sânge. Sfaturile nutriționiștilor: "Acestea nu trebuie consumate în exces"
Pentru o glicemie bună trebuie să eviți alimentele cu adaos de zahăr FOTO: Pixabay.com

Carbohidrații sunt o sursă de combustibil pentru organismul nostru. Sunt ușor de descompus în glucoză, adică în zahăr, care oferă energie pentru celule, țesuturi și organe.

În timp ce corpul nostru transformă carbohidrații pe care îi consumăm în glucoză, pancreasul eliberează insulină. Acest hormon direcționează această glucoză în celule pentru a menține stabilă cantitatea de zahăr din sângele nostru, potrivit publicației TheHealthy.com.

Ori de câte ori mâncăm mai mulți carbohidrați cu zahăr decât de obicei, corpul nostru pur și simplu eliberează insulină suplimentară pentru a gestiona acest exces.

Persoanele cu diabet au dificultăți în menținerea stabilă a glicemiei din cauza incapacității corpului lor de a răspunde corect la această insulină – deci sunt predispuse la variații ale glicemiei fără un management adecvat.

Pepenele îți poate crește glicemia

Aproape toate fructele sunt dulci în mod natural. Cu toate acestea, spune Natalie Allen, profesor la Universitatea de Stat din Missouri, pepenele verde poate avea un efect mai puternic asupra zahărului din sânge, deoarece conține mai puține fibre și proteine ​​decât fructele de pădure și merele.

Asta nu înseamnă că trebuie să-l evitați, dar luați în considerare adăugarea unei proteine ​​sau grăsimi, cum ar fi brânză feta, la felia de pepene verde pentru a vă ajuta corpul să încetinească absorbția conținutului de zahăr al acestui pepene galben.

Cartofii îți cresc glicemia

Cartofii conțin o cantitate mare de zahăr. Dar cu toate acestea, ei nu trebuie evitați.

Allen ne spune că este vorba despre moderație și echilibru. Ea recomandă includerea unei surse de proteine ​​sănătoase sau amestecarea legumelor bogate în fibre, cum ar fi broccoli și ardeiul gras, cu un cartof mic. Aceste adaosuri vă ajută corpul să digere conținutul de zahăr al cartofului.

Sosuri și condimente

"Condimentele pot să fie mari bombe de zahăr în mesele tale”, explică Kelsey Lorencz.

Lorencz spune că sosurile precum ketchup-ul, cel de grătar și sosurile pentru salată pot avea la fel de mult zahăr precum un fursec sau o înghețată.

Respectați cu atenție dimensiunile de porție sugerate pe etichetă, pentru a evita ca aceste cantități ascunse de zahăr să fie în număr foarte mare.

Ce fructe trebuie să eviți dacă ai probleme cu glicemia

Bananele sunt bogate în potasiu, vitamina B6, fibre, dar și în carbohidrați. În special, banalele foarte coapte trebuie evitate deoarece au un indice glicemic crescut.

Pentru a contracara efectul asupra glicemiei, poți combina banane cu o mână de nuci sau cu unt de arahide fără zahăr. Proteinele și grăsimile din aceste alimente compensează creșterea nivelului zahărului din sânge.

Și strugurii sau mango conțin o cantitate mare de zahăr. Deci trebuie consumate cu moderație.

De asemenea, nu exagera cu sucurile de fructe. Sunt la fel de periculoase pentru glicemie.

Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
Cele 10 alimente surprinzătoare pe care ar trebui să le păstrezi în frigider. Gemul și făina, pe listă
Cele 10 alimente surprinzătoare pe care ar trebui să le păstrezi în frigider. Gemul și făina, pe listă
Sunt lucruri pe care majoritatea dintre noi le facem fără să ne gândim de două ori. Dar data viitoare când descarci cumpărăturile de la supermarket, s-ar putea să vrei să iei în...
#glicemie, #zahar, #alimente, #evitare , #alimente