Gheorghe Stefan, condamnat la 3 ani inchisoare cu executare in dosarul privind finantarea PDL

Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 17:50
4017 citiri
Gheorghe Stefan, condamnat la 3 ani inchisoare cu executare in dosarul privind finantarea PDL
Foto: Arhiva Hepta.ro

Gheorghe Stefan, fost primar din Piatra Neamt, a fost condamnat vineri de Tribunalul Bucuresti la trei ani inchisoare cu executare, dupa ce si-a recunoscut vinovatia in dosarul privind finantarea ilegala a PDL.

Judecatorii au admis acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de Gheorghe Stefan cu procurorii DNA si au decis ca fostul primar sa primeasca o pedeapsa de trei ani inchisoare cu executare.

Instanta a mai dispus confiscarea sumei de 165.000 de euro de la Gheorghe Stefan, fiind mentinut sechestrul pana la concurenta sumei de 235.000 de euro.

In prezent, fostul primar se afla in penitenciar, el fiind condamnat definitiv in octombrie 2016 la sase ani inchisoare in dosarul Microsoft.

Pe 13 decembrie 2016, procurorii DNA Ploiesti au sesizat Tribunalul Bucuresti cu acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat cu Gheorghe Stefan, acuzat de trafic de influenta si folosirea influentei functiei de conducere intr-un partid politic in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Conform acestui acord, Gheorghe Stefan a acceptat sa primeasca 3 ani inchisoare si interzicerea pe o perioada de 3 ani, dupa executarea condamnarii, a unor drepturi: de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru savarsirea infractiunilor.

Potrivit DNA, la nivelul anului 2009, in cadrul PDL a existat o intelegere intre secretarul general Vasile Blaga si vicepresedintele Gheorghe Stefan, in sensul obtinerii de bani pentru partid.

Potrivit acestei intelegeri, Gheorghe Stefan a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana. Respectiva persoana a fost dispusa sa contribuie - indirect - la finantarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferentiala a unor contracte de achizitie publica catre diverse societati indicate.

Vezi care era mecanismul prin care Blaga si Pinalti au adus peste 2 milioane de euro la partid.

Procurorii mai sustin ca o serie de firme care aveau comportament de tip fantoma erau folosite de Gheorghe Stefan si Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii nationale pentru PDL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Gheorghe Stefan condamnat finantare PDL , #DNA