Giorgia Meloni revendică victoria la alegerile din Italia. Mesaj de unitate, după victoria covârșitoare a extremei dreapta

Luni, 26 Septembrie 2022, ora 12:58 4998 citiri
Partidul Fratelli d'Italia al lui Meloni a obţinut 26,29% din voturie exprimate în alegerile de duminică FOTO captură Twitter/ Reuters

Extrema dreaptă a obţinut o victorie istorică în Italia, prin Partidul Fratelli d'Italia (FDI post-fascist) al lui Giorgia Meloni, care a obţinut în alegerile legislative de duminică, în coaliţie împreună cu Liga (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini şi Forza Italia (FI, liberal) al lui Silvio Berlusconi, 44% dintre voturile exprimate, potrivit unor rezultate anunţate de Ministerul italian de Interne.

Acest scor asigură coaliţiei de dreapta-extremă dreapta majoritatea atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat.

Partidul Fratelli d'Italia al lui Meloni a obţinut 26,29% din voturile exprimate în alegerile de duminică, Liga lui Salvini 8,98%, iar Fora Italia a lui Berlusconi 8,26%, potrivit unor rezultate aproape definitive.

Partidul Democrat (PD, centru-stânga) a obţinut 19,12% din voturile exprimate, potrivit acestor rezultate, iar Mişcarea Cinci Stele (M5S, populişti) 15,26% - jumătate din scorul obţinut în alegerile legislative din 2018.

Prezenţa la urne a atins un minim istoric de 64%.

Potrivit institutelor de sondare, alegătorii au stat acasă în semn de protest, dar şi pentru că sunt dezamăgiţi de înţelegerile din culise care au condus la formarea celor trei guverne de la ultimele alegeri legislative din 2018.

Giorgia Meloni urmează se devină prima femeie premier a Italiei.

Victoria sa a fost salutată de diverse partide populiste şi de extremă dreapta din Europa şi constituie o cotitură istorică.

După recenta victorie în alegeri a Partidului Democraţilor din Suedia, este pentru prima oară de la începutul construcţiei europene când o formaţiune de drewapta radicală din galaxia post-fascistă ajunge la putere într-unul dintre cele şase state fondatoare.

”Pentru mulţi dintre noi este o noapte de mândrie, de mântuire, de lacrimi, de vise şi de amintiri”, a declarat Giorgia Meloni în noaptea de duminică spre luni, în faţa presei, la cartierul său general, într-un hotel din centrul Romei.

Ea a promis să guverneze ”pentru toţi italienii”, în pofida unei campanii electorale considerate ”violentă şi agresivă”.

”(Italienii) au transmis un mesaj clar în favoarea unui Guvern de dreapta condus de Fratelli d'Italia”, a declarat ea.

”Nu vă vom trăda încrederea. Suntem pregătiţi să ridicăm Italia”, a promis ea într-o postare pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com