Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ialomitianu: Guvernul Ponta a grabit privatizarea Oltchim ca sa scape de plata salariilor

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 18:26
3346 citiri
Ialomitianu: Guvernul Ponta a grabit privatizarea Oltchim ca sa scape de plata salariilor
Foto: Gov.ro

Guvernul Ponta s-a grabit sa scape de Oltchim pentru a nu mai avea probleme cu salariatii, iar Dan Diaconescu apare ca un salvator pentru combinat, fiind capabil sa aduca banii necesari privatizarii, insa problemele vor aparea apoi, iar aceasta miscare va fi un esec al USL si al guvernarii Ponta.

Declaratiile au fost facute de fostul ministru al Finantelor din Guvernul Boc, din perioada septembrie 2010 - februarie 2012, Gheorghe Ialomitianu.

Privatizarea Oltchim DD nu a semnat contractul: Nu-l mai dam ciocoilor niciodata

Privatizarea Oltchim in aer, Dan Diaconescu e plecat din tara pana miercuri

"Asa cum s-a organizat licitatia, cred ca Dan Diaconescu apare ca un salvator pentru Oltchim. Dar problemele Oltchimului sunt foarte mari si se impune un investitor strategic, iar inainte de privatizare trebuia sa se faca convertirea obligatiilor in actiuni. Pentru ca, asa cum s-a organizat licitatia, sa vinzi creantele la un investitor si actiunile catre alt investitor inseamna ca mai mult se incurca situatia acolo decat sa se rezolve", a spus deputatul PDL, pentru Ziare.com.

Guvernul Ponta a dovedit superficialitate, sumele incasate vor fi derizorii

Fostul ministru al Finantelor considera ca, inainte de a se pune problema unor angajari la Oltchim, trebuie rezolvata problema financiara. In plus, Ministerul Economiei trebuia sa prevada in caietul de sarcini aceste conditii, iar cei care au participat la licitatie trebuia sa depuna si o scrisoare de garantie ca pot sa vina si cu bani pentru a face investitii, "pentru ca nu este vorba doar de a vinde niste actiuni".

"Si imi pare rau de superficialitatea Guvernului Ponta, care se manifesta in a incasa niste bani si nu in a rezolva problema Oltchimului. Pentru ca s-au mai vandut societati la preturi acceptabile si dupa aceea au fost inchise. Nu cred ca lucrul acesta il vrea Guvernul Ponta, adica sa ia vreo 50 de milioane de euro si cu banii respectivi sa rezolve niste probleme bugetare. Eu credeam ca se doreste salvarea Oltchimului si nu incasarea unor sume care mi se par derizorii la nivelul bugetului general consolidat", a precizat Ialomitianu.

Guvernul Ponta a continuat circul, privatizarea n-a fost serioasa, combinatul e o problema grea

Acesta a opinat ca, prin privatizarea combinatului de la Ramnicu Valcea, Guvernul a continuat circul din vara trecuta si ca privatizarea n-a fost organizata in mod serios.

"Cu privatizarea asta, (Guvernul Ponta - n.red.) a prelungit circul politic, pentru ca nu putem vorbi despre o privatizare serioasa. Daca era pregatita privatizarea in mod serios, nu se organiza imediat. Pentru ca aveau posibilitatea, in acordul cu Fondul Monetar International, sa amane aceasta privatizare si sa fie organizata in mod serios, incat sa vina investitori strategici din domeniu. Au vrut sa o vanda in doua saptamani, un lucru neserios.

A vrut sa scape de Oltchim, crezand ca vine un investitor si rezolva si problema salariilor, si a investitiilor, si a locurilor de munca. E o naivitate manifestata de domnul Ponta. (...) A fost o decizie pripita, a crezut ca scapa asa repede de o problema foarte grea a Guvernului Ponta. Combinatul nu reprezinta o problema usoara", a afirmat fostul ministru de Finante.

Ministerul de Finante explica de ce nu s-a putut acorda o garantie de stat companiei Oltchim

Dan Diaconescu cere anularea datoriilor Oltchim

Ministerul Economiei ii cere lui Dan Diaconescu dovada ca are banii pentru Oltchim

Deputatul PDL nu a indicat de unde ar fi trebuit sa vina un potential investitor, dar a precizat ca privatizarea trebuia sa se organizeze in asa fel incat investitorii mari sa o ia in serios. In plus, el a afirmat ca Guvernul Ponta a avut o oportunitate care putea fi fructificata, dupa plecarea FMI, care a transmis mesaje pozitive ca in Romania lucrurile sunt in regula, insa "s-a dat cu piciorul".

Nu banii promisi de Dan Diaconescu reprezinta problema, ci ce se intampla mai departe cu Oltchim

"Eu cred ca pentru Dan Diaconescu nu este o problema 200 de milioane de lei, dar problema este ce se intampla a doua zi cu Oltchim. Domnul Ponta trebuie sa isi puna aceasta intrebare. Va fi redeschisa? Se vor plati salariile? Si nu cred ca in campanie o sa dea vina pe Dan Diaconescu ca nu poate sa plateasca salariile si nu poate sa reporneasca Oltchim, pentru ca aceasta societate are datorii foarte mari - am inteles ca peste 800 de milioane de euro. Chiar crede domnul Ponta ca domnul Diaconescu este salvatorul Guvernului Ponta? Al Oltchim? Nu cred lucrul asta", a sustinut Gheorghe Ialomitianu.

Privatizarea Oltchim: Ponta: Dan Diaconescu are termen pana luni

Acesta a spus Guvernul Ponta va inregistra un esec foarte mare, nefiind solutii sa salveze Oltchim, pentru ca Ministerul de Finante refuza sa ofere garantia si "nu exista o varianta B pentru salvarea Oltchimului".

"Am inteles ca se reia privatizarea. Lucrul acesta se va intampla intr-o perioada de sase luni. Pana atunci ce se intampla cu salariatii, ce se intampla cu compania? Pentru ca poate sa intre in insolventa foarte usor, eu nu cred ca este o solutie", a adaugat fostul ministru, care spune despre Guvernul Ponta ca "nu este un guvern care vrea sa guverneze" si ca "se joaca de-a guvernarea si arunca cu noroi in adversarii politici".

"Nu stiu cat o sa il mai creada electoratul pe domnul Ponta, facand jocuri de genul acesta. Asa cum s-a desfasurat privatizarea, chiar daca Dan Diaconescu va plati suma, va fi un esec al Guvernului Ponta, un esec al USL in modul de guvernare", a completat democrat-liberalul.

Ponta nu scapa de problemele Oltchimului

Gheorghe Ialomitianu este de parere ca suma de circa 45 de milioane de euro nu este una mare pentru Dan Diaconescu, dar ca, daca promite investitiile de doua miliarde de euro, ar trebui sa ceara ajutor la investitorii puternici si la banci mari, deoarece nu crede ca Dan Diaconescu poate sa injecteze capital in Oltchim de doua miliarde de euro in urmatorii doi ani.

"Chiar daca suma aceea va fi platita de Dan Diaconescu, Guvernul trebuie sa vina cu niste masuri la Oltchim. Nu scapa domnul Ponta de problemele Oltchimului, chiar daca va incasa suma respectiva de la Dan Diaconescu", a mentionat deputatul PDL.

Privatizarea Oltchim: Dan Diaconescu a castigat: Ponta il felicita dupa ce da banii

Acesta vede si o parte politica in aceasta afacere, pentru Dan Diaconescu, chiar daca patronul OTV a avut un interes economic sa preia Oltchimul.

"E demarata campania electorala din partea domnului Dan Diaconescu, cu Oltchim. Adica o joaca politic destul de mult. Nu stiu acum daca e si un interes economic. Pana la proba contrara ar trebui sa il credem pe cuvant ca vrea sa salveze Oltchim. Are si un interes economic. Ca orice investitor, nu cred ca vrea sa piarda. Trebuie sa pornim si de la buna-credinta a domnului Dan Diaconescu. Pe mine ma mira graba domnului Ponta de a incasa suma respectiva, adica sa se multumeasca cu foarte putin pentru un combinat care reprezinta totusi pentru Romania un lucru foarte important. Adica nu e un magazin sau un chiosc.

Trebuia pregatita pentru privatizare, iar Guvernul Ponta s-a grabit foarte repede sa privatizeze. Putem sa speculam ca cei din Guvern doresc inchiderea combinatului si vanzarea la fier vechi. Putem gandi asa, dar deocamdata nu trebuie sa se ne pronuntam, sa-i consideram si pe cei din Guvern de buna credinta ca a vrut sa o privatizeze, pe Dan Diaconescu ca a vrut sa o cumpere, dar nu a fost pregatita privatizarea si metoda a fost cea mai proasta pentru Guvern, pentru Ministerul Economiei", a mai spus fostul ministru al Finantelor.

Gheorghe Ialomitianu a incheiat, aratand care a fost gandul Guvernului Ponta in ceea ce priveste privatizarea combinatului de la Ramnicu Valcea: "Au gandit foarte simplu - 'Scapam de Oltchim si nu mai avem probleme cu salariatii'".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Gheorghe Ialomitianu privatizare Oltchim, #Ialomitianu declaratii Dan Diaconescu, #Dan Diaconescu privatizare Oltchim, #Ialomitianu declaratii Guvern Ponta, #Guvern Ponta privatizare Oltchim , #ministrul Finantelor