Rușii și bielorușii jubilează: sportivii au primit derogare pentru a participa la competițiile internaționale de gimnastică, dar sub steag neutru

Joi, 20 Iulie 2023, ora 08:13
1970 citiri
Rușii și bielorușii jubilează: sportivii au primit derogare pentru a participa la competițiile internaționale de gimnastică, dar sub steag neutru
Gimnastele ruse au luat aurul la JO în proba pe echipe

Sportivii din Rusia şi Belarus vor putea concura în competiţiile Federaţiei Internaţionale de Gimnastică (FIG), însă cu condiţia să aibă statut neutru, a anunţat, miercuri, forul internaţional.

“Comitetul Executiv al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică (FIG) a luat miercuri următoarele decizii în legătură cu sancţiunile impuse Rusiei şi Belarusului la 26 februarie 2022, ca urmare a ofensivei Rusiei în Ucraina, şi cu măsurile deja adoptate la 1-2 martie 2023.

Să reitereze condamnarea fermă a invaziei fără sens a Ucrainei de către Rusia şi angajamentul său de a impune pedepse severe oricărei persoane din comunitatea internaţională de gimnastică care este implicată în război sau susţine războiul.

Să continue să ofere sprijin victimelor războiului din Ucraina.

Să respecte dreptul tuturor sportivilor, indiferent de naţionalitatea lor, de a fi trataţi fără discriminare”, precizează FIG pe site-ul oficial.

În ceea ce priveşte participarea sportivilor cu cetăţenie rusă şi belarusă la evenimentele autorizate de FIG, Comitetul Executiv a decis următoarele:

“Să autorizeze, în condiţii stricte, participarea sportivilor şi a personalului de sprijin de naţionalitate sportivă rusă şi belarusă la evenimentele FIG înscrise în calendarul FIG, în calitate de "sportivi individuali neutri", fără nicio implicare sau asociere cu Federaţia Rusă sau cu Republica Belarus, cu federaţiile lor naţionale sau cu comitetele olimpice naţionale respective.

Să impună o cerinţă strictă de neutralitate în ceea ce priveşte Federaţia Rusă şi Republica Belarus pentru orice participare la un eveniment FIG”.

Participarea sportivilor în calitate de sportivi individuali neutri va fi asociată cu mai multe măsuri, care vor fi descrise în Regulamentul ad-hoc, cu scopul de a asigura respectarea strictă a cerinţelor de neutralitate. Orice sportiv care doreşte să obţină statutul de "sportiv neutru individual" va trebui să se adreseze FIG în conformitate cu Regulamentul ad-hoc. Acest lucru ar trebui să conducă, dacă sunt întrunite condiţiile, la acordarea statutului de " sportiv neutru individual" de către FIG. Sportivii cărora li se acordă acest statut vor fi eligibili pentru a participa la evenimentele autorizate de FIG începând cu 1 ianuarie 2024.

Deşi aceste decizii permit revenirea sportivilor ruşi şi belaruşi la evenimentele autorizate de FIG, care pot include competiţii de calificare olimpică pentru Paris 2024, decizia privind eligibilitatea sportivilor ruşi şi belaruşi de a participa la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 este responsabilitatea CIO.

"Prin acceptarea gimnaştilor ruşi şi belaruşi de a participa la competiţii în calitate de sportivi independenţi şi neutri, FIG se asigură că drepturile tuturor sportivilor sunt respectate şi transmite un mesaj lumii că gimnastica vrea pace", a declarat preşedintele FIG, Morinari Watanabe.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#gimnastica, #Rusia, #Ucraina, #razboi, #Belarus , #gimnastica