„Pinalti” numără zilele până la închiderea Dosarului „Poșta Română”. Ce se va întâmpla cu prejudiciul de 1,4 milioane de euro

Vineri, 04 Noiembrie 2022, ora 03:05
6878 citiri
„Pinalti” numără zilele până la închiderea Dosarului „Poșta Română”. Ce se va întâmpla cu prejudiciul de 1,4 milioane de euro
Gheorghe Ștefan zis „Pinalti” e pe cale să scape prin prescripție de Dosaru „Poșta Română”. FOTO: Ionuț Mureșan

Fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, așteaptă cu sufletul la gură data de 9 decembrie, când judecătorii vor „fluiera” finalul procesului în care a fost condamnat, pe fond, la 4 ani și 9 luni de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani.

„Pinalti” este acuzat de DNA în legătură cu încheierea unui contract „cu dedicație” între Poșta Română și o firmă controlată de apropiații lui, rezultând un prejudiciu de 1,4 milioane de euro.

La termenul de joi, 3 noiembrie, Curtea de Apel București a constatat că n-are pe masă dosarul lui „Pinalti”, fapt care a dus la amânarea cauzei. O contestație pe rolul Înaltei Curți a făcut ca procesul să se amâne pe data de 9 decembrie.

La termenul următor vor avea loc discuții cu privire la intervenția termenului de prescripție, mai ales că, între timp, pe 25 octombrie, Completul de la ICCJ a dat dreptate Curții Constituționale, care a hotărât că România nu a avut legislație pe tema întreruperii prescripţiei între 2018 și 2022.

Astfel, procesul lui Gheorghe Ștefan se numără printre cele 367 dosare ale DNA aflate pe rolul instanțelor de judecată, cu prejudiciu estimat 561.230.056 de euro, care se vor închide ca urmare a scandalului prescripţiei.

Din acest prejudiciu total, lui „Pinalti” i-ar reveni o „gaură” de 1,4 milioane de euro, adică 0,25%.

Cum rămâne cu prejudiciul din dosarul lui „Pinalti”

Ziare.com a consultat o serie de specialiști în drept la data pronunțării deciziei Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la ICCJ pe tema prescripţiei, iar unul dintre ei a explicat și ce s-ar putea întâmpla cu prejudiciile din dosarele de mare corupție după încetarea proceselor penale.

Încetarea procesului penal nu echivalează cu achitarea. Încetarea procesului penal înseamnă că nu se mai poate trage la răspundere autorul unei fapte. Răspunderea penală încetează prin prescripție, dar celelalte atribute are procesului penal (faptă, vinovăție, prejudiciu) sunt nedeterminate din punctul de vedere al evaluării unui judecător. Așadar, pot continua procesele pe latură civilă sau printr-un proces separat sau – țineți-vă bine – există un articol, 1394 Cod civil, care spune că în toate cazurile în care despăgubirea derivă dintr-un fapt supus de legea penală unei prescripții mai lungi decât cea civilă termenul de prescripție prevăzut de legea penală se aplică și dreptului la acțiune prevăzut de legea civilă. Așadar, din această perspectivă, va fi de resortul instanțelor civile să constate dacă sunt înlăuntrul unei prescripții împlinite și din punct de vedere civil sau dacă această prescripție curge de la sfârșitul sau încetarea acțiunii penale. Este o chestiune care se va dezbate și care va face, probabil, obiectul unei sesizări separate. Ceea ce pot să vă spun e că ICCJ a apreciat că prin prescripție nu se sting și celelalte elemente ale infracțiunii: faptă, vinovăție și pagubă. Se stinge doar răspunderea penală. Iar acest lucru are o directă înrâurire asupra răspunderii patrimoniale, care nu se stinge prin prescripție”, a declarat avocatul.

Gheorghe Ștefan zis „Pinalti” a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani și 9 luni de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani în legătură cu încheierea unui contract „cu dedicație” între Poșta Română și o firmă controlată de apropiații lui, rezultând un prejudiciu de 1,4 milioane de euro.

Contractul avea ca obiect încasarea electronică a facturilor prin intermediul unor POS-uri (n.r. – Point of Sale) instalate și gestionate de o altă firmă, Payzone Romania SA, așa că firma interpusă de Gheorghe Ștefan nu făcea altceva decât să căpușeze un contract deja în derulare.

„Șmecheria” cu inițialele STS ticluită de oamenii lui „Pinalti”

Și mai interesant este că firma-căpușă folosea inițialele STS, despre care toți credeau că vin ca o prescurtare de la „Serviciul de Telecomunicații Speciale” când, de fapt, denumirea societății era SC Super Total Services SRL (devenită apoi SC Smart Telecom Solutions SRL).

Un martor în proces a și vorbit despre această confuzie: „În şedinţa consiliului de administraţie din data de 23.03.2006 am fost întrebat şi am făcut precizările necesare privind „STS”, (adică iniţialele Super Total Services), mai ales din cauza confuziei cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. (…)”.

Precizarea a venit în contextul în care firma Super Total Services folosea peste tot în contract inițialele STS: „STS şi CNPR sunt de acord că, pe perioada derulării prezentului contract, terminalele vor rămâne în proprietatea STS, părţile fiind obligate să facă cunoscut acest drept, atât în interiorul propriilor companii, cât şi faţă de terţi. CNPR (n.r. – Poșta Română) va despăgubi STS în situaţia deteriorării terminalelor sau a încălcării dreptului său de proprietate asupra terminalului.”

În realitate, „terminalele” și „dreptul de proprietate” asupra lor erau deținute de Payzone Romania SA.

Un alt detaliu este că Super Total Services SRL și Poșta Română au încheiat un contract de asociere în participațiune, pentru a eluda legislația privind achizițiile publice, care prevedea organizarea unei licitații publice.

Sumele de bani obținute de așa-zis-ul „STS” din contractul cu Poșta Română erau „spălate” cu ajutorul televiziunii controlate de Gheorghe Ștefan prin niște contracte de publicitate.

„Contractele de publicitate erau fictive, astfel cum rezultă din întreg probatoriul administrat în cauză. Acestea disimulau banii proveniți din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă de către inculpatul (Ștefan Gheorghe – n.r.). Prin mecanismul respectiv, „banii negri” ajungeau în mod „onorabil” la firmele controlate de inculpat”, rețin procurorii în rechizitoriu.

Românii vor putea achita facturi cu cardul la poștaș. Poşta Română a cumpărat 7.000 de dispozitive mobile
Românii vor putea achita facturi cu cardul la poștaș. Poşta Română a cumpărat 7.000 de dispozitive mobile
Românii vor putea achita facturi cu cardul direct la poștaș. Compania Poşta Română a cumpărat 7.000 de dispozitive mobile care permit procesarea de plăţi direct la persoană. Astfel,...
După protestele angajaților, Poșta Română a hotărât mărirea salariilor. Cu cât s-a majorat bugetul de salarii al instituției de stat
După protestele angajaților, Poșta Română a hotărât mărirea salariilor. Cu cât s-a majorat bugetul de salarii al instituției de stat
Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Poşta Română a aprobat o creştere a fondului de salarii la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv cu aproximativ 105 milioane de lei, în...
#Gheorghe Stefan DNA, #Posta Romana, #prescriptie, #prejudicii dosare, #CCR, #curtea de apel bucuresti , #justitie