Un Nobel pentru Guvernul Boc (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 18:05
8532 citiri
Un Nobel pentru Guvernul Boc (Opinii)
Foto: stirileprotv.ro

Gheorghe Ialomitianu - acest think tank al economiei Romaniei, acest thinking outside the box al Executivului Boc a dat lovitura de imagine a deceniului. A fost desemnat, nici mai mult, nici mai putin decat geniul finantelor de pe Batranul Continent.

Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, a fost numit de catre revista The Banker - Ministrul de Finante al anului in Europa. Orice parere ai avea despre activitatea demnitarului, stirea e socanta. Premiul, te gandesti, ar trebui sa distinga meritele unui vizionar care a invins criza sau a descoperit secretul cresterii economice, in timp ce toata lumea se prabuseste in jur. Ori, cel putin, prin masurile adoptate inteligent, a reusit sa faca viata cetatenilor mai buna si mai sigura.

Neah! Premiul a fost acordat de revista pentru "rezultatele in implementarea reformelor structurale, mentinerea sustenabilitatii fiscale si a legislatiei fiscale". L-au premiat, adica, pentru ca a reusit sa duca la bun sfarsit austeritatea, a avut grija sa cheltuiasca inteligent banii publici, asigurand astfel sustenabilitatea, si nu a schimbat legislatia fiscala. Pe scurt, a fost decorat pentru ca nu a intervenit prea mult in economie si a lasat FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala sa dicteze politica economica a Romaniei.

Sa nu fim carcotasi. Unii ar putea spune ca vazandu-l pe Gheorghe Ialomitianu pregatindu-se sa vorbeasca, stiu ca urmeaza un sir de cuvinte scremute si amestecate cu onomatopee, din care la final iti va fi absolut imposibil sa extragi macar o singura idee. Altii ca rarele aparitii publice ale lui Ialomitianu s-au terminat, inevitabil, intr-un gangurit bizar, asemanator zgomotului produs de stramosii lui homo sapiens. Repet, sa nu fim rai si sa nu reducem activitatea ministrului la aparitiile sale publice.

Adevarata valoarea, Gheorghe Ialomitianu si-o dezvolta in biroul sau, in spatele usilor zavorate, unde munca sustinuta, ideile inovatoare si viziunea financiara si fiscala au transformat Romania in tara care s-a imprumutat in 2011 cu "doar" 15 miliarde de euro, pentru a putea sa-si plateasca pensiile si salariile, iar in 2012 se va imprumuta cu 16 miliarde de euro "doar" pentru a rostogoli datorii mai vechi (dupa cum ne-a anuntat presedintele).

Cum sa nu-l premiezi drept cel mai bun ministru de Finante din Europa, cand ministerul condus de Ialomitianu a reusit performanta sa imprumute 41,3 milioane euro in fiecare zi? Sa nu ne aducem aminte nici de debutul lui Ialomitianu, cand umar la umar cu alta eminenta cenusie a Executivului, Ioan Nelu Botis, batandu-se de pe un picior pe altul, isi pasau raspunsul la o intrebare elementara de la unul la altul ca doi elevi repetenti. Nici macar nu gandim intr-o astfel de cheie, pentru ca nu am intelege semnificatia corecta a gestului revistei The Banker.

Ori, se stie ca Uniunea Europeana aproape ca priveste cu jind la curajul dement al guvernantilor romani de a taia atat de sadic si barbar in salariile bugetarilor. Director Erste Bank a spus de curand ca o astfe de "brutalitate" nu ar fi fost posibila nicaieri in lumea civilizata. Daca se incearca creionarea unui model din Romania, pornit ca un experiment socio-economic la limita disperarii, atunci da, Ialomitianu e un geniu de obedienta.

Obidit si mereu cu fruntea plecata, Ministrul anului se distinge prin discretie si prin lipsa de initiativa. Aproband toate directivele - de la presedinte, FMI, BM si CE - Ialomitianu este ce-i drept un geniu in comparatie cu alti ministri la fel de bogati cu duhul precum Igas, Oprea sau Udrea. Ar putea fi o explicatie. Pentru ca altfel, ce inseamna sa acorzi acest premiu unui ministru de Finante din cea mai saraca tara a Europei, unde au mai si fost impuse, bonus, cele mai dure si mai brutale taieri de salarii?

Daca de astazi sensul este sa premiem "curajul" si de a fura din venituri si de a taia din drepturi, dupa cum ne dicteaza vremurile si interesele, atunci, da, Guvernul Boc merita pe deplin premiul Nobel. Cravata mov si superstitiile primitive ale premierului, de asemenea. Pentru forta de a rupe orice comunicare cu poporul si de a se decreta unicii salvatori ai neamului. Pentru asta, Boc trebuie musai propus la anul pentru Nobel.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Gheorghe Ialomitianu Ministru Finante, #revista The Banker premiu, #Ministrul Finante al Eruopei, #Emil Boc prim ministru Nobel , #ministrul Finantelor