Ce solutii are PDL pentru mai multi bani UE pe proiecte agricole

Sambata, 22 Iunie 2013, ora 17:06
961 citiri
Ce solutii are PDL pentru mai multi bani UE pe proiecte agricole

Secretarul general al PDL, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat sambata ca pentru promovarea proiectelor europene de dezvoltare a agriculturii este nevoie de realizarea cadastrului gratuit, de cresterea cofinantarii la 70 la suta, dar si de o banca agricola care sa asigure finantarea in domeniu.

Flutur a declarat, dupa infiintarea in cadrul PDL Suceava a comisiei de Agricultura, Dezvoltare Rurala si Mediu, ca Guvernul va trebui sa asculte vocea fermierilor astfel incat agricultura sa devina motorul de dezvoltare a tarii.

El a spus ca lipsa cadastrului creeaza probleme si ingreuneaza promovarea de proiecte cu finantare europeana, iar in lipsa unei piete funciare, samsarii de terenuri le cumpara "pe nimic".

Liderul PDL a precizat ca proiectul pilot initiat in Guvernarea PDL pentru realizarea cadastrului gratuit este oprit, in Suceava fiind doua comune beneficiare ale acestui program.

"Vom cere Guvernului sa se realizeze cadastrul cu fonduri ale Uniunii Europene", a afirmat Flutur.

El a mai spus ca este important ca si cofinantarea proiectelor de dezvoltare a agriculturii sa creasca de la 40 la suta in prezent la 70 la suta, intrucat beneficiarii acestor proiecte nu au banii necesari.

"Astazi bancile fug sa finanteze agricultura si de aceea e nevoie de infiintarea unei banci agricole", a adaugat senatorul sucevean.

Flutur a mai spus ca PDL cere Guvernului ca din 2014 si pomicultorii sa beneficieze de fonduri pentru reconversie, cum au primit proprietarii de vita-de-vie, dar si infiintarea de perdele de protectie pentru cai de comunicatii, terenuri agricole si malurile raurilor.

Totodata, el considera ca este nevoie de infiintarea unor unitati de tip cooperatist dupa model francez pentru preluarea produselor agricole de la micii fermieri.

"Va trebui ca Guvernul sa auda vocea fermierilor pentru ca acum 70 la suta din produsele alimentare se importa. Agricultura Romaniei poate deveni insa motorul de dezvoltare a tarii", a mai spus Flutur.

Comisia de Agricultura, Dezvoltare Rurala si Mediu din cadrul PDL Suceava a fost infiintata in prezenta responsabilului national pe domeniu, Stefan Gheorghe, care este seful Patronatului piscicol din Romania si vicepresedinte PDL. Din comisie fac parte 50 de membri, fermieri, crescatori de animale, procesatori, oameni de afaceri, primari si profesori in domeniul agricol si tarani.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Gheorghe Flutur proiecte UE agricultura, #cerinte proiecte UE agricultura, #Gheorghe Flutur comisie agricultura PDL , #PDL