Filosofia denunțului, în parcarea de la tribunal. Portretul unui grec care l-a „turnat” pe Pinalti, dar n-a scăpat de dosar REPORTAJ

Vineri, 24 Iunie 2022, ora 03:40
7154 citiri
Filosofia denunțului, în parcarea de la tribunal. Portretul unui grec care l-a „turnat” pe Pinalti, dar n-a scăpat de dosar REPORTAJ
Marian Constantinof, inculpat pentru afacerile cu Fabrica de Timbre, la ieșirea din Tribunalul București, joi, 23 iunie. FOTO / Ionuț Mureșan

Omul de afaceri grec Marian Constantinof – unul dintre denunțătorii lui Gheorge Ștefan zis „Pinalti” – așteaptă cu sufletul la gură prescripția faptelor în Dosarul Poșta Română-Fabrica de Timbre, deși spune că e nevinovat și că a fost trimis în judecată la ordinul fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi.

Undeva în mijlocul Bucureștiului, între clădirea de sticlă a Tribunalului București și noul sediu al DIICOT, cu o arhitectură industrială, voit proiectat cu detalii din granit și fier ruginit, o parcare îi aduce împreună pe judecători, pe procurori și pe inculpați.

De acolo ieșea Marian Constantinof, joi, 23 iunie, la volanul unui SUV german de culoare neagră. La vederea reporterilor, denunțătorul lui „Pilanti” scoate capul pe geam și îi dojenește cu glas domol și precaut.

Prima lui grijă e să afle cine dă bani ca presa să se țină după el la proces, că el nu concepe ca așa ceva să se întâmple din senin. A doua grijă – să spună că n-a făcut nimic ilegal, că e nevinovat.

Mâna lui stângă atârna în afara portierei, iar de ea se ținea cu o curea de piele maro un ceas Bvlgari, mare cât un manometru de locomotivă, din aur roz. Pe dreapta, cea care i se odihnea pe volanul din piele crem, luceau niște lănțicuri cu pietricele colorate.

Grecul Marian Constantinof spune că a fost „umflat” de DNA și „strâns cu ușa” de procurorul Cosmin Adrian Iordache să îl denunțe pe Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, în Dosarul Poșta Română.

Cum Constantinof e din Grecia, patria lui Socrate, ne-am gândit să folosim maieutica – arta „moșirii adevărului”, ticluită de filosof – pentru a afla ce are de gând pe final de proces.

„Mi-au spus să-l dau pe Pinalti, că pe el îl vor. Și că rămân martor!”, rememorează Constantinof întâlnirea cu procurorii DNA.

„Și, l-ați dat?”, îl întrebăm pe grec.

„Sigur!”, exclamă Constantinof, lăsând să se înțeleagă că n-avea de ales.

„Și atunci de ce sunteți inculpat?”, continuă făcând pe naivii.

„Păi asta zic și eu! De ce?!”, se întreabă, retoric, grecul inculpat de DNA.

Tot el găsește explicația, la fel ca vechiul Thales din Milet, atunci când, ocupat în a scruta bolta cerului, a căzut într-o groapă: „Codruța aia e de vină! Ea l-a pus (n.r. – pe procuror) să ne trimită în judecată!”, spune grecul, cu năduf.

„Eu am făcut denunț”, continuă Constantinof și scoate pe ușa bolidului de lux un telefon mobil. Pe dispozitiv, scrolează peste o poză făcută pesemne în grabă sau pe ascuns, cu semnătura procurorului Iordache la final: „Uite, ăsta e denunțul!”.

De pe bord sau de pe bancheta din dreapta, grecul ia o hârtie, cea pe care o ținea în mână și atunci când a ieșit din sediul instanței. A împăturit-o în patru, pe lung, și a transformat-o într-un soi de baghetă. Gesticulează cu ea și conchide cu un amestec de fatalism și imprecație (n. r. blestem, ocară): „Să vă ferească Dumnezeu să fiți luați nevinovați!”, a spus grecul, ieșind cu SUV-ul din parcare, urmat cu totul întâmplător de mașinuța roșie a unei procuroare DIICOT.

Acuzațiile DNA în dosarul Poșta Română – afacerea Fabrica de Timbre

Procurorii îl acuză pe Gheorghe Ştefan că, în perioada iulie-august 2009, i-a propus omului de afaceri Marian Constantinof, trimis în judecată pentru spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, ca, în schimbul unor sume de bani, să îşi folosească influenţa pe lângă reprezentanţii Companiei Naţionale Poşta Română astfel încât sucursala „Fabrica de Timbre” a companiei să le atribuie unor societăţi comerciale, controlate de omul de afaceri, contracte având ca obiect furnizarea de hârtie.

„Sumele de bani pe care le pretindea Gheorghe Ştefan urmau să provină tocmai din încasările obţinute din executarea primelor contracte. Deoarece banii i s-ar fi dat lui Gheorghe Ştefan, cheltuielile de aprovizionare cu hârtie ar fi trebuit să fie acoperite din profitul generat de următoarele contracte încheiate”, susţin anchetatorii.

Ei arată că un prim pas pentru atribuirea contractelor către firmele controlate de Constantinof a fost numirea, în 8 septembrie 2009, cu sprijinul lui Ştefan, a lui Cosmin Dragoş Mihăilescu, la conducerea „Fabricii de Timbre”.

Mihăilescu, trimis şi el în judecată pentru abuz în serviciu, era un apropiat al lui Constantinof şi a avut sarcina să controleze şi să manipuleze procedurile de achiziţie publică, mai spun procurorii.

Anchetatorii arată că „Fabrica de Timbre” este o sucursală fără personalitate juridică a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), aceasta putând achiziţiona doar hârtie care nu era produs finit, pentru executarea comenzilor venite de la centrala Poştei şi de la terţi.

„În vederea declanşării procedurilor de achiziţie era nevoie de o comandă de furnizare a hârtiei din partea centralei CNPR către sucursala «Fabrica de Timbre». Sucursala ar fi trebuit să achiziţioneze hârtie în role, să o prelucreze prin mijloace proprii şi să o transforme în produs finit (hârtie pentru imprimante matriceale)”, explică procurorii în rechizitoriu.

Ei precizează că Mihai Chebac, trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, numit şi menţinut în funcţia de director al Direcţiei Dezvoltare din CNPR cu susţinerea lui Gheorghe Ştefan, a trimis către „Fabrica de Timbre” o notă de comandă pentru furnizarea unei cantităţi nejustificate de hârtie, mult mai mari decât necesarul subunităţilor poştale.

„Furnizarea acestei cantităţi de hârtie urma să facă obiectul contractelor atribuite clientelar firmelor inculpatului Marian Constantinof. Valoarea comenzii a determinat valoarea contractelor încheiate de ‘Fabrica de Timbre’ cu societăţile comerciale controlate de Marian Constantinof şi implicit, valoarea foloaselor necuvenite care ajungeau la Gheorghe Ştefan”, potrivit DNA.

Procurorii mai arată că s-a constituit un circuit scriptic, fictiv în mare parte, care atesta preluarea de către „Fabrica de timbre” a cantităţii de hârtie de la societăţile comerciale ale lui Marian Constantinof şi predarea ei spre prelucrare la SC Romkuvert SRL, reprezentată de Dorin Laurian Firuti, şi el inculpat pentru abuz în serviciu.

Prejudiciu de peste 2,2 milioane de lei în dauna Poștei Române

Astfel, Firuti a confirmat recepţia pentru prelucrare a 828.413 kg de hârtie, deşi a primit doar o mică parte din această cantitate, spun anchetatorii.

„Preţul de achiziţie a hârtiei a fost mai mare decât preţul de piaţă de la acel moment şi, prin denaturarea procedurilor de achiziţie publică, sucursala „«Fabrica de Timbre» a cumpărat hârtie de la firme interpuse controlate de inculpatul Constantinof Marian şi nu de la furnizorii tradiţionali. În această manieră preţul de achiziţie în baza celor 12 contracte a fost majorat artificial cu 1.643.191 lei, sumă care constituie prejudiciu suferit de CNPR.

Pentru a justifica retragerea de bani din conturile celor două societăţi, inculpatul Constantinof Marian a simulat în prealabil, prin acte atribuite unui interpus al său, împrumuturi acordate acestor firme. S-a procedat astfel pentru ascunderea adevăratei naturi a provenienţei banilor. Din sumele încasate de cele două firme, inculpatul Constantinof Marian i-a remis inculpatului Gheorghe Ştefan, în perioada noiembrie - decembrie 2009, aproximativ 230.000 de euro”, mai arată DNA.

Potrivit procurorilor, ulterior, a mai fost simulată o licitaţie publică, în urma căreia a fost desemnată câştigătoare o altă societate comercială controlată de Marian Constantinoff.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat Companiei Naţionale Poşta Română este 2.215.678 lei, sumă cu care aceasta s-a constituit parte civilă, mai arată anchetatorii.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
#gheorghe stefan, #Posta Romana, #denuntator, #DNA , #justitie
Comentarii
Poza U-S-A
U-S-A
rank 1
Cu parere de rau dar "Filosofia denunțului " nu este o filozofie