Şase poliţişti în trei schimburi, pontați s-o vâneze non-stop pe amanta primarului. Nichita n-a înțeles până acum cu ce a greșit

Vineri, 02 Septembrie 2022, ora 14:03
6717 citiri
Şase poliţişti în trei schimburi, pontați s-o vâneze non-stop pe amanta primarului. Nichita n-a înțeles până acum cu ce a greșit
Gheorghe Nichita și fosta amantă Adina Samson, fosta anagajată a municipalității FOTO Hepta

Fostul primar al municipiului Iaşi Gheorghe Nichita, condamnat definitiv de Curtea de Apel Iaşi la cinci ani închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, a folosit fără reținere resursele financiare ale instituției pe care o conducea pentru a-și urmări amanta.

În fața anchetatorilor el a încercat să dea vina pe șeful Poliției Locale pentru acest demers ilegal. Însă magistraţii Curţii de Apel au taxat încercarea lui Nichita de a arunca întreaga responsabilitate asupra fostului funcționar, apreciată ca „cel puţin sfidătoare”, dar şi faptul că fostul edil a refuzat până la capăt să admită că nu a fost în regulă să dispună urmărirea unei persoane şi să mai folosească şi resursele Poliţiei Locale pentru asta, scrie Ziarul de Iași.

Atitudinea adoptată de Nichita i-a adus o pedeapsă aproape egală cu cea primită în primă instanţă, deşi două acuzaţii au fost anulate din cauza prescrierii. Una dintre tezele amplu dezvoltate în rechizitoriu de procurori, care îl acuzau că s-a folosit de poliţişti ca de propriii argaţi a fost totuşi respinsă de magistraţi.

Procurorii insistaseră asupra faptului că primarul avea gardă personală, poliţişti locali care-i păzeau gardul să nu fie murdărit cumva şi îi trimitea pe poliţişti să-i supravegheze amanta la Mamaia, în condiţiile în care Poliţia Locală dispunea de o singură autoutilitară pentru intervenţii în tot oraşul.

Câți polițiști locali au fost alocați ”misiunilor” dictate de primar

Timp un an și jumătate, perioada decembrie 2013 – aprilie 2015, primarul s-a folosit de Poliția Locală pentru a-și supraveghea iubita, pe atunci funcționară în cadrul primăriei.

După aceste servicii aduse edilului, directorul adjunct al Poliţiei Locale, Liviu Hliboceanu, avea să fie avansat de Nichita director „plin” în august 2014. Procurorii au arătat că supravegherea amantei primarului se făcea 24 de ore zilnic, iniţial fiind alocaţi pentru aceasta câte doi poliţişti pe fiecare schimb de 8 ore.

Ulterior, a fost alocat un singur poliţist, cu excepţia ultimelor trei zile ale săptămânii, când au fost menţinuţi câte doi poliţişti pe schimb. În perioada 15-18 iulie 2014, trei poliţişti locali au fost trimişi la Mamaia pentru a o spiona pe iubita primarului. Formal, ei au fost pontaţi ca aflându-se la post, în oraş.

Procurorii au subliniat utilizarea resurselor limitate ale Poliţiei Locale pentru îndeplinirea unui moft al primarului. „În cursul anului 2014 exista o singură autoutilitară marca Mercedes Vito care asigura serviciul de intervenţie la evenimente, iar din lipsa de personal pe fiecare schimb de câte 12 ore executau serviciul câte trei poliţişti locali”, s-a precizat în rechizitoriu.

Desfăşurătorul convorbirilor telefonice şi program de urmărire instalat pe telefon

Operaţiunea de supraveghere era coodonată direct de Hliboceanu, care îi nominaliza pe cei ce urmau să o urmărească pe Adina Samson şi care îi comunica primarului unde se află aceasta şi ce face oricând era solicitat. La solicitarea primarului, a fost cerut şi obţinut de la compania Orange desfăşurătorul cu numerele de telefon apelate de femeie.

În octombrie 2014, tânăra şi-a dat seama că este urmărită şi a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătorie împotriva lui Nichita. Primarul a aflat în aceeaşi zi de existenţa sesizării, ceea ce a făcut ca urmărirea să fie temporar suspendată. Ea avea să fie însă reluată, cu şi mai mare intensitate.

În aprilie 2015 lui Marius Ostaficiuc, la acea vreme consilier local PSD, i s-au cerut informaţii despre existenţa vreunei aplicaţii care să permită spionarea activităţii de pe telefon. Ostaficiuc a intuit că persoana interesată de acest subiect era chiar Nichita.

Consilierul a cumpărat un telefon de ultimă generație pe care a fost instalată o aplicaţie gratuită ce permitea spionarea mesajelor, inclusiv a celor trimise prin aplicaţii gen WhatsApp sau Viber, a activităţii pe Facebook, asigurând totodată şi localizarea telefonului cu o precizie de 2 metri. Telefonul a fost dăruit ulterior de primar Adinei Samson.

Poliţiştii păzeau în ture casa primarului în timp ce în parc se furau statui

În plus, în perioada 1 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, respectiv până în ziua în care Nichita a fost reţinut de procurorii DNA, Hliboceanu a alocat poliţişti locali cu singura misiune de a-l însoţi pe primar în permanenţă, inclusiv în deplasările făcute de acesta, mai scrie Ziarul de Iași. Iniţial au fost 5 poliţişti utilizaţi drept bodyguarzi, număr redus ulterior la trei din cauza lipsei de personal.

Oficial, aceştia se aflau pe teren, acoperind posturile „Stadion” şi „Teren 2”. Cei trei aveau şi rolul de a comunica primarului rapoartele periodice privind deplasările Adinei Samson, deplasându-se la Nichita cu maşina poliţiei locale. Poliţiştii locali aveau de asemenea misiunea de a păzi casa din Copou a primarului, în ture de câte 12 ore. Poliţistul în cauză era repartizat teoretic în postul „Super Copou”.

În fapt, îmbrăcat civil, el se ocupa de înlăturarea autovehiculelor parcate în dreptul vilei, îi îndepărta pe cei care consumau băuturi alcoolice într-un magazin situat la parterul unei case vecine şi supraveghea gardul vilei, pentru a nu fi murdărit sau distrus. Principalul loc de desfăşurare a activităţii era la portarul căminului studenţesc situat peste drum de vilă.

Faptul că activitatea la „Super Copou” era pur formală, în fapt fiind vorba de paza primarului, a fost demonstrat de procurori prin aceea că poliţiştii arondaţi postului nu au dat nicio amendă timp de 12.372 de ore. Începând cu luna mai 2015, conform programării interne a Poliţiei Locale, nu a mai fost necesară distribuirea de personal la „Stadion”, „Teren 2” sau „Super Copou”.

„În aceste condiţii în care se efectua un serviciu într-un post de pază în care nu se înregistrau evenimente deosebite, dovadă fiind lipsa proceselor-verbale de constatare a unor eventuale contravenţii pe parcursul a doi ani de zile, zone precum parcul Copou sau parcul Expoziţiei au rămas insuficient acoperite sau chiar neacoperite din punct de vedere al patrulării şi menţinerii ordinii şi liniştii publice, ceea ce a condus la producerea unor evenimente cu impact negativ în rândul cetăţenilor Municipiului Iaşi, cum ar fi furtul unor statui din Parcul Copou în anul 2013 sau crima comisă în acelaşi parc în luna martie a anului 2015”, au subliniat anchetatorii.

Procurorii au calculat un prejudiciu adus Poliţiei Locale de 13.400 lei, reprezentând salariile poliţiştilor care au urmărit-o pe Samson şi combustibilul folosit pentru acesta, ca şi un folos patrimonial al primarului de 58.100 lei, cât ar fi reprezentat suma ce ar fi trebuit plătită de acesta dacă ar fi apelat la serviciile unui detectiv particular.

Un prejudiciu de 91.800 lei a fost calculat ca reprezentând costul „gărzii personale” a primarului şi al pazei locuinţei acestuia. În primă instanţă, magistraţii Tribunalului au reţinut doar un prejudiciu produs de Nichita de 105.200 lei, apreciind că suma economisită de primar prin neangajarea unui detectiv reprezintă doar un „prejudiciu imaginar”.

Pentru garantarea recuperării sumei, s-a pus sechestru pe o livadă de 1.483 mp deţinută de Nichita în Iaşi şi pe un teren de 600 mp în intravilanul oraşului Gura Humorului. În sarcina lui Hliboceanu a fost reţinut un prejudiciu de 74.500 lei, pentru care au fost puse sub sechestru un apartament, un teren în Bucium, un chioşc şi un Hyundai Tucson.

Fostul primar a fost condamnat la 5 ani şi 2 luni de închisoare, iar Hliboceanu, la 4 ani şi 5 luni de detenţie.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Gheorghe Nichita, #condamnare, #amanta, #urmarire, #politie locala , #justitie
Comentarii