Gica Popescu, consilierul lui Tudose. Un infractor pentru Euro 2020

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 11 Ianuarie 2018, ora 07:39
22499 citiri
Gica Popescu, consilierul lui Tudose. Un infractor pentru Euro 2020

Decizia premierului Mihai Tudose de a-l numi pe fostul mare international roman, Gica Popescu, in functia de consilier insarcinat de proiectul "Euro 2020 in Romania" este una regretabila. Si asta pentru ca "Baciul" nu este pe deplin reabilitat dupa condamnarea primita in Dosarul Transferurilor.

As vrea sa spun inca de la inceput ca nu ii contest cariera sportiva lui Gica Popescu. De altfel, nimeni n-ar putea pune sub semnul intrebarii realizarile unui fotbalist atat de mare, fost capitan al nationalei Romaniei in, probabil, cea mai buna perioada din istoria ei, si fost capitan al Barcelonei. Din acest punct de vedere, jos palaria pentru fotbalistul Popescu, si nu cred ca ar exista cineva mai indreptatit decat el pentru a se ocupa de dosarul "Euro 2020".

Cariera extraordinara nu-i anuleaza insa celelalte greseli, cea mai mare fiind cea din Dosarul Transferurilor. Din punct de vedere legal, Gica Popescu este un infractor. Un infractor cu o uriasa problema morala.

Despre lucrul acesta am mai scris inca de cand a fost liberat conditionat. Putem accepta faptul ca omul este supus greselii si ca Gica Popescu nu este mai presus de asta. Prin urmare, faptele pentru care fostul fotbalist a fost condamnat ar putea fi greseli. Greseli cauzate chiar de necunoasterea legilor, se mai intampla. Iar dupa ce a fost prins, omul a platit. Daca ar fi asa, ar fi foarte simplu sa vorbesc despre reabilitarea sa.

Problema lui Gica Popescu este alta. El, in ciuda a ceea ce a spus instanta, nu s-a reabilitat in spatele gratiilor! Condamnat in martie 2014, fostul capitan al Romaniei si al Barcelonei a scris nu mai putin de patru carti in jumatate de an, in perioada septembrie 2014 - martie 2015. Patru carti in sase luni! O carte la o luna si jumatate! Si nu doar ca le-a scris, insa le-a si corectat, le-a trimis celor care l-au supervizat si le-a si publicat. Mai mult decat atat, nimeni nu a vazut aceste carti. Ele nu sunt publice, nu se gasesc in librarii, nu pot fi comandate de la editura. Daca o sa va treziti ca vreti sa cititi, de exemplu, cartea "Consideratii privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel scolar" o sa constatati ca e imposibil, aceasta lucrare nu exista pentru public.

Prins cu o, sa-i spunem, smecherie financiara de catre autoritatile statului, Gica Popescu nu si-a corectat comportamentul dupa condamnare. Dimpotriva, a facut o alta smecherie cat timp se afla in spatele gratiilor pentru a-si scurta perioada petrecuta in inchisoare. O sa imi spuneti ca orice persoana, in locul lui Popescu, ar fi facut acelasi lucru si ar fi profitat de fiecare portita legala pentru a iesi si va dau dreptate. Nimeni nu cred ca vrea sa stea in inchisoare si imi imaginez ca toata lumea cauta modalitati de a iesi de acolo. Totusi, cand faci smecherii in puscarie, cand scrii patru carti in sase luni doar pentru a parasi celula mai repede, asta nu se cheama reabilitare!

Continuam si ajungem la Popescu in libertate. Condamnat pentru doua infractiuni de spalare de bani si una de evaziune fiscala in forma continuata, el nu si-a recunoscut niciodata vina. Nu a iesit niciodata public sa spuna: "Da, am furat si m-au prins!" De exemplu, in cazul transferului lui Lucian Sanmartean, pentru care a primit o condamnare pentru spalare de bani, Popescu spune urmatoarele: "E normal sa ai o anumita mahnire cand te duci sa traduci un contract si esti acuzat de spalare de bani. Scuza-ma! Eu la Sanmartean am fost pentru ca nu stiau engleza nici Victor Becali si nici Jean Padureanu si mi-au zis vino cu noi sa traduci contractul. M-am dus si am fost acuzat de spalare de bani. Doi ani! Asta nu pot s-o accept niciodata."

Despre ce reabilitare vorbim cand omul nici macar nu recunoaste o infractiune pentru care a fost condamnat definitiv?

Scriam in noiembrie 2015 ca Gica Popescu a pierdut banderola de capitan al Romaniei in ziua liberarii conditionate si imi mentin aceasta opinie. De atunci si pana acum el nu a aratat in niciun moment ca a inteles pentru ce a fost condamnat, nu a aratat ca si-a asumat infractiunile si nu a demonstrat ca s-a schimbat. As indrazni sa spun ca dimpotriva!

Ori sa numesti un astfel de om in fruntea celui mai important proiect al fotbalului romanesc mi se pare o greseala uriasa. Sigur ca Popescu este un nume mare, unul dintre cele mai mari de la noi. Insa sunt absolut convins ca premierul Tudose putea gasi fosti fotbalisti poate nu la fel de cunoscuti, insa cu siguranta mai "curati" pentru a coordona organizarea meciurilor de la Campionatul European de catre Romania.

Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primarul comunei Ciorani din județul Prahova, Voicu Marin, trimis în judecată pentru falsificarea documentelor electorale, în favoarea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din anul...
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
#Gica Popescu consilier Tudose, #Gica Popescu condamnare, #Gica Popescu EURO 2020 , #stiri Gica Popescu
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Gica Popescu consilierul lui Tudose. Un infractor pentru Euro 2020"
Poza AnneDroide
AnneDroide
rank 1