Ultranaționalistul Gheorghe Funar rămâne nepedepsit după ce a numit maghiara ”limba cailor”. Decizia care îl scutește de plata unei amenzi

Vineri, 28 Octombrie 2022, ora 09:05
7040 citiri
Ultranaționalistul Gheorghe Funar rămâne nepedepsit după ce a numit maghiara ”limba cailor”. Decizia care îl scutește de plata unei amenzi
Gheorghe Funar a fost amendat cu 2.000 de lei de către CNCD în martie 2015 FOTO Facebook

Fostul edil clujean Gheorghe Funar nu va plăti amenda de 2.000 de lei aplicată de CNCD pentru că a numit, în campania electorală din 2014, limba maghiară „limba cailor”. Decizia aparține Curții Supremă a României.

Gheorghe Funar a fost amendat cu 2.000 de lei de către CNCD în martie 2015. CNCD a argumentat că afirmația primarului că "maghiara este limba cailor" „creează o atmosferă de intimidare, ostilă, pe criteriu lingvistic și etnic” și că „nu contribuie la nicio formă de dezbatere publică ce poate duce la un progres al relațiilor umane”.

Dosarul este vechi de aproape 8 ani şi a ajuns în cele din urmă la Înalta Curte de Casație și Justiție. În ordonanța publicată săptămâna trecută, Curtea, a calificat ca nefondat și a respins recursul înaintat de CNCD. În acest fel, decizia Judecătoriei Cluj-Napoca din mai 2020, care i-a dat dreptate lui Funar, a devenit obligatorie din punct de vedere juridic, relatează Ziua de Cluj.

Instanţa a arătat că fostul primar de fapt nu a intenționat să insulte reprezentanții Uniunii Democrate Maghiare din România, să creeze o atmosferă ostilă și intimidantă pe motive lingvistice sau etnice, ci și-a exprimat opiniile politice în „maniera exagerată și provocatoare obișnuită în dezbateri”, „punându-și într-o lumină proastă adversarii”.

Judecătoria Cluj-Napoca a considerat de neînțeles în ce context etnic, istoric sau în alt context expresia „limba cailor” ar aduce atingere demnității unui reprezentant UDMR. Întrucât calul este un animal asociat cu laudele de către mintea publicului, ”utilizarea termenului de limbaj al cailor nu poate fi folosită pentru a incita etnicii la intoleranță”, a comentat fostul edil al Clujului, Gheorghe Funar.

Gheorghe Funar, care a candidat ca independent la alegerile prezidențiale din România din 2014, a fost reclamat autorității antidiscriminare de senatorul UDMR Tánczos Barna. Fostul primar al Clujului s-a arătat deranjat de faptul că Tanczos Barna a salutat telespectatorii atât în limba română, cât și în maghiară.

„Anunță interlocutorul care stă în dreapta mea că locuim în România și nu folosi niciun cuvânt din limba cailor, pentru că româna este limba oficială a României. Poți vorbi maghiară la Budapesta, aici vorbește românește! Dacă voi deveni președintele României, vă pot asigura că nimeni nu va vorbi maghiară. Nici măcar la televiziunea românească”, a declarat Gheorghe Funar în direct.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amendă usturătoare pentru o persoană care a consumat semințe și a aruncat cojile pe jos. Cât costă lipsa de civilizație
Amendă usturătoare pentru o persoană care a consumat semințe și a aruncat cojile pe jos. Cât costă lipsa de civilizație
O persoană care a mâncatat semințe și, apoi, a aruncat cojile pe jos a fost identificată de oamenii legii și amendată cu 1000 de lei, la Aiud. Folosindu-se de camerele de supraveghere din...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Gheorghe Funar, #anulare, #amenda, #jignire, #limba maghiara, #instanta , #stiri Gheorghe Funar